18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2024 13:34 | Son Güncelleme: 06.03.2024 13:59

WSJ: Netanyahu'nun savaş kabinesi kendisiyle iç savaşta

Netanyahu, Gantz ve Gallant'tan oluşan üç üyeli savaş kabinesinde siyasi nüfuz mücadelesi var. Bir dönem birbirlerinden nefret ettiklerini açıkça dile getiren bu kişiler her ne kadar şimdi profesyonelde çalıştıklarını söyleseler de savaş uzadıkça birbirlerinin ardından komplo yürütmeyi ihmal etmiyor
WSJ: Netanyahu'nun savaş kabinesi kendisiyle iç savaşta

Gazze'deki savaş nedeniyle Beyaz Saray ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasından korkan İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'nun rakibi ve savaş kabinesinin üyesi olan Bakan Benny Gantz, Washington'a bir gezi planladı. Netanyahu gezi haberini öğrendiğinde oldukça sinirlendi. Netanyahu kendisine meydan okuyan ve ABD gezisinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile görüşen Gantz'a "Sadece bir başbakan var" dedi.

İsrailli yetkililer tarafından anlatılan bu olay, siyasi nüfuz mücadelesi veren, savaşın nasıl yürütüleceği ve rehinelerin serbest bırakılması için nasıl bir anlaşma yapılacağı konusunda anlaşmazlığa düşen İsrail'in liderleri arasındaki artan gerilimi yansıtıyor. Ayrıca Gazze'deki insani felaket nedeniyle uluslararası çapta yapılan ateşkes baskısı ABD'yi Netanyahu hakkında hayal kırıklığına uğrattı.

Netanyahu'nun koalisyonunu yıkacak hamle

Gantz'ın Washington ziyareti, savaş kabinesinin üçüncü üyesi olan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın hükümetten ultra Ortodoks erkeklerin orduya alınması için yasa çıkarmasını talep etmesinden günler sonra geldi ki bu hamle Netanyahu'nun iki ultra Ortodoks siyasi partiye dayanan koalisyonunu yıkabilecek bir hamle olarak görülüyor.

Birbirinden nefret eden 3 üyeli savaş kabinesi

Merkez sağ Ulusal Birlik Partisi'nin lideri Gantz ve sağcı Likud Partisi'nin lideri Netanyahu, Hamas'ın 7 Ekim'de saldırısının ardından aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp acil durum hükümeti kuran iki rakip. Gallant ile birlikte, tüm siyasi savaş zamanı kararlarından sorumlu olan üç üyeli savaş kabinesini oluşturuyorlar. Her üçü de geçmişte birbirlerine olan nefreti açıkça dile getiren rakiplerdi.

Her birinin kendi siyasi hırsları da var ve anketlerin çoğu bugün seçim yapılsa Gantz'ın Netanyahu'yu geçeceğini gösteriyor. Her ne kadar birlikte profesyonelde çalıştıklarını söyleseler de savaş uzadıkça kabinedeki çatlaklar daha fazla ortaya çıkıyor.

Netanyahu'nun ötesinde bir güç

Gantz, Netanyahu'yu görevden alma arzusunu kabine içinde bile açıkça dile getirdi. Gantz savaşın başından bu yana devlet liderleri ve diğer yabancı devlet adamlarıyla toplantılar düzenleyerek kabinede Netanyahu'nun ötesinde ayrı bir güç odağı olarak hareket ediyor. İsrailli yetkililere göre Gantz'ın Washington'a yaptığı bu gezi, Netanyahu ile koordinasyon kurmadan üst düzey toplantılar planladığı ilk gezi oldu.

Eski üst düzey generaller olan Gantz ve Gallant, güvenlik kurumları tarafından desteklenen ancak Netanyahu'nun aşırı sağcı ve dindar koalisyonundaki pek çok kişinin karşı çıktığı politikaları savunuyor. İkili Netanyahu'ya savaştan sonra Gazze'yi kimin yöneteceğine dair bir plan hazırlaması için açıkça baskı yaptı. Gantz da Gallant'a katılarak ultra-Ortodoks erkeklerin orduya alınması için başbakana baskı yaptı. Her ikisi de başbakanın koalisyonunu düşürebilecek konular.