06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2022 17:11 | Son Güncelleme: 22.07.2022 17:52

Ukrayna ve Rusya İstanbul'da, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzaladı

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin anlaşma İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalandı
Ukrayna ve Rusya İstanbul'da, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imzaladı

Ukrayna ve Rusya, ablukaya alınan Karadeniz limanlarından milyonlarca ton tahıl ihracatına izin vermek için anlaşma imzaladı ve potansiyel olarak feci bir küresel gıda krizi tehdidini önledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres'in hazır bulunduğu, Ukrayna ve Rusya temsilcilerinin katılımıyla Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde  "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı.

Törende Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna adına Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ve imza törenine tanıklık eden BM adına Genel Sekreter Antonio Guterres, tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belgeyi imzaladı.

 Törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak ve ilgili ülkelerin temsilcileri katıldı.

İmza töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ve Putin'e teşekkür ederek, "Gemilerin çıkışından güvenli bir şekilde intikaline ve varacağı limana ulaşmasına kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Denetimler İstanbul'da kurulacak bir merkezde yapılacak" dedi.

 Guterres, anlaşmanın ardından yaptığı açıklamada Ukrayna'dan tahıl ihracatının önünü açacağını ve BM'nin anlaşmanın başarısını sağlamak için çalışacağını söyledi. Anlaşmayla Odesa dahil üç Ukrayna limanından tahıl ve ayçiçek yağı gibi temel malların geçişini güvence altına alması hedefleniyor. BM yetkilileri, üç Ukrayna limanından savaş öncesi ihracat seviyelerine haftalar içinde ulaşma umuduyla ön sevkiyatların Cumartesi günü en kısa sürede başlayabileceğini umduklarını söyledi.