12 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.06.2023 10:27 | Son Güncelleme: 15.06.2023 12:41

Forbes yazdı: Mahkeme sonrası Trump'ın açıklamalarındaki yalan iddialar

ABD eski Başkanı Donald Trump gizli belge soruşturmasında, suçsuz olduğunu savundu. Ardından New Jersey'de bir bağış yemeği düzenleyen Trump, Adalet Bakanlığı'nı ayrımcılık yapmak itham etti ve birçok iddia ortaya attı. Forbes bu iddiaların doğruluğunu inceledi
Forbes yazdı: Mahkeme sonrası Trump'ın açıklamalarındaki yalan iddialar

ABD'de salı günü federal bir suçla itham edilen ilk eski başkan olduktan saatler sonra Donald Trump, kendisini hassas hükümet bilgilerini kötüye kullanmak ve davranışlarıyla ilgili soruşturmayı engellemekle suçlayan 37 maddelik iddianameye karşı savunmasını yaptı. Ancak konuşması yasal açıdan sıkıntılı argümanlar ve siyasi rakiplerinin kendi yasal sıkıntılarıyla ilgili yanıltıcı ifadeler içeriyordu. Forbes, Trump'ın açıklamalarındaki iddialarda yer alan doğru ve yanlış ifadeleri derledi: 

Başkan Joe Biden beni sahte ve uydurma suçlamalarla tutuklattı

  • Adalet Bakanlığı'nı denetleyen Biden'ın Trump'ın davasında herhangi bir rol oynadığına dair bir kanıt yok. Biden, bu davaya müdahil olduğunu reddetti ve Başsavcı Merrick Garland da herhangi bir siyasi müdahale algısından kaçınmak amacıyla davayla ilgilenmesi için Özel Danışman Jack Smith'i atadı.

Casusluk yasası geçerli değil

  • New York Times'ın haberine göre, Trump bu yasanın hainler ve casuslar için ayrıldığını söyledi ve casusluğun casusluk anlamına geldiği doğru olsa da, Trump'ın suçlandığı hüküm ulusal savunma bilgilerinin kasıtlı olarak saklanmasını yasaklıyor ve bu yasa son beş yılda gizli bilgileri saklamakla suçlanan yaklaşık bir düzine kişinin yargılanmasında kullanıldı.

"Belgelerin kişisel olup olmadığına yasa karar verir"

Başkanlık kayıtları yasası kişisel materyalleri ayırma konusunda takdir yetkisi verdi

  • CBS News'e konuşan Ulusal Arşivler'in eski hukuk direktörü Jason Baron, seçilmiş yetkililer görevden ayrıldıktan sonra devlet belgelerinin mülkiyetini devralan Ulusal Kayıtlar ve Arşivler İdaresi'nin bu iddiaya karşı çıktığını ve hangi belgelerin kişisel, hangilerinin devlet malı olduğunu başkanın değil yasaların belirlediğini söyledi.

Kayıtların kişisel eşyaların arasına karıştığını bilmiyor olabilir

  • Trump, savcıların da kişisel eşyalar içerdiğini söylediği gizli kayıtların tutulduğu tüm kutuları inceleme şansı olmadığını aktardı. Ancak Trump, iddianamede de yer alan 2021'deki bir ses kaydında elinde gizli bir askeri belge olduğunu ve gizliliğini kaldırma yetkisi olmadığını itiraf ediyor. 

Görevden ayrıldıktan sonra belgelerin iadesi için Ulusal Arşiv'le müzakerede bulunmasına izin verildi izin verildi

  • Başkanlık kayıtları yasası herhangi bir müzakere süreci öngörmemekte, bunun yerine resmi devlet kayıtlarının bir başkan görevden ayrıldığı anda Arşivlerin mülkiyetine geçtiğini belirtiyor.
  • Arşivler tarafından kısa bir süre önce yapılan basın açıklamasında, "Başkanların görevden ayrılırken resmi kayıtları tasnif etmek üzere yanlarında götürmelerine ilişkin herhangi bir tarih, uygulama ya da kanun hükmü bulunmamaktadır" denildi.

Adalet Bakanlığı sadece Trump'ı sıkıştırıyor, Biden'ı değil

  • Biden'ın avukatları ve federal müfettişlerin Washington'daki eski ofisinde ve Delaware'deki evinde gizli belgeler bulmasının ardından, ayrı bir özel danışman hala Biden'ın kayıtları nasıl tuttuğunu soruşturuyor. Ancak iki dava aynı değil, çünkü Biden soruşturmayla işbirliği yaptığını ve belgeleri bulduğunda iade ettiğini savunurken, Trump soruşturmayı engellemekle suçlanıyor.

Biden, Delaware Üniversitesi'ne bin 850 kutu kayıt gönderdi

  • Biden'ın Senato'da görev yaptığı döneme ait bin 850 kutu kaydı Delaware Üniversitesi'ne bağışladığı doğru.
  • Bu, Başkanlık Kayıtları Yasası'na tabi olmayan federal seçilmiş yetkililer için yaygın bir uygulama ancak kutuların gizli bilgi içerdiğine dair bir kanıt yok.
  • New York Times'ın Şubat ayında yazdığına göre FBI hala kayıtlar üzerindeki incelemesini sürdürüyor. Ancak şu ana kadar hiçbir kutunun gizli bilgi içerdiği tespit edilmedi.

Adalet Bakanlığı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı korudu

  • Trump defalarca Clinton'ın kendisinin ve çalışanlarının kullandığı özel bir sunucuda bulunan Dışişleri Bakanlığı e-postalarını sildiğini iddia etti ancak FBI 2016'da Clinton'ın Dışişleri Bakanlığı'na teslim edilmeyen işlerle ilgili e-postaları kasıtlı olarak silmediğini belirledi.
  • Müteakip bir 2018 Bakanlık Genel Müfettiş raporu, Clinton'ın herhangi bir e-postanın gizli bilgi içerdiğini bildiğine dair hiçbir kanıt bulamadı.

Bill Clinton'ın çorap çekmecesi davası Trump'ı temize çıkarıyor

  • Trump, bu belgelere sahip olmak için her türlü hakka sahip olduğunu iddia etti. Dönemin Başkanı Bill Clinton'ın bir yazarla yaptığı görüşmelerin kayıtlarının Clinton'ın Beyaz Saray'daki çorap çekmecesinde saklandığı söyleniyor.
  • Ancak bir yargıç Clinton görevden ayrıldıktan Arşivler'in sonra yeniden sınıflandıramayacağı kişisel kayıtlar olduğuna karar verdi.
  • Mar-A-Lago belgelerinin gizli olarak etiketlendiği ve ulusal savunma bilgileriyle ilgili olduğu iddia edildi ve bazı uzmanlar Politifact'a bunların kişisel olduğunu iddia etmenin zor olduğunu söyledi.

"Biden'ın seçilmesine yardımcı olmak istiyorlar"

Trump konuşmasını, Miami'deki federal bir mahkemede suçsuz olduğunun savunmasından saatler sonra New Jersey'deki golf kulübünde yaptı. Trump konuşmasında genel olarak Adalet Bakanlığı'nın Biden'ın yeniden seçilmesine yardımcı olmak için kendisini haksız yere hedef aldığını iddia etti ve soruşturmayı destekçilerine yönelik bir saldırı olarak nitelendirirken yeniden seçilmesi halinde derin devleti tamamen yok etme sözü verdi.