30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Ünlü Selfridges açık artırmayla satılacak

Kanadalı Weston Ailesi, Selfridges departmant store şirketini satmaya karar verdi. Şirkete biçilen değer 4 milyar sterlin. Londra’daki ikonik Selfridges binası da satılacak varlıklar arasında
Ünlü Selfridges açık artırmayla satılacak

Londra’ya her ilk gidenin muhtemelen uğradığı dev bir mağaza vardır: Oxford Street’in Marble Arch’a yakın tarafındaki muhteşem Selfridge mağazası. İşte o muhteşem binaya sahip olan Selfridges Plc şirketi satılık. 11 milyar doları aşkın servetleriyle Kanada’nın en zengin kişileri arasında yer alan Weston Ailesi, 2004’te satın aldıkları Selfridges’i müzayede yöntemiyle satacak. Selfridge’in satılacak mağazaları arasında Oxford Street’teki ünlü binanın yanı sıra Manchester ve Birmingham’daki mağazalar ve İrlanda’daki Brown Thomas and Arnotts ile Hollanda’daki De Bijenkorf da bulunuyor. İsviçre merkezli Credit Suisse’i danışman olarak seçen Weston Ailesi’nin bu muhteşem portföye 4 milyar sterlinlik fiyat biçtiği belirtiliyor. Aile, 2003’te Selfridge’in yüzde 100 hissesini 628 milyon sterline almıştı. Selfridge, 1908 yılında Amerikalı girişimci Harry Gordon Selfridge tarafından kurulmuştu. Dönemin en ünlü department store’u olan Selfridge’de 100 civarında mağaza, bir kütüphane ve bir de atış poligonu vardı.

2 milyar sterlin ciro

1990’larda köhneyen ve modası geçen bina, İtalyan perakende dahisi Vittorio Radice tarafından yenilendi. Bina ünlü ve lüks markalara ev sahipliği yapmaya başladı. Weston Ailesi 2003’te şirketi satın aldıktan sonra, mağazalara yüklü yatırımlar yaptı. Sinemalar, restoranların yanı sıra Londra mağazasına bir paten pisti dahi yapıldı. Yeniden ilgi odağı olmaya başlayan mağazalarla, Selfridges’in yıllık satış geliri 2019’da 2 milyar sterline, karı ise 88 milyon sterline kadar yükseldi. Guardian’ın haberine göre 56 bin metrekarelik kullanılabilir alanı bulunan Oxford Street mağazasına tek başına biçilen değer 2 milyar sterlin. Weston’ların satış kararı almasında e-ticaretin tahminlerden hızlı yükselmesi gerçeğinin etkili olduğu söyleniyor. Uzmanlara göre zaten hızlı yükselen e-ticaret pazarı pandemiyle birlikte belki de 5 yıl sonra geleceği noktaya bir yıl içinde ulaştı. E-ticaretin etkisiyle Oxford Street’in ünlü departman store’larından Debenhams kapanmış, John Lewis ve House of Fraser ise çok sayıda mağazası kilit vurmuştu. Londra’nın ikonik mağazalarından Liberty de yıllık cirosunun iki katı bedel olan 300 milyon sterline özel sermaye fonlarına satılmıştı. Peki Selfridge’in potansiyel talipleri kimler? İngiliz basınında çıkan haberlere göre ciddi adaylardan biri Tayland merkezli Central Retail Group. Taylandlı grup, geçen yıllarda İtalyan La Rinascente’yi satın almıştı. Central Retail son olarak da Berlin’in ünlü department store’u KaDeWe’yi portföyüne katmıştı. Diğer potansiyel alıcılar arasında, Saks Fifth Avenue’nün sahibi HBC ile, 2010’da Harrods’u 1.5 milyar sterline satın alan Katar Varlık Fonu bulunuyor.

West End’in ritmi artıyor!

Londra’dan devam. Bu muhteşem kent pandemi sonrasında canlanma emareleri göstermeye başladı.  Kentin en büyük mülk sahiplerinden olan Shaftesbury Plc, en turistik bölgelerden West End’e ayak basan kişi sayısının pandemi öncesi döneminin yüzde 50-60’ına kadar yükseldiğini açıkladı. İngiltere’de uygulanan kapanma sırasında bölgeye ayak basan kişi sayısı, normal dönemin yüzde 10’una kadar düşmüştü. Shaftesbury Plc’nin gayrimenkul portföyü tek kelimeyle göz kamaştırıcı. Şirket ünlü Carnaby Street’i de içeren Carnaby mahallesi, Chinatown, Covent Garden, Soho ve Fitzrovia’da çok sayıda mülk sahibi. “Çok sayıda” derken abartmıyoruz, gerçekten de çok sayıda: Shaftesbury’nin bu beş bölgede 332 lokanta, pub ve cafe’si, 280 mağazası, 310 ofisi ve 630 dairesi bulunuyor. Tüm bu mülklerin yüz ölçümü 182 bin metrekareye yakın.  Şirketin bilançosuna göre mülklerin toplam değeri 2018’den bu yana yaklaşık 1 milyar sterlin düşürülerek 2.84 milyar sterlin olarak belirlenmiş. 2018 ortalarında 1.020 sterlin seviyelerinde olan Shaftesbury hisseleri ise pandeminin zirvesinde 444 sterline kadar indikten sonra bu aralar 650 sterlin seviyesinde. Bu fiyat üzerinden şirketin piyasa değeri 2.5 milyar sterlin. Financial Times’ın haberine göre şirkete ait mülklerde kiracı bekleyen alanın toplam alana oranı yüzde 4.1.