Araştırma ağırlıklı üniversiteleri tüm temel misyonları (öğretme, araştırma, bilgi paylaşımı ve uluslararası görünüm) açısından değerlendiren tek küresel sıralama kuruluşu olan Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan Dünya Üniversite Sıralaması’nda 117 ülkeden 2093 üniversite yer aldı.
Türkiye’deki üniversiteler arasında 8’inci Kadir Has Üniversitesi
Sıralamada; Öğretim, Araştırma, Araştırma Kalitesi, Endüstri ve Uluslararası Görünüm olmak üzere 5 ana göstergeye yer verildi. Türkiye’den 93 üniversitenin girdiği sıralamada Kadir Has Üniversitesi 801-1000 bandında (834) yer aldı. Türkiye’deki üniversiteler arasında ise 8. Sıranın sahibi oldu.
İlk 1000’de 2024 sıralamasında Türkiye’den 11 üniversite yer alırken 2025 yılında bu sayı Kadir Has Üniversitesi ile birlikte 12’ye yükseldi. Kadir Has Üniversitesi, en iyi olduğu gösterge “Araştırma” göstergesi oldu. Bu göstergede Türkiye’de 5. sırada, dünyada ise 440. sırada yer alma başarısı gösterdi. Bunu Türkiye’de 13. sırada, dünyada ise 780. sıra ile “Uluslararası Görünüm” göstergesi izledi. Üniversite “Araştırma Kalitesi” göstergesinde Türkiye’de 8. sırada, dünyada ise 844. sırada yer aldı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, THE Dünya Üniversite Sıralamasından alınan sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Üniversitemizin öğretim üyeleri ve öğrencilerimiz ile birlikte yaptığı çalışmaların meyvelerini bu şekilde toplamak bizleri gururlandırıyor” dedi.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz sözlerine şu şekilde devam etti:
Üniversite tanımı gereği araştırmaların merkezi olmak zorundadır. Kadir Has Üniversitesi olarak son 6 yıldır çok yoğun bir şekilde öğretim üyelerimizin, lisans ve lisansüstü öğrencilerimizin büyük bir heyecanla bilime katkı verecek çalışmaları yürütebilecekleri bir ekosistemi oluşturmaya çalıştık. Kurulan bu ekosistem üniversitemizde geliştirdiğimiz ve araştırmayı odağına koyan eğitim modelimizin en önemli yapı taşını oluşturdu. Bu çalışmalarımız sayesinde; hem öğrencilerimizin hayallerini uluslararası düzeyde gerçekleştirebilecekleri yetkinliklerle donatılması hem de üniversite olarak bilime katkı sağlayan çalışmaların merkezi olma hedeflerine biraz daha yaklaştığımıza inanıyorum. Bu yoğun çalışmaların dönüşünü Times Higher Education gibi uluslararası düzeyde kabul görmüş ve saygınlığı olan bir kurumun dünya sıralamalarına girerek aldığımızı görmek bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Tüm öğretim üyelerimizi, öğrencilerimizi, idari çalışanlarımızı ve mütevelli heyetimizi kutluyorum. Başarımız hepimizin ortak başarısıdır.
Bundan sonra da tüm öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizle birlikte insanlığın meraklarına yanıt arayıp, bunların çıktılarını bilimsel ortamlarda tartışmaya, bu çalışmalarla lisans eğitimimizi zenginleştirip ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu AR-GE elemanları yetiştirmeye devam edeceğiz.