Binlerce depremzede çocuk var. Yetkililerin verdiği sayıları yazmayacağım. Çünkü hepimizin gerçek sayılarla ilgili kuşkusu var, henüz bu sayıları net olarak vermek için de erken. Ancak depremzede çocuklara el uzatmak için çok hızlı hareket etmeli ve öncelikle onların yaralarını sarmalıyız. Sivil toplumun gücüne, dayanışmasına yer verdiğim bu sayfada çocuklarla ilgili deprem bölgesinde çalışmalar başlatan oluşumlara yer verip, travma yaşamış çocuklara nasıl davranmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Bölgede çalışmalar yapmak için hazırlanan sivil toplum örgütleriyle görüşüyorum. Çocuklarla ilgili olarak ilk adımları atanları bu hafta buraya taşımaya başlıyorum. Takibe de devam edeceğim. 11 il, binlerce depremzede, üstelik Türkiye’nin de farklı illerine yayılmış depremzede aileler ve çocuklar var. Annesiz, babasız kalmış çocuklar, engelli kalmış çocuklar var. En önemlisi de onları sahipsiz, yalnız bırakmamak. Ve eğitimlerine ara vermemelerini sağlamak.
Eğitimlerine destek olmak için
Okul Destek Derneği Türkiye’de ortaokul çağında olan ve devlet okulunda okuyan öğrencilere; eğitimde fırsat eşitliği sunmak adına okulda aldıkları temel eğitime, uzaktan eğitim araçlarını kullanarak ücretsiz olarak katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Şubat 2023 itibarıyla 70’ten fazla ilde 3000’e yakın öğrenciye her hafta ulaşıyorlar. Şu anda, matematik, fen bilimleri, İngilizce ve Türkçe programlarında 3000’e yakın öğrenci, eğitim-öğretim yılı boyunca, 400 gönüllü eğitmenle çalışıyor. Deprem bölgesinde bugün en önemli ihtiyaç olan barınma ve beslenme, ancak kısa süre içinde de çocukların eğitimlerinin devam etmesi ve organize edilmesi gerekiyor.
Gönüllü eğitmen olabilirsiniz
Okul Destek Derneği depremden etkilenen öğrencileri hızlıca mevcut programlarına entegre etmek için kayıt almaya ve gönüllüleri davet etmeye başladı. Depremden etkilenen illerdeki 5, 6 ve 7. sınıf öğrencilerine hem bu dönem boyunca hem de yaz okuluyla matematik, fen bilimleri, Türkçe ve İngilizce derslerinde destek olmak için başvuruları alınıyor. 8. sınıf öğrencilerine ise LGS sınavına destek olmak için de harekete geçildi. 3 senedir yaklaşık 10 bin öğrenciye eğitim desteği verme konusunda edinilen deneyimle gönüllü eğitmenlerle 10’ar kişilik sınıflarda çevrim içi eğitimlerle depremzede çocuklar desteklenecek. Burada yazmak gerekir, bu çocukların teknolojiye ulaşımını sağlamak için de şirketlerin el uzatması, bu çocukların bilgisayarlara kavuşması ve bir an önce GSM operatörlerinin bölgede yatırım yaparak depremzedelere ücretsiz internet olanağını aylara yayması gerekiyor.
Eğer siz de çocukların eğitimine destek olmak istiyorsanız okuldestek.org’a başvurarak gönüllü eğitmen olabilirsiniz. Ortaokul matematik, fen, Türkçe, İngilizce ve kodlama müfredatını anlatmaya yetkin, genç beyinlere ulaşmaya istekli, teknolojiye yatkın, 16 yaş ve üzeri bireyleri, gönüllü olarak kabul ediyor Okula Destek programı. Eğitmen ve gönüllü olmak dışında depremzede bir öğrencinin eğitimine de bireysel ve kurumsal bağışlarınızla destek verebilirsiniz.