06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.08.2023 03:13 | Son Güncelleme: 14.08.2023 08:42

Zelenskiy: Kırım Köprüsü'ne saldırılar Rusya'nın işlediği suçlara yanıt

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım Köprüsü'ne saldırıların, Rusya'nın işlediği suçlara yanıt olduğunu söyledi
Zelenskiy: Kırım Köprüsü'ne saldırılar Rusya'nın işlediği suçlara yanıt

Zelenskiy, Telegram kanalından paylaştığı görüntüde, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını değerlendirdi. Rusya'nın, Herson bölgesindeki köylerine gün içinde saldırılar düzenlediğine dikkati çeken Zelenskiy, bu saldırılarda çocuklar dahil ölenlerin ve yaralıların olduğunu belirtti. Zelenskiy ayrıca, ülkesinin Mıkolayiv, Zaporijya, Donbas ve Harkiv bölgelerine de saldırıların Rusya tarafından düzenlendiği bilgisini paylaştı. Ukrayna ordusunun bu saldırılara yanıt verdiğini vurgulayan Zelenskiy, "Askerlerimiz her yerde işgalcilerin terörüne karşılık veriyor. Rusya'nın kötülüğünün adil cevabımızı almadığı gün yok" dedi.

"Hiçbir suçu yanıtsız bırakmayacağız"

Zelenskiy "Yok edilen her kafir, yanan tüm Rus askeri teçhizatı, ateşe verilen onların karargah ve depoları, Kırım Köprüsü'nde çok anlamlı bir duman, tüm bunlar Rusya'nın işlediği hiçbir suçunu yanıtsız bırakmayacağımızın kanıtıdır. Harkiv'den Herson'a kadar ön cephede sonuç elde eden her askerimiz, Ukrayna için adaleti sağlayabilir" Ukrayna ordusunun Kupyansk yönündeki çatışmalarda başarı elde ettiğini belirten Zelenskiy, tüm yönlerde Ukraynalı askerlerin savaştığını ve ancak bu şekilde Ukrayna'nın özgür ve güvenli olabileceğini vurguladı.

Kırım ilhakının sembolü: Kerç Köprüsü

Eski Sovyetler Birliği'nde İkinci Dünya Savaşı döneminde Kerç Boğazı üzerinde 1944'te inşa edilen köprü 1945'te Azak Denizi'nden hareket eden buzulların çarpması nedeniyle yıkıldı. 1954'te Kerç Boğazı üzerinden feribot geçişi sağlansa da burada yeni bir köprünün inşa konusu, zaman zaman gündeme geldi. Kırım Yarımadası'nı 2014'te yasa dışı ilhak eden Rusya, yarımadayı kendi topraklarına 2015-2018 yıllarda Kerç Köprüsü'nü inşa ederek bağladı.

3 milyar 600 milyon dolara mal oldu

Rusya'nın Krasnodar bölgesi ile Kırım arasında bulunan ve 595 ayak üzerinde inşa edilen köprü, 4 şeritli otoyol ile demir yolundan oluşuyor. Günde 40 bin araç ve 47 çift trenin geçebileceği kapasiteye sahip olan Kerç Köprüsü'nün, 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğu ve en az 100 yıl hizmette olabileceği belirtiliyor. Uzunluğu 19 kilometre olan köprünün, Avrupa'nın en uzun köprüsü olduğu ifade ediliyor. Kırım köprüsü, Rusya'ya yaklaşık 3 milyar 600 milyon dolara (yaklaşık 228 milyar ruble) mal oldu.

Stratejik önemi

Putin tarafından 2018’de resmi açılışı yapılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması nedeniyle Rusya için stratejik öneme sahip. Diğer yandan, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya açtığı savaşta Kırım Yarımadası'nı asker ve silah sevkiyatında etkin bir şekilde kullanması, köprünün lojistik önemini de ortaya koyuyor. Kerç Köprüsü, savaş için gerekli yakıt ve askeri teçhizatın demir yoluyla Ukrayna'daki cephelere ulaştırılmasını sağlıyor.

 

Kaynak: AA