23 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 25.06.2022 18:11

Zamana meydan okuyan gerçek lüks: Orient Express

Roma’dan yola çıkıp İstanbul’a kavuşmaya hazırlanan Orient Express, hatırlardaki lüksü yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Macerayı projenin başkan yardımcısı de Saint Lager’dan dinledik
Zamana meydan okuyan gerçek lüks: Orient Express

Gizemi ve lüksü çağrıştıran Orient Express onlarca yıl aradan sonra İtalya’dan yeniden yola koyulmaya hazırlanıyor. Accor ve Arsenale şirketlerinin bir araya gelerek hayata geçirdiği Orient Express Dolce Vita projesi konuklarını 2023 yılından itibaren şık vagonlarda ağırlayacak. Aslen avukat olan Accor grubu nezdinde Orient Express markasının başkan yardımcısı Guillaume de Saint Lager hayranlık duyduğu Orient Express markasının yeniden hayata geçirileceğini öğrenince kariyerinin yönünü değiştirdi. De Saint Lager’le trenin  yeniden başlayacak olan yolculuğunu, İstanbul ve Türk kültürünü ve gerçek lüks anlayışını konuştuk.

Orient Express sizin için ne ifade ediyor?

Orient Express bana Avrupa’nın oryantalizm dönemini anımsatıyor. Bir Avrupalının gözünden Doğu’ya bakışı, sarayların, haremlerin insanlarda yarattığı ilgiyi... Orient Express gibi başka trenler de vardı ancak onu farklı kılan güzergâhıydı. İnsanlar büyük bir lüksün içinde Avrupa’dan onlarda büyük bir merak uyandıran Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentine uzanabiliyorlardı. Benim için markanın iki etkileyici yönü var. Bir yanda lüks, art deco bir tren; diğer yanda Doğu, Osmanlı İmparatorluğu, eskinin Bizans’ı, şimdinin İstanbul’u. 

Trenle ilgili bize detay verebilir misiniz?

Güzergâhlarımız tüm İtalya ve üç adet uluslararası destinasyonu kapsıyor. Roma-Paris, Roma-Split ve Roma-İstanbul. Roma-İstanbul güzergâhında bir durağımız Atina’da olacak. Tren seferleri başlar başlamaz İstanbul’u dahil etmek çok önemliydi. 1960’lı yıllardaki İtalya’ya bir saygı duruşu olan Dolce Vita ve Orient Express’in uyumunu yakalamak için ortak, bağlayıcı öğeler bulmamız gerekiyordu. Bunlar da İstanbul, Paris ve Venedik oldu. Altı trenimiz var, her birinde ise 11 vagon, 12 deluxe kabin, 18 süit ve 1 Presidential süit var. 2024 yılında Roma'da ilk otelimiz The Orient Express Hotel Minerva açılınca trenimiz bir gece orada mola verecek.

Guillaume de Saint Lager 

“Gerçek lüksün zaman üzerinde daima bir etkisi var”

Fiyat belirlendi mi?

Kişi başı gecelik 2000 euro gibi bir fiyat düşünüyoruz. Roma-İstanbul hattı dört gece sürecek. 

Zaman içinde lüks anlayışı değişti mi? 

 Lüksün gittiği bir yön var ve tabii ki benim de buna adapte olmam gerekiyor. Benim lüks anlayışım daha özel, daha samimi. Görevimiz müşterilerimizi etkilemek ama göz boyamak değil. Gerçekten bir hikayesi olan, temeli iyi oturmuş bir deneyim sunmayı hedefliyorum. Bence gerçek lüksün zaman üzerinde daima bir etkisi var; onu ya hızlandırır ya da yavaşlatır. Lüks bir otelde eşsiz bir zaman geçiriyorsanız zaman durur ve onu unutursunuz ya da aksine hızlanırsınız. Orient Express de döneminde çok hızlı bir trendi, 1883’te Konstantinopolis ile Roma’yı 76 saatte bağlamak hayal edilemeyecek bir şeydi. 

Küçüklüğünüzde çok seyahat ettiniz, aklınızda neresi kaldı?

Arjantin ve Mısır. İlkinde ailemle birlikte birkaç yıl yaşadım, o sebeple sık sık dönüyorum. Manzaraları, kültürü, gastronomisi… Beni etkileyen birçok yönü var. Emekliliğimi orada atlarla hayal ediyorum. Mısır’a da onlarca defa gittim. Mısırlılar çok özgün insanlar. Bir kere meraklılar, her konuda sohbet ediyorlar, nokta atışı politik yorumlar yapabiliyorlar. Bende iz bırakan tüm bu kültürel detaylar Orient Express markasına yaklaşımımı da etkiliyor. Kültürlerin arasında bir köprü kurmak, girdiğimiz ülkede marka ile ülkenin mimarisinin arasında bir uyum sağlamak, yerli zanaatkârları bulmak.. Bunlar sayesinde gerçek, samimi bir hikaye yaratıyoruz. Mesela şimdi Roma’ya açacağımız otelde Osmanlı İmparatorluğu dönemi tarzında bir hamam yapmak istiyorum, bu sebeple geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki en ünlü hamamları gezdim. 

Orient Express otelinin yeni açılacak şubelerinin arasında İstanbul’da yer alıyor mu?

Tabii ki. Hatta İstanbul bizim için çok temel, kilit bir nokta. Orient Express’in sadece Türkiye’nin batısıyla değil, doğusuyla da bir ilişkisi vardı. 1927 ila 1940 yılları arasında Taurus Express trenimiz Orient Express’in güzergahını uzatarak Haydarpaşa istasyonundan hareket edip Anadolu’nun içinden geçerek Bağdat, Tahran ve Kahire’yi birleştiriyordu.

150 yıllık bir demir yolu öyküsü

Orient Express Belçika demir yolu işletmesi Compagnie Internationale des Wagons-Lits tarafından 1883 yılında yaratılan lüks bir tren yolu şirketi. Paris’i İstanbul’a bağlayan ve farklı güzergâhıyla akıllarda yer eden Orient Express, ünlü İngiliz polisiye yazarı Agatha Christie’nin Pera Palas otelinde yazdığı Doğu Ekspresinde Cinayet romanına ilham oldu. Tren son seferini 1977’de yaptı.