20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 11.01.2023 10:05 | Son Güncelleme: 11.01.2023 11:52

Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos yaşamını yitirdi

1974 yılına kadar resmi olarak monarşi ile yönetilen Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos, 82 yaşında hayatını kaybetti. Konstantinos, bir süredir ciddi sağlık sorunları yaşıyor ve Covid-19'la mücadele ediyordu
Yunanistan'ın son Kralı İkinci Konstantinos yaşamını yitirdi

Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, bir süredir ciddi sağlık sorunları yaşayan ve son günlerinde Covid-19'la da mücadele eden Konstantinos, dün akşam yaşamını yitirdi. Başkent Atina'nın Paleo Psihiko semtinde Haziran 1940'ta dünyaya gelen İkinci Konstantinos, 1964'ten Yunanistan'da monarşinin referandumla kaldırıldığı 1973'e kadar Yunanistan Kralı unvanını taşımıştı.

Yunan Kralı II. Konstantin, eşi Anne-Marie ile dans ederken

Eski Kral, Aralık 1967'de ülkedeki Albaylar cuntasının diktatör rejimine karşı düzenlediği hareketin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt dışına çıkmıştı. İtalya ve İngiltere'de yaşayan İkinci Konstantinos, son yıllarında ise Yunanistan'da yaşamayı tercih etmişti. Kraliyet mülkünün kamulaştırılması nedeniyle tazminat talep eden eski Kral'a Yunan devleti, 2003'te 13 milyon euronun üzerinde tazminat ödemişti. 

2. Konstantin hakkında 

Konstantin, 2 Haziran 1940'da Atina’da  bulunan Psihiko Saray’ında dünyaya geldi. Dönemin Kral’ı 2. Yorgos’un yeğeni, tahtın varisi Prens Pavlos’un ise tek oğluydu. Konstantin mensupları Danimarka, Norveç, İzlanda gibi ülkelerde krallık etmiş Glücksburg Hanedan’ına mensuptu. Ablası Sofya, sonradan Juan Carlos ile evlenip İspanya Kraliçesi oldu. Konstantin bir yaşındayken, Yunanistan Nazi güçleri tarafından işgal edildi. Kraliyet ailesi önce Mısır, sonra da Güney Afrika’ya sürgüne gitti. 1946’da savaşın bitmesiyle ülkeye dönen Konstantin, bir yıl sonra amcası Yorgos’un vefatıyla tahtın varisi oldu. 1964 yılının Mart ayında, I. Pavlos hayatını yitirince 23 yaşındaki Konstantin kral oldu. 

Kaynak: AA