10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.10.2023 16:40 | Son Güncelleme: 02.10.2023 17:21

Z kuşağının yeni trendi tembel kız işi nedir?

Geçen yılki sessiz istifa trendinin ardından Z kuşağı TikTok'ta daha az çalıştıkları, kendilerine daha fazla vakit ayırdıkları işleri tanımlamak için yeni bir terim kullanmaya başladı: Lazy-Girl Job. Peki tembel kız işi terimi nasıl ortaya çıktı?
Z kuşağının yeni trendi tembel kız işi nedir?

Bu yaz TikTok'ta yeni bir terim trend oldu ve hızla yayılıyor: Lazy-Girl Job (tembel kız işi). Viral olan bu terim daha fazla boş zamana izin veren, iyi maaşlı, esnek işlere atıfta bulunuyor. Sessiz istifayla birlikte çalışma karşıtı söylemler sosyal medyada ivme kazanırken, iş arayanlar ve çalışanlar, fazla çalışmayı yücelttiğini söyledikleri bir kültüre misilleme yaptıkları için utandırılmaktan yorulmaya başladılar.

Mayıs ortasında TikTok'ta ortaya çıkışından bu yana 18 milyondan fazla görüntülenen #lazygirljob çalışanları iş yerinde daha sıkı sınırlar belirlemeye teşvik eden viral bir trendin son örneği. Geçen yıl, belirlenen saatler ve iş tanımı dahilinde çalışmayı ve bunun ötesine geçmemeyi ifade eden sessiz istifa terimi popülerdi. ABD'de bu trendin takipçilerine göre ideal tembel kız işleri, evden yapılabilen, rahat bir patronu olan saat tam 17.00'de biten, yılda 60 ila 80 bin dolar arasında kazandıran, genç yetişkin hayatının temel konforlarını karşılamaya yetecek ancak fazla mesai yapmak zorunda hissettirmeyecek işler. 

İş-yaşam dengesi daha iyi kuruluyor

Bu trendinde anlamlı bir kariyer inşa etmek için yanlış bir tutum olduğunu söyleyen karşıtları var. Ancak internette kendini tembel kız olarak tanımlayan birçok kadın öyle olmadığını ve iş-yaşam dengesini daha iyi sağladıklarını söylüyor. Terimin viral hale gelmesini sağlayan ise TikToker Gabrielle Judge. Judge, iyi maaş ödeyen nispeten kolay pek çok iş olduğunu iddia ediyor. "Tembel kız işlerinin büyük bir hayranıyım" diyen Judge'ın videosu Mayıs ayından bu yana milyonlarca kez izlendi.  Judge, esnekliğin tembel iş rolünün önemli parçası olduğunu söylüyor. 

TikTok kariyer influencer'ı olmadan önce Judge, Denver'da bir teknoloji şirketinde hesap yöneticisi olarak kendi tembel kız işinde çalışıyordu. Evden çalıştığını, iyi bir maaş aldığını ve fitness dersleri, spa hizmetleri gibi avantajları olduğunu anlattı. Sadece fazla mesai değil, geleneksel 9'dan 5'e mesai de yoktu, yani o günkü görevleri bittiğinde çıkış yapabiliyordu. Bir yıl sonra, şirketteki işten çıkarmalar nedeniyle kalan çalışanlar ücret artışı olmadan daha fazla iş üstlenince işten ayrıldı. Şimdi Judge'ın bu trendi anlattığı ve bununla ilgili insanlara tavsiyeler verdiği antiworkgirlboss adlı bir Instagram hesabı var.

Sadece kızlar için değil

Gallup'un bu yılki Küresel İşyeri raporuna göre, her 10 çalışandan altısı maksimum çabadan daha azını gösterdiğini söylüyor. Gallup'un 120 binden fazla çalışan yetişkinle yaptığı ankette, bu çalışanların en büyük şikayeti işyerlerinin kültürü oldu. Reddit'teki iş karşıtı topluluk gibi daha anonim platformlarda paylaşım yapan pek çok erkek de işlerinin olumsuz yanlarından yakınıyor. Eleştirel patronlardan, düşük ücretten ve izin almaktan korkmaktan şikayet ediyorlar.

Geleceği var mı?

Tembel kız işleri gelecekte o kadar kazançlı veya kolay olmayabilir, çünkü bu rollerden bazıları yapay zeka ile otomatik yaptırılabilecek işler olabilir.  ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, daha yüksek maaşlara, daha yüksek eğitim gereksinimlerine ve bilgi işlemeye sahip işlerin yapay zekadan etkilendiğini ortaya koydu. Rapora göre, muhasebeciler ve halkla ilişkiler uzmanları yapay zeka değişimine karşı en savunmasız olanlar arasındaydı. Aslında Judge, ChatGPT'yi tembel kız iş aramalarını kolaylaştırmak için kullandığını iddia ediyor.