Sakin ve mavi güzelliğiyle tanınan Yunanistan sularının altında dışarıdan bakıldığında görülmeyen çok sayıda volkan var. Bunlardan biri Santorini yakınlarında bulunan Kolumbo adında bir sualtı yanardağı.
Önceki patlamasında 70 kişi hayatını kaybetti
Bu yanardağ, dünyanın en aktif sualtı volkanlarından biri olarak kabul edildiği için bilim insanları tarafından daha fazla inceleniyor. Aynı zamanda Ege'deki en aktif volkan olan Kolumbo'nun son patlaması 1650 yılına kadar uzanıyor. Minoan patlaması olarak bilinen olayın tarihin akışını değiştirdiği ve 70 kişinin hayatına mal olduğu söyleniyor. Yayınlanan bir çalışma daha önce tespit edilmeyen magma odasının şu anda magma ile dolduğunu olduğunu ortaya koydu. Hacim de 1650'deki ünlü patlamaya neden olacak miktara ulaşmaya yakın.
Kolumbo yanardağı, Santorini'den yaklaşık 7 kilometre uzaklıklığında, deniz seviyesinin 500 metre altında yer alıyor
Magma miktarındaki artış, 150 yıl içinde yeni bir patlamaya dair korkuları arttırıyor. Çalışmanın yazarı ve Imperial College London'da jeofizikçi olan Kajetan Chrapkiewicz, magma hacminin gelecek 150 yıl içinde yaklaşık 2 kilometre küp'e ulaşabileceğini belirtiyor. Bu, Kolumbo'nun yaklaşık 400 yıl önce saldığı tahmini magma miktarıyla aynı.
Sakinler ve turistler için tehlike oluşturuyor
Araştırmaya göre, magma yatakları deniz seviyesinin 2 ila 4 kilometre altında yer alıyor ve tsunamiye yol açabilecek volkanik bir patlamaya neden olabileceğinden Santorini sakinlerini ve turistleri içim büyük bir tehlike oluşturuyor.
Santorini adasını yılda 1.5 milyon turist ziyaret ediyor
İncelemek için farklı teknikler kullanılıyor
Denizaltı volkanları karadaki benzerleriyle aynı şekilde takip edilir ancak sismometrelerin su altına yerleştirilmesi zor olduğundan, bilim insanları denizaltı volkanları hakkında daha az veriye sahip. Bilim insanları bu sorunu aşmak amacıyla Kolumbo'nun iç mekaniğini incelemek için farklı bir tekniği test etmeye karar verdiler.
Özellikle tam dalga inversiyonu yöntemini kullandılar. Tam dalga inversiyonu, yeraltı kayalarının ne kadar sert veya yumuşak olduğunu gösteren yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturmak için yapay olarak üretilen sismik dalgaları içerir. Bilim insanları, Dünya'dan geçen sismik dalgaların hızı hakkında veri toplayarak magmanın nerede oluştuğunu öğrenebilirler.