19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.04.2023 18:55 | Son Güncelleme: 12.04.2023 19:00

Ukraynalı Bakan Reznikov'dan ABD ordusundan sızdırılan gizli belgelere dair açıklama

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ABD ordusundan sızdırılan gizli belgelerin gerçek olmayan pek çok bilgi içerdiğini ve gerçekle örtüşen bazı bilgilerin ise artık güncel olmadığını dolayısıyla bunların gerçek ve yalan karışımı olduğunu söyledi
Ukraynalı Bakan Reznikov'dan ABD ordusundan sızdırılan gizli belgelere dair açıklama

Reznikov, resmi ziyaret için bulunduğu İspanya'nın başkenti Madrid'de İspanyol mevkidaşı Margarita Robles ile görüştü. İki bakan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Reznikov, ABD ordusuna atfedilen ve sosyal medyaya sızdırılan gizli belgelerde belirtildiği üzere NATO'nun özel birliklerinin Ukrayna'da olduğu bilgisini yalanlayarak, "Bu kesinlikle yanlış. Tek istisna, büyükelçiliklerin askeri ataşeleridir" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanı, sızdırılan belgelerle ilgili "Gerçek olmayan pek çok bilgi içeriyor ve gerçekle örtüşen bazı bilgiler ise artık güncel değil. Bunlar gerçek ve yalan karışımı" ifadesini kullandı. Reznikov, bu sızdırmanın amacının müttefikler arasında ABD'ye olan güveni azaltmak olduğunu savundu.

Ukraynalı bakan ayrıca, ülkesinin önceliğinin hava savunmasına yardımcı olacak sistemler temin etmek olduğunu dile getirdi. İspanyol Bakan Robles de Ukrayna'da NATO güçleri olduğu bilgisini yalanladı. Robles, Ukrayna'nın sadece egemenliğini ve toprak bütünlüğünü değil, aynı zamanda barış ve demokrasiye inanan toplum değerlerini savunduğunu belirterek, "Bu nedenle ortaklarımızla ve müttefiklerimizle Ukrayna'ya desteğimiz tamdır ve gerektiği sürece bu devam edecek" dedi.

Altı Leopard tankı Ukrayna'ya gelecek

İspanyol bakan, binden fazla Ukrayna askerinin İspanya’da eğitildiği bilgisini de paylaşırken, ilerleyen günlerde altı Leopard tankının Ukrayna'ya doğru yola çıkacağını ve ayrıca Kiev'e 20 zırhlı personel nakliye aracının tedarik edileceğini söyledi.

Diğer yandan İspanyol basını, Reznikov'un ziyaretiyle Ukrayna'nın İspanya'dan donanması için mühimmat ile daha fazla topçu mühimmatı istediğini yazdı. Üzerinde ABD Genelkurmay Başkanlığı'nın arması bulunan, Ukrayna-Rusya savaşı, istihbaratın Rusya, İsrail, Kanada, Güney Kore, Çin ve İran nükleer programına ilişkin faaliyetleri dahil, önemli konulara ilişkin askeri ve istihbarat bakımından güncel bilgiler içeren belgeler geçen hafta sızdırılmıştı.

Kaynak: AA