27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2022 04:30 | Son Güncelleme: 02.04.2022 17:05

Zafer daha fazla sayıda insan kurtarmak demek

The Economist, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’yle kum torbalarıyla güçlendirilmiş, tank tuzaklarıyla çevrili hükümet binasında bir araya geldi. İşte o röportajdan bazı çarpıcı bölümler
Zafer daha fazla sayıda insan kurtarmak demek

Rus ordusu hakkında

“İşgalciler kendi kayıplarının yasını bile tutmuyor. Bunu inanamıyorum. Bir ayda yaklaşık 15 bin Rus askeri öldürüldü.  Vladimir Putin, Rus askerlerini trenin kazanına odun atar gibi buraya gönderiyor. Ölenleri  gömmüyorlar bile. Cesetleri sokağa bırakılıyor. Askerlerimiz birkaç küçük şehirde çürüyen et kokusu yüzünden nefes almanın imkansız olduğunu söylüyor.”

Asker hakkında 

“Korkusuz askerlerimiz şimdi Mariupol'u savunuyorlar. Uzun zaman önce şehri terk edebilirlerdi ama gitmiyorlar. Neden biliyor musunuz? Çünkü kentte hayatta olan insanlar var, yaralılar var. Bir de ölenler var, düşmüş yoldaşlar. Ukrayna'nın savunucuları, öldürülenleri gömmeleri, yaralananların hayatlarını kurtarmaları gerektiğini söylüyor. İnsanlar hayatta olduğu sürece onları korumaya devam etmeliyiz. Bu savaşta karşıt tarafların dünyayı görme biçimleri arasındaki temel fark budur.”

Putin ne yapıyor?

“Putin'in iki haftadır ya da altı aydır değil, yirmi yılı aşkın süredir sığınakta yaşıyor. Bunu kelimenin gerçek anlamıyla söylemiyorum. Bilgi tecridinde, sadece kendi zümresinden bilgi alıyor. O sığınaktayken Ukrayna çok değişti. Onun gördüğü Ukrayna ile gerçek hayattaki Ukrayna çok farklı.”

“Ben emretmedim”

“Herson'da sokakların ortasında tankları durdurmak için elini kaldıran insanlara bir bakın. Ayağa kalkıp bunu yapmaya  kendi iradeleriyle karar verdiler. Onlara bunu yapmamalarını ya da kendilerini tankların altına atmalarını emredemezdim. Sonuna kadar bu insanlarla kalacağım.”

Taviz verilir mi? 

“Binlerce insanın hayatını kurtarmak adına fiziksel olarak hayatta kalmamızı riske atmayan bazı tavizler vermek mümkündür. Putin'in önerdiği, daha doğrusu bir ültimatom şeklinde talep ettiği, ülkenin parçalanmasını tehlikeye atabilecek tavizlere gelince, onları asla yapmayacağız. Hiçbir zaman.” 

Savaş suçları

“Ruslar Mariupol, Melitopol, Berdyansk, Herson, Harkov’a giden erzakımızı bloke etti ancak bu şehirlerde değiller. Ne yapıyorlar? Örneğin, Melitopol ve Berdyansk’ta rubleye geçtiler. Belediye başkanlarını kaçırıyorlar. Bazılarını öldürdüler. Bazılarını bulamıyoruz. Bazılarının ölüsünü bulduk. Bazılarının yerine başkaları geldi. 2014’te Donbas’ta yaptıklarının aynısını yapıyorlar. Bu operasyonları aynı kişiler yapıyor. Aynı yöntemler.”

Zafer ne demek?

“Zafer, mümkün olduğu kadar çok hayat kurtarabilmektir. Yoksa hiçbir şeyin anlamı olmaz. Evet, toprağımız önemli ama sonuçta sadece bölgeden ibaret. Savaşın ne kadar süreceğini bilmiyorum ama elimizdeki son kente kadar savaşacağız. Bir seçim yapmak zorunda kalan insanlar tam teşekküllü bir savaşın ne olduğunu anlamıyorlar. Benim görevim, insanların nasıl hareket edeceklerini bilebilmeleri için gereken sinyali vermek. Ukrayna'nın ne yapması gerektiğini söylüyorsanız sizin de buna göre davranmanız gerek. Galibiyetimiz geçici olabilir, belki tüm sorunları çözmez ama istikametimiz belli.”