29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.04.2023 22:00 | Son Güncelleme: 14.04.2023 22:50

WSJ: Pentagon bilgi sızdırmakla suçlanan Teixeira'nın çok gizli belgelere nasıl ulaştığını inceliyor

Çok gizli olduğu iddia edilen istihbarat belgelerinin sızdırılmasıyla bağlantılı olarak tutuklanan Massachusetts Hava Ulusal Muhafızı Jack Teixeira ABD ve dünya gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Federal savcılar ise materyallerinden internete nasıl düştüğüne dair yeni ayrıntılara ulaştı
WSJ: Pentagon bilgi sızdırmakla suçlanan Teixeira'nın çok gizli belgelere nasıl ulaştığını inceliyor

Massachusetts Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'nde görülen kısa duruşmada savcılar Jack Teixeira'yı ulusal savunma bilgilerini izinsiz olarak saklamak ve iletmek ve gizli belge veya materyalleri izinsiz olarak çıkarmak ve saklamakla suçladı. 21 yaşındaki Teixeira'nın önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak tutukluluk duruşmasına kadar gözaltında tutulmasına karar verildi.

The Wall Street Journal'ın haberine göre Teixeira, prangalı ve ten rengi bir hapishane tulumu giyerek Boston'daki mahkeme salonuna girdi ve duruşma öncesinde kamu avukatı Brendan Kelley ile görüştü. Duruşma sonrasında götürülürken mahkeme salonunda bulunan bir kişi "Seni seviyorum Jack" diye bağırdı.

Jack Teixeira'nın annesi bu fotoğrafı 2021'de Facebook'ta paylaştı


Federal ajanlar Teixeira'yı Perşembe günü Dighton'da tutuklayarak, hassas belgelerin ifşası, ABD'nin bazı müttefikleriyle olan bağlarına tehdit oluşturan bir güvenlik ihlali ve Rusya'ya karşı mücadelesinde Ukrayna'yı destekleme çabalarıyla ilgili hızlı ilerleyen bir soruşturmayı tamamladı.

Şubat ayında belgelere erişti

Cuma günü sunulan bir suçlama belgesine göre, müfettişler hükümet bilgisayar sistemleri tarafından tutulan gizli bilgilerin günlüklerini kontrol edebildiler ve Teixeira'nın Şubat ayında çevrimiçi olarak yayınlanan bazı belgelere eriştiğini gördüler.

Hükümet ayrıca Teixeira'nın belgeleri yayınladığı iddia edilen sosyal medya grubunun bir üyesiyle de görüştü. Suçlama belgesinde sosyal medya sitesi belirtilmedi, ancak önceki raporlar belgelerin oyuncular arasında popüler bir platform olan Discord'daki küçük bir grupta yayınlandığını gösteriyordu.

Jeopolitik meseleler, tarihi savaşlar...

Hükümetin suçlama belgesine göre, Teixeira'nın müdavimi olduğu grup "jeopolitik meseleleri ve güncel ve tarihi savaşları tartışmak için" kurulmuştu.

Şikayete göre Discord, sunucu kayıtlarını Federal Soruşturma Bürosu'na teslim etti ve bu da federal ajanların Teixeira'nın kimliğini tespit edebilmelerine yol açtı. Sosyal medya sitesi tarafından sağlanan dijital bilgiler FBI'ın Teixeira'nın adını ve adresini ortaya çıkarmasına yol açtı.

Kıdemsiz bir havacı ve gizli belgeler

Teixeira, Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları'nın bir istihbarat biriminde birinci sınıf havacı rütbesine sahip ve hizmet kayıtlarına göre Hava Kuvvetleri'nde iletişim uzmanı olarak görev yapıyor. Başsavcı Merrick Garland, Perşembe günü tutuklamayı duyururken, kıdemsiz bir havacının ABD hükümetinin en sıkı korunan belgelerinden bazılarına nasıl erişebildiği konusunda ayrıntı vermeyi reddetti.

Ancak yetkililer, Teixeira'nın atandığı türden Ulusal Muhafız birliklerinin siber operasyonlar, özel operasyonlar ve istihbarat desteği de dahil olmak üzere her türlü hassas Savunma Bakanlığı görevinde giderek daha fazla yer aldığını söylüyor.

Rusya'yla olan mücadeleyi baltalama endişesi

Belgeler, ABD'nin düşmanlarını ve müttefiklerini gözetlemesinin ayrıntılarını ortaya çıkarmış gibi görünerek diplomatik fırtınalara yol açtı ve Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesini baltalamaya yönelik endişeleri arttırdı.

Sızan bilgiler, Savunma Bakanlığı ve istihbarat camiası içinde üst düzeylerde yaygın olarak dolaşan brifing kitaplarını gösterdiği iddia edilen görüntüler şeklinde geldi; bu kitapların amacı sivil ve askeri liderlere Amerika'nın casus kurumları tarafından dünya çapında toplanan istihbarat bilgilerinin üst düzey özetlerini vermekti.

Garland Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanlığı şu anda ulusal güvenlikle ilgili sonuçları değerlendirmek ve gözden geçirmek için önemli bir çabaya öncülük ediyor" dedi.

