08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.07.2022 11:03 | Son Güncelleme: 12.07.2022 11:47

Yosemite Park'ta yangın: Bin yıllık sekoyalar tehdit altında

Yosemite Milli Parkı'nda günlerdir söndürülemeyen alevler, dev sekoya ağaçlarının bulunduğu Mariposa Korusu'n tehdit ediyor. Parkın gözdesi bin yıllık sekoya ağaçları kurtarmak için çalışmalar devam ediyor
Fotoğraf: National Park Service (Ulusal Park Servisi) - Getty Images
Fotoğraf: National Park Service (Ulusal Park Servisi) - Getty Images

ABD California'nın dünyaca ünlü Yosemite Ulusal Parkı'nda geçtiğimiz cuma günü birkaç farklı noktada başlayan yangın devam ediyor. 3 günde 500 dönüm alanın kül olduğu bölgede alevler bin yıllık sekoya ağaçlarını tehdit ediyor.

Yosemite Milli Parkı 2021'de 3.3 milyondan fazla ziyaretçiyi çeken ve ülkede en çok ziyaret edilen milli parklardan biri

Park yetkilileri, yangının 60 ila 70 dönüm alanda devam ettiğini, alevlerin korunun alt tarafının yakınlarında olduğunu aktardı. İtfaiye ekipleri yangını söndürebilmek için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürürken, korunun bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığı duyurdu.

2 bin yıllık olanlar bile var

Mariposa Korusu, metrelerce yüksekliğe kadar büyüyebilen 500'den fazla dev sekoya ağacına ev sahipliği yapıyor. Koru 1857'de kurulurken, sekoyaların çok daha önce bölgede olduğu ve bazılarının 2 bin yıldan daha eski olduğu belirtiliyor.


ABD'nin batısı, son yıllarda iklim değişikliğine bağlı orman yangınlarından büyük zarar gördü. California Ormancılık ve Yangın Koruma Departmanına (CAL FIRE) göre sadece California'da geçtiğimiz yıl 2.5 milyon dönümden fazla alan kül oldu.

Sekoya ağacı nedir?

120 metre boy, 7 metre çapa ulaşabilen ana vatanı Kuzey Amerika olan büyük bir ağaç türüdür. Her dem yeşil ve dev yapılı ağaçlardır. Oldukça kalın kabukları vardır. Doğal yayılış alanında 140 m'ye kadar büyür; gövde dibi çok geniş olup uca doğru daralır.Kabuk kırmızımsı kahverengi veya tarçın renginde, 15–25 cm kalınlığındadır, tacı ise dardır. Genç ağaçlarda dallar incedir, sonradan kalınlaşır ve gövdeye çevrel olarak dizilmiştir.

Yosemite Milli Parkı hakkında

Amerika Birleşik Devletleri'nde California eyaletinin orta ve doğusundaki Tuolumne, Mariposa ve Madera ilçelerinde bulunan ulusal parktır. Sierra Nevada sıradağlarının batı yamaçlarındaki park, 3 bin 81 km² yüzölçümüne sahiptir.18 km²'lik Yosemite Vadisi, her yıl 3.5 milyon kişi tarafından ziyaret edilir. 1984'ten beri UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil olan park, granit kayalıklar, şelaleler, berrak akarsular ve dev Sekoya ağaçlarına sahiptir. Parkın yaklaşık %95'inde vahşi yaşam vardır.