25 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 12:55 | Son Güncelleme: 18.10.2024 12:59

Ukrayna liderinden uyarı: 10 bin Kuzey Kore askeri, Putin’in savaşına katılacak

Ukrayna lideri Zelenskiy ‘Rusya’nın yaşadığı kayıplar’ nedeniyle Kuzey Koreli askerleri savaşta istediğini, bunun dünya savaşına yol açabileceğini belirtti
Ukrayna liderinden uyarı: 10 bin Kuzey Kore askeri, Putin’in savaşına katılacak

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, 10 bin Kuzey Koreli askerden oluşan bir ordunun Ukrayna’yı işgal eden Rus kuvvetlerine katılmaya hazırlandığını söyledi. Zelenskiy, “Pyongyang’ın savaşa katılımı dünya savaşına doğru atılmış ilk adım olur” dedi. Perşembe günü Brüksel’deki NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde açıklamada bulunan Zelenskiy, Kuzey Kore’nin göndermeyi planladığı askerlerin “kara kuvvetleri ve başka teknik personelden oluştuğunu” ifade etti. Zelenskiy, bazı Kuzey Koreli subayların çoktan Rus işgalindeki Ukrayna topraklarına geldiğini belirtti.

The Times’ın aktardığına göre Zelenskiy “Seferberlikteki eksiklikler, Rusya’nın yaşadığı kayıplar nedeniyle Putin savaşa başka katılımcıları dahil etmeye çalışıyor” dedi. Geçen haftalarda çeşitli Ukraynalı ve Batılı kaynaklar, Kuzey Koreli askerlerin Ukrayna’ya geldiğini iddia etmişti. NATO ve Amerika yetkilileri ise bu iddiadan emin olamadıklarına işaret etmişti. Beyaz Saray salı günü iddiayı incelediklerini, ancak henüz Ukrayna’da Kuzey Kore askeri varlığını doğrulayamadıklarını söylemişti.

Eski Ukrayna Başkomutanı: Batı korktu

Öte yandan Ukrayna’nın eski başkomutanı ve mevcut Londra Büyükelçisi Valeri Zalujni, Rusya’nın topyekûn işgal girişimi 2022’de başladığında Batılı ülkelerin yeterince destek vermediğini düşündüğünü ifade etti. Zalujni, yeterli destek olmadan Ukrayna’nın kendini savunamadığını ve Batı’nın Moskova’nın nükleer silah kullanmasından korktuğunu vurguladı. Zalujni, “Nükleer savaş veya tırmanmadan korkan Batı, Ukrayna’ya gerekli sayıda silah vermedi. Bu yüzden 2023’te Rusya’yı yenme yönünde yol kat edemedik” diye konuştu. Ukrayna’nın karşı saldırısının başarısız olmasının Kiev’i uzayan bir savaşın içine sıkıştırdığını belirten Zalujni, “2023’te bu savaşı bağımsız olarak bitirme fırsatını yitirdik” dedi.