Hindistan’ın Uttar Pradeş eyaletinde yer alan Banda bölgesi, son haftalarda rekor sıcaklıklarla anılıyor Sıcaklıkların 47–48 dereceye kadar yükseldiği bölgede yaşam, günün saatlerine göre yeniden örgütlenmiş durumda.
BBC'nin aktardığına göre sabah 06.00’da Banda’da güneş, öğlen güneşi gibi yakıcı. Gölge alanlar sabah kahvaltısından önce daralıyor.
“Gün yeniden tanımlandı”
Banda’da gündelik yaşam, aşırı sıcaklar nedeniyle ciddi biçimde sekteye uğruyor. Çiftçiler, inşaat işçileri ve taşımacılar gibi açık havada çalışanlar günü ikiye bölerek çalışıyor. İşçilik yapan Mason Pappu Verma sabah 07.00–12.00 arasında çalıştığını, ardından 16.00–19.00 saatleri arasında işe döndüğünü söylüyor. Öğle saatleri ise zorunlu bir bekleme süresi.
“Sekiz saat çalışmak zorundasın. Ama bu, kesintisiz ya da bölünmüş olabilir” diyor Verma. “Aksi halde kazandığım para ilaçlara gider.”
Pazarlar sadece sabahın erken saatlerinde açık
Atarra kasabasındaki sebze pazarı gün doğumuyla açılıyor, ancak sabah 08.00’e gelindiğinde faaliyetler büyük ölçüde duruyor. Domates, salatalık ve limon gibi ürünler yüksek sıcaklıkta hızla bozuluyor. Tüccarlar ürünlerini öğle olmadan elden çıkarmak zorunda.
Bir satıcı durumu şöyle özetliyor: “Saat 06.15 ama 08.00 gibi hissediliyor.”
Sabah 10.00 itibarıyla sokaklar boşalıyor. Öğle saatlerinde kent adeta terk edilmiş bir görünüme bürünüyor.
Su kıtlığı bölge sakinlerini etkiliyor
Bölgedeki yaşam yalnızca sıcaklıkla değil, su kıtlığıyla da şekilleniyor. Ken Nehri çevresinde su seviyesinin düşmesi ve kum madenciliği, çevresel serinletme kapasitesini azaltmış durumda. Köylerde tek bir kuyu birçok haneye su sağlıyor.
Kadınlar su taşımak için saatler harcıyor. Elektrik kesintilerinde insanlar gölgeyi tek “serinlik” kaynağı olarak kullanıyor.
18 yaşındaki Kranti Vishwakarma, “Klima ya da soğutucumuz yok. Neem ağaçları bizim klimamız” diyor.
Aşırı sıcaklar hastanelerde de etkisini gösteriyor. Yerel yetkililer, özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında günde 15–20 sıcak çarpması vakası görüldüğünü bildiriyor. En yaygın belirtiler arasında kusma, ateş ve bağırsak enfeksiyonları yer alıyor.
Geceleri termometreler 30 dereceyi gösteriyor
Bölgedeki sıcaklık yalnızca gündüzleri değil, geceleri de düşmüyor. Gece sıcaklıklarının yaklaşık 30 derece civarında seyrettiği bildiriliyor. Bu durum, vücudun tam anlamıyla serinleyememesine yol açıyor.
Yerel meteorolog Dinesh Sah, durumu şöyle özetliyor: “Sanki sabah ve gece artık yok.”
Uzmanlara göre Banda, Hindistan’ın giderek ısınan Indo-Gangetik Ovası içinde kritik bir sıcaklık noktası. Nüfus yoğunluğu, tarım ve dış mekâna dayalı iş gücü, aşırı sıcakları daha tehlikeli hale getiriyor.
Ayrıca orman örtüsünün azalması, yer altı su kaynaklarının tükenmesi ve betonlaşma, bölgenin ısıyı tutma kapasitesini artırıyor.
Geçici serinlik, kalıcı kırılganlık
Zaman zaman gelen yağmur ve fırtınalar sıcaklığı düşürse de bu etkiler kısa sürüyor. Bölge sakinleri günün en sıcak saatlerine göre yaşam rutinlerini kalıcı biçimde yeniden düzenlemiş durumda.
Ancak adaptasyon, rahatlama anlamına gelmiyor. İşçiler, gölgelik alanlarda bile “ısıya alıştık” diyerek riskin normalleştiğini ifade ediyor.
Banda’da sıcaklık artık sadece bir hava durumu verisi değil; günlük yaşamın temel belirleyeni haline gelmiş durumda.
Kaynak: Gazete Oksijen

