29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2023 10:26 | Son Güncelleme: 26.04.2023 10:49

Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Jacinda Ardern kariyerine Harvard'da devam edecek

Yeni Zelanda'nın eski lideri Jacinda Ardern, gelecek sonbahar ülkesinde seçimler yapılırken Harvard Üniversitesi'nde iki burs programına katılacağını açıkladı. Harvard'ta hem öğreteceği hem öğreneceği eğitim programları için heyecanını paylaşan Ardern, programlar tamamlanınca ülkesine dönecek
Yeni Zelanda'nın eski başbakanı Jacinda Ardern kariyerine Harvard'da devam edecek

Bu yılın başlarında Yeni Zelanda başbakanlığından istifa eden Jacinda Ardern, siyasetin zorlu ve yıpratıcı ortamını yurtdışında akademide sessiz bir düşünme dönemiyle değiştireceğini ve bu sonbaharda iki bursla Harvard Üniversitesi'ne gideceğini açıkladı. Ardern haberi sosyal medya hesabından, "Parlamentodan ayrılmadan önce son görüşmelerimi yaptığımda, Christchurch Çağrısı için özel temsilci olarak çalışmanın ve Earthshot yönetim kuruluna katılmanın yanı sıra bazı konuşmalar yapacağımı, öğreteceğimi ve öğreneceğimi söylemiştim" sözleriyle duyurdu. 

Ardern Instagram paylaşımında, Harvard Kennedy School'un kamu liderliği merkezi ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde bulunan Klein İnternet ve Toplum Merkezi'ndeki ortak burs programları için üniversiteye katıldığı için inanılmaz derecede alçakgönüllü olduğunu belirtti. Hukuk fakültesinde online ekstremizm üzerine çalışacak olan Ardern, Kennedy School'da ise liderlik ve yönetim becerilerini geliştirmeye odaklanacak.  

"Bursların sonunda geri döneceğim"

Burslar sonbaharda başlayacak. Bu nedenle Ardern Ekim ayında Yeni Zelanda'da yapılacak seçimlerde ülkesinde olmayacak. Ardern konuyla ilgili olarak, "Bir sömestr boyunca yurtdışında olacağım (Yeni Zelanda'da genel seçimlerin yapılacağı döneme denk gelmesi çok iyi oldu!) ancak bursların sonunda geri döneceğim. Ne de olsa Yeni Zelanda benim evim!" ifadelerini kullandı. 

Ardern'e geçen yıl Harvard'da fahri hukuk doktorası verildi ve Harvard'ın mezuniyet töreninde silah kontrolü ve demokrasi üzerine yaptığı konuşma ayakta alkışlandı. Eski başbakan, Christchurch terör saldırılarının ardından aşırılık yanlısı ve terörist içeriklerin internette yayılmasını önlemek amacıyla geliştirdiği hükümetler arası ve teknoloji şirketi taahhüdü olan Christchurch Çağrısı üzerindeki çalışmalarına devam edecek. 

Üniversiteden yapılan açıklamada, Harvard'da geçireceği zamanın çevrimiçi aşırılık yanlısı içerik için içerik standartlarını ve platform hesap verebilirliğini iyileştirmenin yollarını araştırmak ve yapay zeka yönetişimi ve algoritmik zararları incelemek için harcanacak zamanı içereceği belirtildi. Kennedy School Dekanı Douglas Elmendorf yaptığı açıklamada Ardern'in dünyaya güçlü ve empatik bir siyasi liderlik gösterdiğini söyledi. Elmendorf, "Ülkesinin kıyılarının çok ötesinde saygı kazandı ve öğrencilerimiz için önemli içgörüler getirecek ve her düzeydeki liderlerin karşı karşıya olduğu kamu politikası seçimleri hakkında hayati konuşmalar üretecek" dedi.  

Ardern'in resmi unvanları 2023 Angelopoulos Küresel Kamu Liderleri Araştırmacısı, Kennedy School Kamu Liderliği Merkezi'nde Hauser Lideri ve Harvard Hukuk Fakültesi'nde bulunan Berkman Klein İnternet ve Toplum Merkezi'nde Knight Tech Yönetişim Liderliği Araştırmacısı olacak.