17 Ekim 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.10.2024 11:52 | Son Güncelleme: 17.10.2024 12:14

The Times seçenekleri araştırdı: Zelenskiy nükleer olmayan caydırıcılıkla neyi kastediyor?

Ukrayna Devlet Başkanı, 'güç yoluyla barış' politikasına atıfta bulunarak Batı'yı Rusya'ya karşı savaşa desteğini artırmaya çağırdı. The Times, zafer planını açıklayan Zelenskiy'nin seçeneklerini araştırdı
The Times seçenekleri araştırdı: Zelenskiy nükleer olmayan caydırıcılıkla neyi kastediyor?

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus saldırganlığını önlemeyi ve kontrol altına almayı amaçlayan 'nükleer olmayan' bir stratejik caydırıcılık paketi planlıyor. 'Kapsamlı' planın ayrıntıları gizli olmakla birlikte, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya liderleriyle görüşüldü. Zelenskiy, paketin ülkesini herhangi bir askeri tehdide karşı korumak için yeterli olmasını istiyor. Zelenskiy uzun zamandır beklenen “zafer planını” sunarken şu açıklamayı yaptı: "Ukrayna, ülkesini Rusya'dan gelebilecek herhangi bir askeri tehdide karşı korumak için yeterli olacak ve Rusya'nın seçeneklerini indirgeyecek (ya savaşa adil bir son vermek için dürüst bir diplomatik sürece katılacak ya da Ukrayna'nın sağlanan caydırıcılık paketini belirli askeri hedefler doğrultusunda kullanması sonucunda saldırgan bir savaşı sürdürme fırsatını kaçıracağı garanti edilecek) nükleer olmayan kapsamlı bir stratejik caydırıcılık paketini topraklarında konuşlandırmayı öneriyor. Yani paket, Rusya'yı diplomasiye zorlayacak ya da savaşmayı bırakmasını sağlayacak. Güç yoluyla barış" dedi.

Analistler ve askeri kaynaklar bu paketin balistik füzelerin geliştirilmesi, NATO altyapısının güçlendirilmesi ve savaşa hazır Ukrayna kuvvetlerinin artırılması gibi çeşitli önlem ve silahları içerebileceğine inanıyor. Ukrayna Savunma Komitesi üyesi ve ülkenin NATO delegasyonu başkan yardımcısı Solomiia Bobrovska ise “Sanırım Sayın Zelenskiy nükleer olmayan balistik ve seyir füzeleri ve havadan atılan güdümlü mühimmatlı savaş uçakları gibi uzun menzilli hassas silahları kastediyor" dedi.

Zelenskiy'nin seçenekleri neler?

Balistik füze kabiliyeti geliştirmek

Ukraynalı bir askeri kaynak Zelenskiy'nin balistik füzeler ve çok daha uzaktaki hedeflere ulaşabilen insansız hava araçları gibi uzun menzilli vuruş kabiliyetlerinin geliştirilmesinden bahsettiğine inandıklarını söyledi. Bunlar arasında Ukrayna'nın müttefiklerinin, İngiltere'nin Storm Shadow füzeleri ve Amerika'nın ordu taktik füze sistemleri gibi silahları daha fazla bağış yapması yer alabilir. Almanların elinde yüzlerce uzun menzilli Taurus füzesi var ancak şimdiye kadar bunları Ukrayna'ya vermeyi reddettiler. Kaynak, Ukrayna'nın daha uzun menzilli silahların Ukrayna içinde üretilmesi için de destek istediğini söyledi. Bu tür silahlar Batı tarafından dayatılan herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayacaktır. Ukrayna, lojistik malzemeleri ve mühimmat depolarını vurabilmek için Batı'dan aldığı uzun menzilli silahları Rusya içinde kullanabilmek istiyor. Ancak Başkan Biden'ın gerilimin tırmanmasından korktuğu için Kasım ayındaki ABD seçimlerinden önce Ukrayna'ya silahları Rusya içinde kullanması için yeşil ışık yakması pek olası görünmüyor.

NATO birliklerinin Ukrayna'ya dönüşü

Askeri analist, eski İngiliz Ordusu subayı Justin Crump, nükleer olmayan caydırıcılık paketinin Batılı güçlerin uzun vadede Ukrayna'da üslenmesini içereceğinden şüphelendiğini söyledi. Müttefik güçlerin orada konuşlandırılması caydırıcı olacaktır çünkü Rusya NATO askerlerini öldürmekten kaçınacaktır. Crump "Bu Soğuk Savaş dönemindeki yeni 'Batı Almanya' planı olacak ve Ukraynalılar 'bize bir grup savaşçı asker verin. Enerji ve minerallerimize yatırım yapabilirsiniz ve eğer burada asker bulundurursanız, gelecekte saldırıya uğrarsak Ruslar İngiliz güçlerini hedef alacaktır" dedi. Rusya'nın işgalinden önce NATO eğitim birliklerinin saldırıya uğrayacakları korkusuyla Ukrayna'dan çekildiğine dikkat çekti. Times gazetesi geçen hafta İngiliz askeri şeflerinin Ukrayna ordusundan gelen bir talep üzerine İngiliz güçlerini eğitmek üzere Batı Ukrayna'ya geri göndermeyi düşündüklerini yazdı. Ukraynalılar NATO altyapısının ülkede bulunmasının “güçlü bir caydırıcı” olacağına inanıyor. Ancak İngiltere ve diğer ülkeler Ukrayna'daki birliklerinin maruz kalacağı riskten endişe duydukları için şu ana kadar böyle bir plan üzerinde uzlaşmaya varılamadı. NATO da devam eden bir çatışmaya asker gönderme konusunda isteksiz davranacaktır. Rus güçleri tarafından öldürülmeleri halinde İngiltere gibi ülkeler hızla savaşın içine çekilebilir ve bölge üçüncü bir dünya savaşına doğru sürüklenebilir.

Ukrayna kapasitesinin oluşturulması

Diğerleri ise Zelenskiy'nin Ukrayna ordusunu Rusya'yı gelecekteki bir işgalden caydıracak güçlü bir savaş gücü haline getirmeye odaklanacağına inanıyor. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde kara savaşları konusunda kıdemli araştırmacı olan Ben Barry "Bence bunun anlamı, savaş bittikten sonra Ukrayna'da herhangi bir Rus saldırısını caydırmaya yetecek kadar Ukrayna kuvveti olması gerektiğidir" dedi. Barry bunun sadece kara kuvvetleri için değil, deniz unsurları ve hava kuvvetleri için de geçerli olacağını söyledi. Bunlar daha önce Rus birliklerini geri püskürtmüş, savaşta sertleşmiş kuvvetler olacaktır. Ancak Ukrayna ordusu zaten büyük ölçüde gerilmiş durumda ve Kursk'taki yeni cephe sorunu daha da kötüleştirdi. Sonuç olarak Ukrayna askere alınma yaşını 18'e indirmeye karar verebilir ama aynı zamanda modern savaş uçakları gibi daha fazla Batı silahı talep edebilir.