Pentagon yetkilileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada bakanlığın gizli belgelerin nasıl korunacağı konusunda katı kurallara sahip olduğunu vurgulamaya çalıştılar. Savunma Bakanı Lloyd Austin, bu tür bir olayın tekrar yaşanmasını önlemek için bakanlığın prosedürlerinin gözden geçirilmesi talimatını verdiğini söyledi.

Bu bir kasıtlı suç eylemi

Pentagon basın sekreteri Hava Kuvvetleri Tuğgeneral Pat Ryder Perşembe günü yaptığı açıklamada, sızıntıyı "kasıtlı bir suç eylemi, bu kuralların ihlali" olarak niteledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm göstergeler, bunun suç teşkil eden bir eylem olduğu, bunların kasıtlı olarak ihlal edildiği yönünde ve yine soruşturmaya devam etmemizin ve Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasını desteklememizin bir başka nedeni de bu"

Güvenlik önlemlerini aşmış olabilir

Savunma yetkilileri, şüpheli sızdırıcının ABD ordusunda yaygın bir durum olan, resmi sıfatının ötesinde bir işlevi yerine getiriyor olabileceğini söyledi. Elbette, belgelere erişim yetkisi olmayabilir ama güvenlik önlemlerini aşmanın bir yolunu bulmuş da olabilir.

George Washington Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde akademik işlerden sorumlu dekan yardımcısı ve ulusal güvenlik uzmanı olan Aram Gavoor, "Gizli veya çok gizli düzeyde güvenlik iznine sahip olmak, belirli gizli belgelere erişmek için gerekenlerin yalnızca bir kısmıdır" dedi.

Hizmet kayıtlarına göre, 2019'dan beri Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları'nda görev yapan Teixeira, Cape Cod'daki Otis Hava Ulusal Muhafız Üssü'nde bulunuyordu. Savunma yetkilileri onun 102. İstihbarat Kanadı'nın bir üyesi olduğunu söyledi. Kanadın web sitesinde misyonunun "dünya çapında hassas istihbarat ve komuta ve kontrol sağlamak" olduğu belirtiliyor.

Görevi gizli belgeleri öğrenmek değil eyaleti korumak

Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları'nı denetleyen eski Vali Deval Patrick'in eski Massachusetts İç Güvenlik danışmanı Juliette Kayyem, birimde görev yapan bir muhafızın son günlerde ortaya çıkan sözde gizli belgelerdeki bilgilerin çoğunu bilmesine gerek olmadığını söyledi.

Kayyem, federal emirler altında konuşlandırılmadığı sürece Massachusetts Hava Ulusal Muhafızları'nın görevinin eyaleti korumak olduğunu söyledi.

İstihbarat analistlerine göre İsrail istihbarat servisi Mossad'ın liderlerinin yazışmaları ve Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri arasında Ukrayna'ya mühimmat satılıp satılmayacağı konusunda yapılan tartışmaların şüphelinin işiyle açık bir ilgisi yok.

Belgeler Discord üzerinden yayıldı

Şu anda Harvard Kennedy School'da öğretim görevlisi olan Kayyem, dava hakkında "Pentagon'un kimin neye erişimi olması gerektiği konusundaki düşüncesi, şu anda bildiklerimize dayanarak çok geniş görünüyor" dedi.

Savunma Bakanlığı, belgeler haftalardır çevrimiçi olmasına rağmen sızıntıdan ilk olarak bu ayın başlarında haberdar olduğunu söyledi. Belgeler Discord'daki küçük bir grupta Mart ayı başlarına kadar kaldı, başka bir üye birkaç tanesini daha büyük bir Discord grubuna yeniden gönderdi ve materyal burada daha geniş bir şekilde dolaşmaya başladı.

Bazı belgeler gerçek olabilir

Wall Street Journal belgelerin doğruluğunu bağımsız olarak teyit edememiş olsa da, belgelerin inandırıcılığını sağlayacak kadar ayrıntı içeriyor. Savunma yetkilileri bazı belgelerin gerçek olabileceğine inandıklarını söylediler.

Yetkililer, istihbarat sızıntısının son on yılların en zarar verici sızıntılarından biri olabileceğini söyledi. Ukrayna'nın Rusya'ya karşı başlatması beklenen karşı saldırıyı zorlaştırma tehdidinde bulunan bu sızıntı, yabancı müttefiklerin ABD hükümetiyle hassas bilgileri paylaşma isteğini de engelleyebilir. Ayrıca Amerika'nın Rusya ve diğer düşman ülkelerdeki istihbarat kaynaklarını da açığa çıkarma potansiyeli taşıyor.

En hassas belgelerin içinde neler var?

En hassas belgeler arasında, bir Rus hacker'ın Kanada'nın doğalgaz altyapısına erişimle ilgili ekran görüntülerini FSB ile (Rusya Federal Güvenlik Servisi) nasıl paylaştığına dair ayrıntılar, Rus askeri liderliği içindeki çatışmalar, Wagner paramiliter grubuna mühimmat tedarikine ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı'nın iç görüşmeleri ve Rus askeri istihbaratının Afrika'da Batı ve Ukrayna karşıtı bir kampanya başlatma planları gibi ABD'nin Rus hükümetine sızmasından kaynaklandığı anlaşılan belgeler yer alıyor.