İsrail ve Hizbullah aylardır tırmanan gerilimin ardından tam ölçekli bir savaşa yaklaşıyor. Bu da kuzey sınırını güvence altına almaya yönelik İsrail hükümeti üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan ve İran'la yakın işbirliği içinde olan Hizbullah, 8 Ekim'de, Hamas'ın İsrail içinde düzenlediği ölümcül saldırının Gazze'deki mevcut savaşı tetiklemesinden bir gün sonra İsrail'le savaş cephesi açtı.
Hizbullah saldırılarının Filistinlileri desteklemek için olduğunu ve İsrail Gazze'deki savaşı durdurana kadar durmayacağını söylüyor. İkinci bir cephe açma konusunda isteksiz olan İsrail, başlangıçta Hizbullah'a kısasa kısas saldırılarla karşılık verdi ve tam ölçekli bir savaşı ateşlemekten kaçınmak için eylemlerini ayarlamaya çalıştı. Ancak son haftalarda her iki taraf da çatışmalarda keskin bir artış olduğunu söylüyor.
İsrailli yetkililere göre saldırı kaçınılmaz
Hizbullah insansız hava aracı ve roket saldırılarını artırarak İsrail'in önemli askeri tesislerini vurdu. İsrail de saldırılarını artırarak Hizbullah'ın güney Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nin derinliklerindeki mevzilerini ve örgütün üst düzey askeri yetkililerini hedef aldı. İsrailli yetkililer Gazze'de bir ateşkes ve ardından Hizbullah'la İsrail'in taleplerini karşılayan bir anlaşma yapılmaması halinde bir saldırının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
Hizbullah'ın saldırıları 60 bin İsrailliyi yerinden etti
İsrail savaş kabinesinde bakanlarından Benny Gantz, İsrail'in 1 Eylül'de okulların açılmasıyla birlikte “ya bir anlaşma ya da bir gerilemle" kuzey İsrail'e geri döneceğini söyledi. Hizbullah'ın insansız hava aracı ve roket saldırılarının yol açtığı orman yangınları İsrail'in kuzeyini kasıp kavurdu. Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı ve çok az yaralanmaya neden oldu. Ancak görüntüler İsrail'de, Hizbullah'la yaklaşık sekiz aydır süren ve 60.000'den fazla İsraillinin evlerinden olmasına neden olan düşük yoğunluklu savaşın ardından hükümetin saldırıya geçmesi gerektiği yönündeki talepleri artırdı. İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir, "Hizbullah'ın tüm kalelerini yakmalı ve onları yok etmeliyiz" dedi. Yangından etkilenen İsrail şehri Kiryat Shmona, savaş ve Hizbullah bombardımanı nedeniyle büyük ölçüde insansızlaştırıldı.
ABD ve Fransa aylardır İsrail ve Lübnan arasında mekik dokuyarak çatışmaya diplomatik bir çözüm bulmaya çalışıyor. Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan diplomatlara göre, görüşmeler Hizbullah güçlerinin İsrail'in Litani Nehri'nin ötesine taşınmasını ve Lübnan ordusu ya da uluslararası güçlerin bölgeye girerek militanların sınır bölgesinden çıkarılmasını sağlamayı amaçlıyor. İsrail ve Lübnan ayrıca daha önceden var olan sınır anlaşmazlıklarını da müzakere edecek.
Güçlerin geri çekilmesi Hizbullah'ı İsrailli toplulukların tanksavar füze menzilinden uzak tutacak ve Hizbullah'ın uzun zamandır sürdürdüğü kuzey İsrail'i işgal ve fethetme tehdidini gerçekleştirmesini önleyecek. Kuzey İsrail'de yaşayan pek çok İsrailli ateşkesin kendilerini evlerine geri döndürmeye yetmeyeceğini söylüyor.
"Kolay olmayacak"
Hizbullah'ın parlamento bloğunun bir üyesi olan Hasan Fadlallah, Hizbullah'ın operasyonlarının ardındaki ana mesajın, grubun İsrail ile tam ölçekli bir savaşa hazır olduğu ve herhangi bir kural ya da sınır olmaksızın savaşacağı olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu kastederek, “Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduk ve savaşı genişletme niyetinde değiliz, ancak Netanyahu savaşı genişletmeye karar verirse, bu kolay olmayacak” dedi.