26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.12.2022 12:29 | Son Güncelleme: 17.12.2022 12:56

Claudine Gay, Harvard Üniversitesi'nin ilk siyah rektörü oldu

Harvard Üniversitesi'nde rektör olarak seçilen Claudine Gay, üniversite tarihinde bu görevi gelen ilk siyahi oldu
Claudine Gay, Harvard Üniversitesi'nin ilk siyah rektörü oldu

ABD'nin Boston şehrinde bulunan Harvard Üniversitesi'nin 30'uncu rektörü Fen ve Edebiyat Fakültesi Edgerley Ailesi Dekanı Claudine Gay oldu. Gay, üniversitenin 386 yıllık tarihinin ilk siyah rektörü oldu.

Göreve 1 Ocak 2023'te başlayacak Gay, ailesiyle beraber olabilmek için istifa eden Lawrence Bacow'un yerini alacak. Bacow, koltuğuna oturmaya hazırlanan Gay için "Keskin bir zekaya, harika liderlik ve iletişim becerilerine, mükemmel muhakemeye ve Harvard'a iyi hizmet edecek özveriye sahip müthiş bir akademik lider. Belki de en önemlisi, onu tanıyan ve onunla çalışmış herkesin saygısını hak ediyor” dedi.

 
Gay, ise "Bugün, sosyal, siyasi, ekonomik ve teknolojik olarak hızlı bir değişimin içindeyiz. Dünyanın nasıl işlediğine ve birbirimizle nasıl ilişki kurmamız gerektiğine dair pek çok temel varsayım test ediliyor. Yine de Harvard'ın yeni zorlukların üstesinden gelme, zamanımızın enerjisini yenilenme ve yeniden icat etme güçlerine dönüştürme konusunda uzun bir geçmişi var. Bu olağanüstü kurumun gücünü arkamıza alarak, üniversite genelinde daha derin bir işbirliği gerektiren günlere giriyoruz. Harvard'ın dünyayla etkileşim içinde olması ve en büyük zorluklarımıza cesur ve öncü düşünceler getirmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Claudine Gay kimdir?

Haitili göçmenlerin kızı olan 52 yaşındaki Gay, Harvard'da siyaset bilimi doktorasını aldıktan sonra 2006 yılında üniversite bünyesinoe Wilbur A. Cowett Hükümet ve Afrika ve Afro-Amerikan Çalışmaları Profesörü olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda Harvard'daki Eşitsizlik Girişimi'nin de kurucu başkan olan Gay, 2018 yılından bu yana biyolojik ve fiziksel bilimler ile mühendislik, sosyal bilimler, beşeri bilimler ve sanat alanlarını kapsayan, üniversitenin en büyük ve akademik çeşitliliğe sahip fakültesi olan Harvard Sanat ve Bilim Fakültesi'nin (FAS) Edgerley Ailesi Dekanı olarak görev yapıyor.