23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2024 20:21 | Son Güncelleme: 14.03.2024 22:21

TEV 'Üstün Başarı Bursu'yla 137 öğrencinin daha hayallerine dokunuyor

TEV, 'Üstün Başarı Bursları' kapsamında, bu yıl burs almaya hak kazanan öğrencileri belirledi. TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç öğrencilere, “Sizler, Cumhuriyet’in ilke ve devrimlerine sadık, laik demokrasiye inanan, adil, yenilikçi gençler olarak yarının liderlerisiniz” diye seslendi
TEV 'Üstün Başarı Bursu'yla 137 öğrencinin daha hayallerine dokunuyor

Türkiye'nin dört bir yanından gençlerin eğitimlerini tamamlamaları ve potansiyellerini gerçekleştirmeleri için çalışmalarını sürdüren Türk Eğitim Vakfı'nın Üstün Başarı Bursu'nu yeni eğitim-öğretim döneminde almaya hak kazanan öğrenciler belli oldu. TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş ve TEV Genel Müdürü Banu Taşkın’ın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısına, yeni bursiyerler ve Türk Eğitim Vakfı’nın üyeleriyle birlikte destekçileri katıldı. 2007 yılından bu yana toplam 1096 öğrenciye Üstün Başarı Bursu sağlayan TEV, bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda ilk 5 bine giren 137 öğrenciye daha destek verecek. 

TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç

Toplantıda sözü ilk olarak TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer M. Koç aldı. 56 yıl önce Vehbi Koç önderliğinde kurulan Türk Eğitim Vakfı olarak gençler ve ülkenin aydınlık yarınları için azimle çalıştıklarını dile getiren Koç, “Sizler Cumhuriyet’in ilke ve devrimlerine sadık, laik demokrasiye inanan, adil, yenilikçi, kendine güveni tam, üst ilkeli gençler olarak memleketimiz ve insanlık için önemli işler yapacak yarının liderlerisiniz. Bu burs yalnızca maddi destekle kalmıyor, üstün başarıları onurlandırmayı, bu öğrencilerin ülkenin geleceğinde söz sahibi olmalarını amaçlıyor. Sizlere Ulu Önderimizin ‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak’ öğüdünü hatırlatmak, azminize ve başarma isteğine olan inancınızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Sizlerin katkılarıyla gelecekte daha aydınlık bir ülkede yaşayacağımıza canı gönülden inanıyorum. Sizin gibi pırıl pırıl, iyi yetiştirilmiş insanları topluma kazandırdığımız için TEV ailesi olarak gururluyuz. Cömert bağışlarıyla bunu mümkün kılan fedakar bağışçılara da tekrar teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Şükrü Tekbaş: TEV’in amacı fırsat eşitliği

Koç’un ardından sözü TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş aldı. TEV’in fırsat eşitliği yaratarak, Türkiye’deki eğitim açığını kapamak istediğini vurgulayan Tekbaş “Bundan tam 56 yıl önce, aralarında Vehbi Koç’un da bulunduğu 205 iş insanı bir araya gelerek TEV’i kurdular. Hareket noktaları, Türkiye'nin en önemli sorununun eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği olmasıydı” dedi.

TEV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş

Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 13 bin dolar, ortalama eğitim süresinin ise 9 yıl olduğunu vurgulayan Tekbaş şöyle devam etti: "Dünya istatistiklerinde bu iki oran başka hiçbir ülkede yan yana gelmiyor. Çünkü, eğitim düzeyi 9 yıl olan ülkelerin milli gelirleri 13 bin doların altında, 13 bin dolar milli gelire sahip olan ülkelerin eğitim düzeyi 9 yılın üzerindedir. TEV kurucularının yanında bağışçıların desteğiyle bugüne geldi. Bugüne kadar toplam yaklaşık 300 bin civarında yurtiçinde burs verdi. Bunlar lisans, doktora, üstün başarı, meslek liseleri ve çeşitli dönemlerde verilen afet burslarından oluşuyor. Ayrıca, programlarla yurtdışında yüksek lisans bursu da veriliyor. Burs verme dışında, TEV Türkiye’de eğitim kurumları kuruyor, yurtlar açıyor. Bugüne kadar 39-40 eğitim tesisi kurduk. Her yıl yeni yurt açmaya gayret ediyoruz. Kız öğrencilerinin eğitimde karşılarına çıkan zorluklardan ötürü kız öğrenci yurtları açıp barınmalarına destek olmaya ayrıca önem veriyoruz.”

TEV Genel Müdürü Taşkın: 6 bin öğrenci arasından seçildiler

Tekbaş’ın ardından kürsüye gelen TEV Genel Müdürü Banu Taşkın ise, “Vakıf kurulduğu günden bugüne Atatürk’ün söylediği ‘Geleceğimiz sizlere emanet’ ilkesinin peşinden gidiyor. Bu ilke doğrultusunda gençlere fırsat eşitliği yartamaya, geleceğe aydınlık bir temel atmaya çalışıyoruz. Başarı kolay kazanılmıyor, arkasında büyük emekler var. Bu bursu kazanmak da kolay değildi, öğrencilerimiz zorlu bir süreçten geçti. 6 bin öğrenci başvurdu, teknik elemelerden sonra 5 bin öğrenci testlere girdi. Ardından  kompozisyon yazmaları ve mülakatlara girmeleri istendi. Bugün burada 110 tane üstün başarı bursiyerimiz aynı zamanda da 27 tane de çeşitli dallarda sanat bursiyerimiz var” diye konuştu. 

Boğaziçi’nden 86, Koç’tan 82 öğrenci

TEV Eğitim ve Burslar Grup Müdürü Meltem Bilikmen, bursiyerlerin ağırlıklı olarak hangi üniversitelerde ve hangi alanlarda eğitim gördüğünü açıkladı.

