22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.08.2024 11:01 | Son Güncelleme: 13.08.2024 11:26

Yunanistan'daki yangın uydudan görüntülendi: 3 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde alan kül oldu

Orman yangınıyla mücadele eden Yunanistan'da bir kişi hayatını kaybetti ve bölge halkı tahliye edildi. Yayınlanan uydu görüntüleri ülkedeki felaketi gözler önüne serdi. Yangın söndürme çabalarına Türkiye de dahil birçok ülkeden destek sürüyor
Gönüllüler Panteli'deki yangın söndürme çabalarına dahil oldu (ANGELOS TZORTZINIS/AFP via Getty Images)
Gönüllüler Panteli'deki yangın söndürme çabalarına dahil oldu (ANGELOS TZORTZINIS/AFP via Getty Images)

Bir kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin tahliye edildiği Yunanistan'daki orman yangınlarının uydu görüntüleri yaşanan tahribatın boyutlarını gözler önüne serdi. Yunan hükümeti, Atina'nın kuzeydoğu banliyölerinde yüzlerce itfaiyecinin ve yangın söndürme uçaklarının çabalarını engelleyen rüzgar nedeniyle uluslararası yardım çağrısında bulundu. Ülkede geçen yıl çıkan orman yangınlarında en az 28 kişi ölmüş ve 20'den fazla kişi de yaralanmıştı.

İtfaiye, gece yarısından kısa bir süre sonra itfaiyecilerin Vrilissia banliyösünde yanmış bir binada bir ceset bulduğunu söyledi. Yetkililer en az 18 kişinin yaralandığını, yangının şehre ulaşması nedeniyle çoğunlukla duman zehirlenmesi yaşandığını söyledi. 

25 bin dönümlük alan etkilendi

Yunanistan Ulusal Gözlemevi yaptığı açıklamada uydu görüntülerinin yangının yaklaşık 25.000 dönüm yani yaklaşık 3 bin 500 futbol sahası büyüklüğünde alanın etkilediğini gösterdiğini söyledi. 

Alevler 25 metreyi buldu

Pazar günü Atina'nın yaklaşık 35 kilometre kuzeydoğusundaki Marathon Gölü yakınlarında başlayan yangın, Pendeli Dağı boyunca ilerleyerek başkentin kuzey banliyölerine ulaştı. Şehrin banliyölerinde ve gölün yakınındaki topluluklarda çok sayıda ev ve işyeri yandı. Yunanistan yüksek alarm durumuna geçti ancak pazartesi gece geç saatlerde rüzgarın azalması umut verdi ve yetkililer 25 metre yüksekliğinde alevler çıkaran devasa, hızlı hareket eden yangına karşı ilerleme kaydedildiğini bildirdi.

Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Vasilyos Vathrakoyannis, dün yaptığı açıklamada, ekiplerin zor şartlar altında çalıştığını ifade ederek, vatandaşların tahliye kararlarına uymalarını istemişti. Tahliye emirlerine uymayı reddedenlerden bazılarının evlerinde mahsur kaldığını belirten Vathrakoyannis, "İtfaiye ekipleri kurtarma operasyonları sırasında hayatlarını tehlikeye atıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yangınlarla ilgili X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu. "Yunanistan'daki yangınlar insanların hayatlarını ve sağlıklarını tehdit ediyor ve derinden endişe verici" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün, yangından etkilenenlerin acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

Türkiye ve AB'den destek

Yangın söndürme çalışmalarına katılmak üzere Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması çerçevesinde Fransa'dan bir helikopter, 28 itfaiye aracıyla ve 200 itfaiyeci, İtalya'dan iki uçak ve Çekya'dan 75 itfaiyeci ve 25 aracın Yunanistan'a gönderileceği açıkladı. Türkiye'nin de yangınla mücadele eden Yunanistan'a destek olmak amacıyla iki yangın söndürme uçağı ve bir helikopter göndermek için çalışma başlattı.