27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.12.2022 16:48 | Son Güncelleme: 07.12.2022 17:43

TIME dergisi 2022'nin enlerini açıkladı: Yılın kahramanları İranlı kadınlar

ABD merkezli TIME dergisi 2022 yılının kişisi olarak Ukrayna'daki cesareti nedeniyle Volodimir Zelenskiy'i seçti. Yılın kahramanları ise ülkedeki katı kurallara karşı sokaklara çıkan İranlı kadınlar oldu
TIME dergisi 2022'nin enlerini açıkladı: Yılın kahramanları İranlı kadınlar

TIME dergisi 2022 yılının enlerini açıkladı. Derginin 1927'den bu yana her yıl seçtiği Yılın Kişisi Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy oldu. TIME'ın yayınladığı yılın kişisi içeriğinde Zelenskiy'nin başarısının, savaş lideri olarak cesaretinden geldiğine değinildi. Savaşın daha ilk günlerinden itibaren Zelenskiy, kamuoyunda görülmeyi hiç bırakmadı. 

Bu bir liderin kriz anında yapması doğal bir şey gibi görünüyorsa, tarihsel emsali düşünün. Ukrayna'daki savaştan sadece altı ay önce Zelenskiy'den çok daha deneyimli bir lider olan Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban güçleri yaklaşırken kaçtı. 2014 yılında, Zelenskiy'nin seleflerinden biri olan Viktor Yanukoviç, protestocular evine yaklaşırken Kiev'den kaçtı; bugün hala Rusya'da yaşıyor. Rusya'nın saldırısına kadar Zelenskiy'in biyografisinde de ayağa kalkıp savaşacak biri olduğunu tahmin edebileceğiniz pek bir şey yoktu. Orduya hiç hizmet etmemiş ya da ordunun işlerine fazla ilgi göstermemişti. Henüz sadece Nisan 2019'dan beri başkandı. Daha önce komedyen, oyuncu ve yapımcı olarak tanınıyordu. 

Eğlence alanında yılın kişisi

TIME dergisi 2022'nin eğlence alanında yılın kişisi olarak K-Pop gruplarından biri olan BlackPink'i seçti.  2016 yılında YG Entertainment tarafından kurulan grup dört kişiden oluşuyor: JisooJennieLisa ve Rosé. Grup, Ağustos 2016'da Whistle ve Boombayah'ı içeren single albümleri Square One ile çıkış yaptı. Hayranlarına BLINK ismi veriliyor. 

Yılın ikonu

Yılın ikonu olarak Hong-Konglu aktris, dansçı ve yapımcı olan Michelle Yeoh seçildi. Yeoh, onlarca yıldır Asya'da önemli bir yıldız oldu. Yeoh, Hong Kong aksiyon sinemasının altın çağında bir devdi, düzinelerce filmin en üst sıralarında yer aldı. Bir dönem evlendiği için ve çocuk sahibi olmayı planladığı için bir dönemde sette yaşadığı yaralanmalar nedeniyle oyunculuğu birkaç kez bıraktı.  

Jackie Chan ve Jet Li'nin filmleri de dahil olmak üzere 20'yi aşkın filmde rol alan Yeoh, kariyerinin zirvesine Crouching Tiger Hidden Dragon (Kaplan ve Ejderha) (2000) ve Memoirs Of A Geisha (Bir Geyşanın Anıları) (2005) filmleriye ulaştı.

Yılın kahramanları

TIME dergisinin listesinde bu yıl, yılın kahramanları olarak İran'daki kadınlar seçildi. İran'da bu yıl genç kadınlar sokaklara çıktı. TIME dergisi İranlı kadınları anlatırken "Kendilerinden öncekilere pek benzemiyorlar; kendilerini İranlılardan çok Z kuşağı gibi hissediyorlar: Veganlar, İslamiyetten uzaklaşıyorlar, çocuk istemiyorlar" ifadelerini kullandı. Bir metro istasyonunda kıyafet yönetmeliğini uygulayan ahlak polisi tarafından tutuklanan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi ayaklanmayı başlatan olay oldu. Kadınların başörtüsü zorunluluğuna karşı sokaklara dökülmesinin ardından dünyanın birçok yerinden kadınlarda onlara destek verdi. Yüzlerce kadın, sosyal medyada ve sokaklarda saçlarını keserek videolar paylaştı.