28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 21.12.2022 23:11 | Son Güncelleme: 22.12.2022 02:07

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Beyaz Saray'da

Ukrayna-Rusya savaşının 300'üncü gününde ABD'ye giden Volodimir Zelenskiy'i Beyaz Saray'a ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden karşıladı. Zelenskiy, Biden ikili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenlediler
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Beyaz Saray'da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılandı. Ülkesindeki savaşın 300. gününde ilk yurt dışı ziyaretini ABD'ye gerçekleştiren Zelenskiy, üzerinde savaş boyunca giydiği Ukrayna armalı haki renkteki kıyafetle Beyaz Saray'a giriş yaptı.⁣ 

ABD başkanı Zelenskiy'i karşılarken Ukrayna bayrağının renklerine benzer lacivert ve sarı çizgileri olan kravat taktı ve First Lady Jill Biden daha açık mavi bir elbise giydi. Biden, Ukrayna liderini karşılarken, "Yanınızda olmak bir onurdur" dedi ve Ukrayna'ya yönelik acımasız saldırının başlamasının üzerinden 300 gün geçtiğine inanmanın zor olduğunu söylerine ekledi.  Biden, "Bu yılın kişisi sizsiniz" diyerek, Time dergisinin Zelenskiy'i Yılın Kişisi seçmesine gönderme yaptı. 

Ukrayna askerinin madalyasını getirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise ABD'ye daha önce gelmek istediğini ancak ülkesindeki zor durumdan ötürü bunun mümkün olmadığını, şimdi ise "ABD sayesinde durumun kontrol altında olduğunu" söyledi. 

Biden'a desteklerinden ötürü teşekkür eden Zelenskiy, Ukrayna halkı adına Amerikalılara ve Kongreye özel olarak teşekkür etti. Zelenskiy ayrıca, dün çatışmaların yoğun olduğu Bahmut'ta olduğunu ve oradaki cesur bir Ukraynalı askerin kendisine "Bunu o çok cesur başkana ver" diyerek Ukrayna ordusundan aldığı kahramanlık madalyasını Biden'a iletmesini istediğini aktardı.

Zelenskiy'nin takdim ettiği madalyayı alan Biden, buna layık olmadıklarını ancak çok teşekkür ettiğini söyledi. Biden da Irak'ta askerlik yapan oğlu Beau Biden'dan öğrendiği bir askeri geleneği yerine getirerek Ukraynalı askere oğluna ait bir komutan madalyonunu ileteceğini belirtti.

İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısı düzenlendi. Biden burada yaptığı konuşmada, "Rusya kışı silah olarak kullanıyor. Masum Ukraynalı sivilleri hedef alıyorlar. Rusya'nın hesap vermesi için çabalarımız sürüyor. Bedelini ödeyecek. Amerika ve tüm dünya için yeni yıl yaklaşırken tüm dünyanın Ukrayna ile birlik olması lazım. Saldırıların başlamasının 300. gününde Ukrayna halkı kararlılıkla saldırılara karşı duruyor. Ukrayna asla yalnız değil. Tüm Amerikalılar, tüm imkanlarla Ukrayna'yı destekliyor. Birlikte özgürlük ateşini yakmayı sürdüreceğiz" dedi.

Ukrayna'ya 1,85 milyar dolarlık yardım paketi daha verileceğini belirten Biden, "Putin'in savaşı durdurma niyeti yok. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor" diye konuştu. Zelenskiy Biden ile görüşmesinin ardından , Kongrenin ortak bir oturumunda üyelere hitap edecek.