25 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2024 14:21 | Son Güncelleme: 19.11.2024 17:13

Ankara’da eleştirel pedagoji kongresi düzenleniyor

Ankara’da, BIRARADA Enstitüsü, TÖZ Yayınevi ve ODTÜ Mezunlar Derneği'nin işbirliğiyle Eleştirel Pedagoji Kongresi düzenleniyor. 29 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek kongrenin amacı, eğitimin toplumsal dönüşümdeki rolünü merkeze alıp eleştirel ve yenilikçi yaklaşımları tartışmak
Ankara’da eleştirel pedagoji kongresi düzenleniyor

Ankara’da, eğitimin toplumsal dönüşümdeki rolünü vurgulayan Eleştirel Pedagoji Kongresi, 29 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’nde düzenlenecek. TÖZ Yayınevi, BIRARADA Enstitüsü ve ODTÜ Mezunlar Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen bu kongrenin amacı eğitimde kalıcı değişimler yaratma potansiyeline sahip eleştirel düşünceyi, pedagojik yaklaşımları güçlendirmek ve eğitimin toplumsal adalet ile barışın sağlanmasındaki rolünü vurgulamak. Nitekim, Kongre Düzenleme Kurulu, eğitimin sadece bilgi aktarımı olmadığını, aynı zamanda toplumun çatışma dinamiklerini anlama ve onları çözme sürecinde etkin bir rol oynaması gerektiğini savunuyor.

Kongrede kimler konuşacak?

Kongrenin konuşmacıları ise alanında uzman eğitimcilerden oluşuyor. Bu isimler kongrede eğitimin toplumsal dönüşümdeki rolünü ve eğitimde yenilikçi yaklaşımların nasıl şekillendirilebileceğini tartışacaklar. Açılış konuşmasını yapacak isim, Calgary Üniversitesi’nde çeşitlilik, kapsayıcılık ve sosyal adalet üzerine yoğunlaşan çalışmalarıyla tanınan profesör ve aynı zamanda McGill Üniversitesi’nde Paulo Freire Eleştirel Pedagoji ve Dönüştürücü Liderlik Projesi’nin kurucusu Shirley Steinberg. İkinci günde ise, Malta Üniversitesi’nde UNESCO Küresel Yetişkin Eğitimi Kürsüsü’nden Peter Mayo ve Hamburg Helmut Schmidt Üniversitesi’nde eğitimin temelleri profesörü olarak görev yapan Dr. Arnd-Michael Nohl konuşmalarını yapacaklar.

Atölyeler de var

Eleştirel Pedagoji Kongresi’nde konuşmaların yanı sıra atölyeler de yapılacak. Uzman Atölyeleri, belli bir koordinatörün yürüteceği katılımcı bir uygulamayken, Kılavuza Yönelik Atölyeler ile belli temalar etrafında katılımcıların katkısı ile eleştirel pedagojinin uygulanması için ilkeler ve yöntemler geliştirilmeye çalışılacak. Böylelikle kongrenin en önemli çıktılarından, Eleştirel Pedagoji Kılavuzu hazırlanmış olacak. Kolektif Atölyeler ise farklı eğitim düşünürlerinin bir tema etrafında bir araya gelerek tartışacakları ve kolektif bildiri oluşturacakları platformlar yaratmayı amaçlıyor.

Feminist pedagoji paneli

Kongre programı 20 Eylül’de, kongrenin web sitesinden açıklandı. Düzenleme Kurulu, feminist pedagoji alanındaki teorik ve pratik çalışmalara dair, sivil toplum kuruluşlarından yükseköğrenim kurumlarına kadar geniş bir kesimden, çokça başvuru aldıklarını söylüyor. Bu sebeple, kongrenin aynı zamanda feminist pedagojinin çalışmalarına katkı sağlayacağını vurguluyorlar. Feminist pedagoji, eğitimde cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmayı ve tüm bireylerin, öğrenme süreçlerine eşit katılımını sağlamayı amaçlayan bir eğitim felsefesi ve pratiği. Bu yaklaşım, öğrenme süreçlerini toplumsal cinsiyet bakış açısıyla yeniden şekillendirmeyi, güç dinamiklerini sorgulamayı ve bireylerin kendi seslerini bulmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Kongrede farklı oturumlar ve atölyelerle bu hedefler tartışılacak.

https://elestirelpedagojikongresi.com/