25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

Wall Street, La Liga’nın yüzde 10’unu istiyor

Amerikan sermayeli CVC Capital Partners İspanya birinci ligi La Liga’ya 24.2 milyar Euro değer biçti. Real Madrid’in karşı çıktığı anlaşmanın nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor
Wall Street, La Liga’nın yüzde 10’unu istiyor

2008 krizinden bu yana yaşanan para basma furyasıyla inanılmaz miktarlarda fon biriktiren Amerikan sermaye piyasaları şirket satın almalarında sınır tanımıyor. Amerikan özel sermaye şirketi (Private Equity) CVC Capital Partners, dünyaca ünlü İspanya Futbol Ligi La Liga’nın yaklaşık yüzde 10 hissesini satın almak istiyor. İspanya İkinci Ligi’ni de kapsayan anlaşma gerçekleşirse CVC 2.7 milyar euro yatırım yapacak. La Liga Impulso adı verilen anlaşmaya göre liglerin yönetimi için yeni bir kurumsal yapı kurulacak. CVC’nin ortak olacağı bu yapı liglerin naklen yayın, sponsorluk ve dijital haklarının sahibi olacak. Financial Times’ın haberine göre önümüzdeki 3 yıl içinde kulüplere toplam 2.5 milyar euroluk fon akışı sağlanacak. İspanya’nın en başarılı ve en değerli iki kulübü Barcelona ve Real Madrid 260’ar milyon euroyla bu fon akışından aslan payını alacaklar. Haberin duyulmasının ardından gelen bilgilere göre Real Madrid anlaşmaya karşı çıkıyor. İşin ilginç yanı; bizdeki Kulüpler Birliği benzeri bir yapı olan 14 üyeli La Liga Comision Delegada’da Real Madrid ve Barcelona yer almıyor. Comision Delegada her iki ligdeki 42 kulübü ilgilendiren anlaşmayı oy birliğiyle onayladı. Anlaşma önümüzdeki hafta 42 kulübün oylarına sunulacak. Bu aşamada oybirliği aranmasa da, iki dev kulübün safına katılacak başka kulüpler olup olmayacağı en büyük merak konusu. CVC, geçen yıl İtalya birinci ligi Serie A için benzer bir anlaşma sağlamış, ancak ligin elit kulüplerinin karşı çıkması üzerine plan rafa kalkmıştı. Bu yılın mayıs ayında da CVC ile birlikte Bridgepoint, ICG ve KKR, Almanya birinci ve ikinci ligleri için teklif yarışına girmiş, ancak Avrupa’nın diğer önemli liglerine göre finansal olarak daha iyi durumda olan Alman kulüpleri anlaşmaya karşı çıkmışlardı. Bu kararda, çoğu Alman kulübünün yüzde 50 artı bir hissesinin taraftarlara ait kurumsal yapılarda olması etkili olmuştu.

Tenise de göz dikti!

CVC, Haziran ayında aynı hamleyi tenis için yapmıştı. Dünyanın en önemli tenis organizasyonları olan ATP ve WTA’yı “One Tennis” çatısı altında toplamayı öneren CVC, bu yapının yüzde 15 hissesine 600 milyon dolar teklif etmişti.  ATP, her yıl 31 ülkede 64 turnuva düzenlerken, efsane kadın tenisçi Billy Jean King’in kurduğu kadın tenisçileri çatısı altında barındıran WTA da yılda 50’nin üzerinde turnuvanın organizatörü. Son 20 yılın en iyi tenis oyuncusu olarak kabul edilen Roger Federer ile Billy Jean King ATP ile WTA’nın birleşmesine destek veriyor.