09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.06.2023 23:40 | Son Güncelleme: 18.06.2023 23:41

Wall Street Journal yazdı: ABD’de kimse 2024 seçimleri için heyecanlı değil

ABD 2024'te ülkeyi kimin yöneteceğine karar vermek için sandığa gidecek. Bu seçimin 2020'de Trump ile Biden arasında geçen yarışın tekrarı olması bekleniyor. Fakat bir farkla. Bu sefer kimse heyecanlı değil. Wall Street Journal, Trump, Biden ve DeSantis üçgenin seçmen üzerindeki etkisini yazdı
Wall Street Journal yazdı: ABD’de kimse 2024 seçimleri için heyecanlı değil

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat partiden seçmenlerin ve bağımsızların hemfikir olduğu bir şey varsa o da Kasım 2024'e giden süreci çok az kişinin dört gözle beklediği. Önde gelen iki aday, Donald Trump ve Joe Biden, 2020'nin bir tekrarına doğru gidiyor gibi görünüyor fakat bir farkla. Bu seferki seçim için heyecanlanan kişi sayısı oldukça az.  Bu siyasi iki adam da tüm dünyada tanınıyor ve seçmenlerin yeni birini seçme potansiyelini ellerinden alıyor. Demokrat Patrick Gray başkanlık seçimiyle ilgili "Geçmiş performansınıza dayanarak masaya ne getireceğinizi biliyoruz. Başka bir seçenek yok gibi. Bu durumdan sıkıldım artık" ifadelerini kullanıyor.

Seçmenler değişim istiyor

Biden ve Trump, kendi partileri içinde de kaygı uyandırıyor. Kamuoyu yoklamaları Demokratların önemli bir çoğunluğunun Biden'ın yeniden aday olmasını istemediğini gösteriyor. Trump, Cumhuriyetçi Parti içinde baskın güç olmaya devam ediyor, ancak birçok kişi eski başkanın yerine kavgacı ve bölücü olmayan birinin gelmesine olumlu bakıyor. Wall Street Journal yazarları Aaron Zitner ve Simon J. Levien ABD'de kimsenin 80 yaşındaki Biden'ın ya da 77 yaşındaki Trump'ın geçmişteki çekiciliği ve canlılığını koruduğunu ya da Amerika'nın parlak geleceğinin somutlaşmış halini temsil ettiğini iddia edemeyeceğini söylüyor.

İki taraf da adaylarından emin değil

2020'de Trump'a oy veren bağımsız Miguel Columbus, Demokratların işlediği düşünülen suçların cezasız kaldığı bir dönemde savcıların Trump'ı suçlayarak adaletsiz davrandığını düşünüyor. Ancak bu haftaki duruşmanın Cumhuriyetçilerin daha az bölücü bir aday seçmeleri gerektiğini gösterdiğini de düşünüyor.

Ülkenin asıl sorunları unutuluyor

Eğitim danışmanı olarak çalışan 46 yaşındaki Miguel Lainez, "Bu adama duyduğumuz öfke ve nefretin bizi tüketmesine izin veriyoruz. Eğer yeni birini seçebilir ve Amerikalılar olarak orta yolda buluşabilirsek, ülke olarak bizi daha iyi hale getirecek şeyler üzerinde çalışabiliriz" ifadelerini kullanıyor. Devlet okullarında eğitim koçluğu yapan 41 yaşındaki John Newman, "Eğitim, evsizlik ve sağlık konularında yapmamız gereken çok iş var ve bu konular öncelikler listesinde aşağılara düşmeye devam ediyor" dedi. 

Bölünmeden birleşme doğar mı?

Anketörler 2010 yılında ülkenin, ulusal hükümetin artık büyük sorunları çözemeyeceği kadar bölünüp bölünmediğini sorduklarında, katılımcıların yüzde 45'i bu soruya katılırken yaklaşık yüzde 55'i, ulusun partizan farklılıklarına rağmen birleşebileceğini söyledi. Ancak NBC News geçen yıl bu soruyu tekrar sorduğunda, yaklaşık yüzde 70'i kutuplaşmanın Amerikalıların sorunları çözmesini engellediğini ve sadece yüzde 30'u birliğin mümkün olduğunu söyledi.

Anket firması NORC tarafından bu hafta yayınlanan yeni bir ankette, hem Cumhuriyetçilerin hem de Demokratların yaklaşık yüzde 90'ı ABD yasalarının eşit uygulanması gerektiğine ve hükümetin temsil ettiği insanlara karşı sorumlu olması gerektiğine inandıklarını söyledi. Bazıları bölünmeleri mantıklı bulduklarını söylüyor. Temizlik işi yapan ve Florida Valisi Ron DeSantis'in GOP başkanlık kampanyasında gönüllü olarak çalışan 42 yaşındaki Matt Wells, "Kutuplaşma sağlıklı, çünkü belirgin bir çizgi çiziyor" dedi.

Seçmenler medeni olunan zamanları özlüyor

Ancak diğerleri daha medeni olarak tanımladıkları zamanları özlüyorlar. San Francisco Körfez Bölgesi'nde yaşayan 62 yaşındaki Jodi Johnson, Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan ile Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Tip O'Neill'ın tartışıp ardından içki içebildikleri, dostane ilişkileriyle ünlü eski bir siyasi nezaket modelinin özlendiğini dile getiriyor. 2020'de Biden'ı destekleyen Johnson "Şu an çok fazla öfke, çok fazla bölücülük var. Bazı şeylerin durulması gerekli" dedi.

Trump her koşulda etkili bir figür olacak

Trump Cumhuriyetçilerin adayı olmasa bile, kampanyada etkili bir figür olmaya devam edecek ve muhtemelen partisinin seçtiği adayı gölgede bırakacak. Trump, eski başkanın yasal sorunlarının mahkemelere taşındığı ve önemli haberlere konu olduğu bir dönemde kendisine sadık olanların desteğini sürdürmek için çalışmak zorunda kalacak. Bu da Trump'ın kovuşturulmasında bir umut ışığı gören çekirdek destekçilerine hitap ediyor.