16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 22.04.2023 12:39 | Son Güncelleme: 22.04.2023 13:03

Google'ın yazılım desteği verdiği Chromebook'lar eskidi, dev bir atık yığınına dönüştü

ABD'de birçok okulda öğrencilerin yararlandığı ve bütçe dostu fiyatlarıyla bilinen Google destekli Chromebook'lar son kullanma tarihlerine hızla yaklaşırken, beklentilerin ötesinde bir e-atık sorunu ortaya çıktı
Google'ın yazılım desteği verdiği Chromebook'lar eskidi, dev bir atık yığınına dönüştü

ABD Kamu Yararı Araştırma Grubu (US PIRG) Eğitim Fonu tarafından hazırlanan bir rapora göre Google'ın yazılım desteği sunduğu bütçe dostu Chromebook serisi dizüstü bilgisayarlar çok fazla e-atık yaratıyor.

Covid-19 salgınının başlamasından bu yana, ABD'deki birçok okul uzaktan öğrenmeye yardımcı olması için öğrencilere Chromebook satın aldı. Chromebook'lar MacBook'lardan veya diğer üst düzey dizüstü bilgisayarlardan çok daha ucuz. Ancak rapora göre, üç yıl sonra bu Chromebook'lar son kullanma tarihlerine ulaşıyor ve daha fazla e-atığa yol açıyor.

Ömrü uzarsa 1,8 milyar dolar tasarruf mümkün

US PIRG raporunda, pandeminin ilk yılında dünya çapında satılan tahmini 31 milyon Chromebook'un yaklaşık 9 milyon ton CO2 emisyonuna katkıda bulunduğunu tespit etti. Rapora göre Chromebook'ların yazılım ömrünün iki katına çıkarılması 900 bin arabanın yollardan çekilmesine eşit olacak ve vergi mükelleflerine 1,8 milyar dolar tasarruf sağlayacak.

Okullarda artık kullanılamayan Chromebook'lar birer e-atığa dönüşüyor (Fotoğraf: Peter Mui/ US PIRG)


Raporun yazarı Lucas Gutterman Business Insider'a verdiği demeçte, "Bu gerçekten sektör çapında bir sorun ve Google, Chromebook'ların daha uzun ömürlü olmasını sağlayarak sürdürülebilirlik konusunda liderlik etme fırsatına sahip" dedi.

Chromebook'ların ömrü 5 yıldan 8'e çıktı

Bir Google sözcüsü Insider'a yaptığı açıklamada teknoloji devinin "Chromebook'ların aldığı garantili destek yıllarını artırmak için donanım ortaklarıyla birlikte çalıştığını ve 2016'da beş yıl olan otomatik güncelleme süresinin 2020'den itibaren sekiz yıla çıkarıldığını" söyledi. Ayrıca, tüketici sonrası geri dönüştürülmüş ve sertifikalı malzemelerle daha onarılabilir cihazlar üretmek ve zaman içinde emisyonları azaltan üretim süreçleri kullanmak için cihaz üretim ortaklarımızla her zaman birlikte çalışıyoruz"

Sözcü şöyle devam etti:

"Düzenli Chromebook yazılım güncellemeleri her dört haftada bir yeni özellikler ekliyor ve cihaz güvenliğini artırıyor, bu da yazılım deneyimini sürekli olarak yinelememize olanak tanırken, eski cihazların donanım sınırlamaları güncelleme sağlamayı son derece zorlaştırana kadar güvenli ve güvenilir bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlıyor"

HP'den yedek parça uyarısı

Rapor ayrıca HP gibi farklı üreticilerin Chromebook'ları için yedek parça bulmanın onarımları nasıl daha zor hale getirebileceğine de işaret ediyor.

Raporda yer alan bir örnek, Dell 11 3100 Chromebook ve Dell 11 3110 Chromebook'un çerçevelerinin veya ekranın etrafındaki plastik kenarlığın farklı tasarlandığına ve bu nedenle uyumlu olmadıklarına işaret ediyor.

Sürdürülebilir değil

Gutterman Insider'a yaptığı açıklamada, uyumsuzluğun farklı modellerdeki parçaları tamir etmesi gereken okullar için sürdürülebilir olmadığını, çünkü yeni dizüstü bilgisayarlar satın almak için daha fazla para harcamaları gerektiğini söyledi.

Rapora göre, 250 dolarlık bir Chromebook 11a için HP'nin web sitesinde yalnızca iki parça mevcut, ancak kırık ekran ve klavye gibi onarım parçaları yer almıyor. Raporda, HP tarafından sunulan aksesuarların pahalı olduğu ve "bu parçaların toplam fiyatının yeni bir dizüstü bilgisayarın maliyetinin yarısından fazla olduğu" belirtiliyor.

Rapor, Chromebook'lar için işletim sistemi üreten Google'a, Chromebook'ların kısa sürede atılmak zorunda kalmaması için yazılım desteğini daha uzun süreli hale getirmesini öneriyor ve HP ve Asus gibi Chromebook üreticilerine daha fazla onarımı mümkün kılmak için yedek parçaları daha kolay bulma çağrısında bulunuyor.

Bu hızla üretime devam edemeyiz

US PIRG raporunda, "İleriye dönük olarak, bu şirketler cihaz dayanıklılığını, tamir edilebilirliğini ve sürdürülebilirliğini geliştirerek Chromebook'ları uzun ömürlü olacak şekilde tasarlamalıdır" deniyor. Gutterman Insider'a verdiği demeçte, "Chromebook'lar olsun, dizüstü bilgisayarlar ya da telefonlar olsun, bu hızla teknoloji üretmeye devam edemeyiz" dedi.

Gutterman, "Bunu doğru yapmanın sonuçları gerçekten büyük" dedi ve ekledi:

"Okulların her öğrenciye bir dizüstü bilgisayar verdiği 1:1 programlarının sayısının gerçekten arttığını gördük, bu nedenle ülke genelinde öğrencilere bu kadar çok cihaz verildiğinde kullanım ve sürdürülebilirliği dengelemek çok önemli"