10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.08.2023 09:20 | Son Güncelleme: 31.08.2023 09:21

Zenginliğin tanımı değişiyor: Z kuşağı için yaşam standardı para biriktirmekten daha önemli

US Bank'ın son anketi zenginliğin yeni bir anlam kazandığını gösterdi. Z kuşağı para biriktirmek yerinde daha iyi koşullarda yaşamayı tercih ediyor. Onlar için asıl zenginlik parayı tutkuları için harcayabilmek. Öyle ki gösterişli sosyal medyada paylaşımları için borca girmeyi bile göze alıyorlar
Zenginliğin tanımı değişiyor: Z kuşağı için yaşam standardı para biriktirmekten daha önemli

Amerika'nın en büyük 5 bankasından biri olan US Bank'ın 4 bin yatırımcıyla yaptığı ankete göre Z Kuşağı daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmayı (%38) belirli bir miktar paraya sahip olmaktan (%36) daha önemli bir zenginlik işareti olarak görüyor. Neredeyse bir o kadar kişi (yüzde 28) asıl zenginliğin, hayatı istediğin gibi yaşamak olduğuna inanıyor. Buna karşılık, baby boomer'ların (59-77 yaş) yüzde 61'i varlıklı hissetmenin finansal güvenceye sahip olmak anlamına geldiğine inanıyor. Genel olarak, aktif yatırımcıların yüzde 52'si finansal gücün zenginliğin belirleyici özelliği olduğunu söylüyor.

İstediğin hayatı yaşamak en büyük zenginlik

Rapora göre Z Kuşağı'nın yatırım yaparken temel motivasyonu yeni deneyimler ve ilgi alanları. Bu nedenle yaklaşık dörtte biri zenginliği, başarılı olmak ve istediğini yapma özgürlüğü olarak tanımlıyor. Bu noktada onların zenginlik tanımı diğer kuşaklara göre daha soyut kalıyor. Bu veriler Schwab'ın Haziran ayında elde ettiği ve Z kuşağı katılımcılarının yüzde 61'inin "arkadaşlarımla benzer bir yaşam tarzını yaşayabilmek beni varlıklı hissettiriyor" dediği anket sonuçlarını destekliyor. Schwab verileri, zenginliğin net bir değere ulaşmakla değil, kişinin hayatını istediği gibi yaşayabilmesiyle tanımlandığını gösteriyor.

Sadece yüzde 25'ü maddi olarak güvende hissediyor

Araştırmaların verileri; finansal güvenliğin Z kuşağı için önemsiz olduğunu anlamına gelmiyor. Bankrate anketine göre; genç Amerikalıların çoğu, mali durumlarını güvende veya rahat hissetmek için gereken yıllık 233 bin dolara gelire muhtemelen ulaşamıyor. Z kuşağının sadece yüzde 25'i kendini maddi olarak güvende hissediyor ve çoğu bir gün ekonomik olarak güvende olacağını umut ediyor.

Yeni fırsat ve deneyimlere açıklar

US Bank'a göre, her beş Z Kuşağı yatırımcısından dördü Boomer'ların aksine yeni fırsatlara ve deneyimlere yatırım yapma konusunda yüksek motivasyona sahip. Sonuç olarak birçok Z Kuşağı yatırımları inanç ve değerleriyle uyumlu olduğu sürece daha düşük getirileri kabul etmeye hazır.

İlkeleriyle uyumlu şirketlere yatırım yapıyorlar

Z kuşağının neredeyse üçte ikisi, yalnızca önem verdikleri amaçları destekleyen ve belirli konularda kamusal duruş sergileyen işletmelere yatırım yaptıklarını söylüyor. Başta bir deyişle onlar için yatarımlarının karlı olması kadar prensiplerine de uyumlu olması önemli. Z kuşağının deneyimlere ve tutkularına göre  yatırım tercihlerinde bulunmasının ardında birçoğunun yüksek öğrenci kredileri ve kiralar arasında finansal istikrarı sağlamayı zorlaştıran ekonomik endişeler olabilir. Aktif ve hevesli yatırımcıların yaklaşık yüzde 89'u enflasyon konusunda endişeli olduklarını söylüyorlar. Bunu resesyon olasılığı ve faiz oranlarının yükselmesi takip ediyor.

Ekonomik durumlarını kıyaslayarak ölçüyorlar

Boomer ve X Kuşağı yatırımcıları, Z Kuşağı yatırımcılarına kıyasla gelecekteki yatırımları konusunda daha karamsar olduklarını söylüyorlar. Z Kuşağı'nın neredeyse tamamı ekonomik durumlarını ebeveynleri, arkadaşları ve sosyal medyada dahil olmak üzere başkalarıyla kıyaslıyor.  Üstelik Z kuşağı geçim derdinde olsa da hala çok fazla harcama yapıyor. Insider ile paylaşılan Credit Karma verilerine göre, ortalama Z Kuşağı kredi kartı bakiyesi Mart 2022'den bu yana yüzde 45 arttı. Temmuz 2022'de Insider ile paylaşılan Credit Karma anketi ise Z Kuşağı'nın yüzde 21'inin deneyimlerini ve alışverişlerini sosyal medyada paylaşmak için borca girmeye istekli olduğunu gösteriyor. Tüm bunlar, Z kuşağının kendilerini ekonomik olarak güvende hissetmek için her bir kuruşu biriktirmek yerine, kendilerini zengin hissetmek için arkadaşlarıyla gidecekleri tatillere yatırım yapmak isteyebileceklerini gösteriyor.