20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 11.10.2022 11:01 | Son Güncelleme: 11.10.2022 11:30

Yeni Zelanda'da 240 balina karaya vurdu

Balinalar kitleler haline karar vurarak yok olmasına bir yenisi daha eklendi. Bu kez de Yeni Zelanda'nın Pitt Adası'nda mahsur kalan 240 pilot balinanın öldüğü açıklandı. Balinalar toplu olarak neden karaya vurduğu bilinmiyor ancak birkaç teori var
Yeni Zelanda'da 240 balina karaya vurdu

Geçtiğimiz eylül ayında Avustralya'nın Tazmanya eyaletinde 230 balinanın karaya vurmasının ardından Yeni Zelanda'nın Chatham takımadalarını oluşturan Chatham Adası'nda da 8 Ekim'de karaya vuran 215 pilot balina yaşamını yitirmişti. Bu kez de Yeni Zelanda'nın Pitt Adası'nda mahsur kalan 240 pilot balinanın öldüğü açıklandı. Canberra Times'ın haberine göre, yetkililer, karaya vuran 240 pilot balinanın durumunun bir teknik ekip tarafından değerlendirildiğini ve hayatta kalan balinaların uyutulduğunu söyledi.

"En iyi seçenek bu"

Koruma Bakanlığı yetkilisi Dave Lundquis, balinaların uyutulmasıyla ilgili, "Bu karar asla hafife alınmaz ancak bu gibi durumlarda en iyi seçenek bu" dedi. Karaya vuran pilot balinalardan hayatta kalanlarını hem insanlara hem de balinalara köpekbalığı saldırısı riski nedeniyle yeniden yüzdürmeye çalışmadıklarını belirten yetkililer, aynı zamanda bölgede yeniden yüzdürmeye yardımcı olacak yeterli insan olmadığını kaydetti.

Balinalar neden ölüyor? 

Kitlesel karaya vurmaların nedeni hala tam olarak hala bilinmiyor ancak birkaç teori var. Bu teorilerden biri 2001’de yapılan bir çalışmaya dayanıyor. Çalışma balinaların kitlesel olarak karaya vurmalarının, deniz filolarının denizaltıları tespitte kullandığı sualtı sonarı ile ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Balinalar yollarını bulmaya çalışırken ses dalgaları kullandığı için, sonar aracı, onların yönlerini şaşırmasına yol açıyor olabilir. Bazı bilim insanları ise, beyinlerinde manyetik özelliğe sahip kristaller bulunan balinaların bu özelliklerini Dünya’nın manyetik alanını yönlerini bulmak için kullandığını düşünüyor. Dolayısıyla Dünya’nın manyetik alanındaki değişimler balinaların yönlerini kaybedip karaya vurmasına sebep olabiliyor. 

 

 

 

Kaynak: AA