20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 25.02.2022 10:25 | Son Güncelleme: 25.02.2022 11:01

Ukrayna lideri Zelenskiy: Batı bizi yalnız bıraktı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sabah yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın saldırısına karşı Batılı ülkelerin kendilerini yalnız bıraktığını söyledi
Ukrayna lideri Zelenskiy: Batı bizi yalnız bıraktı

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, yerel saat ile 07.00'de ulusa sesleniş videosu yayımladı. Konuşmasında “Ukrayna'nın Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldığını, sadece destek açıklamaları yaptıklarını'' vurgulayan Zelenskiy, "Yalnız kaldık, kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO'ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin savunmasında tek başımıza kalıyoruz" dedi.

“Savaş ne kadar erken biterse kayıp o kadar azalır''

Rusya eninde sonunda çatışmaların ve bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak” diyen Ukrayna lideri, konuşmalarının ne kadar erken başlarsa Rusya'nın kaybının o kadar azalacağını, saldırılar durana kadar da ülkelerini savunmaya devam edeceklerini söyledi. 

Zelenskiy, Rusya'nın sivilleri hedef almadığına dair yaptığı açıklamaların tamamen yalan olduğunu söyledi: "Sivil yerleşim alanlarını hedef almadıklarını söylüyorlar. Bu koca bir yalan. Dün olduğu gibi bugün de askeri ve sivil hedefler Rusya bombardımanı altında. Bu saldırıların amacı Ukrayna halkına baskı kurmaktır. Düşman hava kuvvetleri Kiev’in yerleşim yerlerinde geziyor. Bombardımanlar ve sivil yerleşim yerlerine yapılan saldırılar 1941 yılını anımsatıyor." 

Moskova daha önce yaptığı açıklamalarda sivilleri hedef alan saldırı iddialarını reddetmişti. 

Rusça konuşarak Rus halkına seslendi

Ukrayna lideri gerçekleştirdiği ulusa seslenişte Rusça konuşarak Rus halkına da mesajlar gönderdi: “Protestoya çıkanlara (Ruslara) sesleniyorum. Biz sizi görüyoruz. Bu bizi duyduğunuz ve bize inandığınız anlamına gelir. Bizim için ve savaşa karşı mücadele edin.''

Şu ana kadar 137 Ukraynalı hayatını kaybetti

Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğinin altını çizen Zelenskiy, "İlk bilgilere göre, ne yazık ki bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek" dedi.

İmzaladığı genel seferberlik kararnamesine de değinen Ukrayna Devlet Başkanı, kararını ülkenin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ve diğer askeri oluşumların savunmasının desteklenmesi amacıyla alındığını belirtti.