TEV Eğitim ve Burslar Grup Müdürü Meltem Bilikmen

Bilikmen, “Bu yıl özellikle Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent, Koç ve Galatasaray Üniversitesi’nden bursiyer öğrencilerimiz seçildi. Temsil edilen grup içinde, Erciyes Üniversitesi gibi bir de yeni üniversitemiz oldu. Boğaziçi Üniversitesi 86, Koç Üniversitesi 82 öğrenciyle en fazla bursiyerlerimizin yer aldığı kurumlar. 137 bursiyerimizden tıp, hukuk, sosyal gibi temel bilimlerden yaklaşık 20’şer, sanat dalından 27, mühendislik alanından ise 22 öğrenci yer alıyor. Sanat dalında Mimar Sinan Üniversitesi’nin iyi temsil edildiğini görüyoruz. Ne mutlu ki, Türkiye’nin her yerinden, Balıkesir, Hatay, Sivas’tan üstün başarı bursiyerlerimiz var. Başarı ve potansiyel Türkiye'nin her yerinde" ifadelerini kullandı

"12 yılda bir insanın hayatı nasıl değişir, canlı kanıtıyım"

Bilikmen’in konuşmasının ardından mezun öğrenciler ve bursiyerler hikayelerini paylaştı. TEV Üstün Başarı mezun bursiyeri, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018 mezunu Dr. Doğuş Kökarttı, kendisinin de bundan tam 12 yıl önce TEV’in seçerek onurlandırdığı üstün başarı bursiyerlerinden biri olduğunu söyledi. 

TEV Üstün Başarı mezun bursiyeri Dr. Doğuş Kökarttı

Kökarttı, “O gün Zonguldak’tan İstanbul’a tıp okumaya gelen bir memur çocuğunun yolu TEV’le buluşmuştu. 12 yıl sonra aynı kürsüde sizle karşı karşıyayım. 12 yılda bir insanın hayatı nasıl değişebilir, nasıl vizyonlar kazanabilir, nasıl büyüyebilir belki de bunun en canlı örneğiyim. 18 yaşında TEV ile tanıştığımda maddi-manevi desteği, bana kattığı vizyonlar, tanıştırdığı insanlar ve benim yaşama karşı merakım, deneyimleme ve öğrenme isteğim birleşti. Bence ortaya çok da güçlü bir birliktelik çıktı. Ben bir tıp doktoruyum ama akademik yaşamımı sanat ve farklı alanlarla birleştirdim. 40’a yakın ülkeye seyahatler gerçekleştirdim, farklı ülkelerde binlerce insanla tanıştım, müzikte derinleştim, şarkılar besteledim, 2 şiir kitabım yayınlandı, 26 yaşına kadar 3 resmi TED konuşması gerçekleştirdim. Bugün de insanları iyileştirme yolunda bütünsel olarak çalışabileceğim bir yolda ilerliyorum. Modern tıp, sinir bilim, genetik, müzik ile dünyanın sahip olduğu diğer iyileştirme metotlarını birleştirmeye çalışıyorum” dedi. 

"TEV hayatta ve sanatta var olmamızı sağlıyor"

Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera bölümü öğrencisi Buket Filiz ise şunları söyledi: “2002 yılına İzmir’de dünyaya geldim, küçük yaşlardan beri farklı sanat dallarına merak duydum. Sahne sanatlarına ilgi dolu, yetenekli bir çocuktum. Lisede şan ve tiyatroya olan yeteneğim fark edilince opera alanına yönelmeye başladım. 2022’de de MSÜ opera bölümünü kazandım. 2023’de Ulusal Suna Korad Şan Yarışması’nda gençlik özel ödülüne layık oldum. Günden güne bu sanatı icra etmek bana heyecan veriyor. Gençler ve genç kadınlar olarak geçmişten günümüze sanatın içinde var olduk ve olmaya devam edeceğiz. TEV her yıl yüzbinlerce genç kadının hayatına dokunuyor, hayatta ve sanatta var olmasını sağlıyor. O kadınlardan biri olarak bununla gurur duyuyorum."

"Çözümün bir parçası olmalıyız"

TEV’in hayatına dokunduğu bir diğer bursiyer de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisi Eren Kesim.

ODTÜ Matematik Bölümü öğrencisi Eren Kesim

Kesim hikayesini şöyle anlattı: “Matematiği sevdiğimin hep farkındaydım. Ama küçük bir Anadolu şehrinde büyüdüyseniz bilirsiniz, bu sevgiyle neler yapabileceğinizi etrafınızdaki kimse size gösterecek donanımda değildir. Yönlendirilmeye aç kalırsınız. Benim talihim lise için İstanbul’a gelmek oldu. Atatürk Fen Lisesi’nde ilk günümde bana ‘Matematik olimpiyatları var, katılabilirsin’ dediler, bunu duyduğumdan beri hayatım eskisi gibi olmadı. Çalıştım, madalayalar kazandım, dereceler elde ettim. Ama asıl önemli olan, ben olimpiyatlar sayesinde öğrenmeyi, düşünmeyi öğrendim. Her birimiz bu ülkenin bir parçasıyız ve sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olmalıyız. Etrafındaki dünyayı anlayabilen, şekillendirebilen bir bilim insanı olmak için çalışıyorum. Bu amaçla da bilim ve eğitimin kesişimine kendini adamış biri olarak, Türkiye’de de bilim ve eğitimin kesiştiği noktanın en köklü temsilcilerinden olan TEV’in parçası olmaktan mutluluk duyuyorum.”

"Annem de TEV bursiyeriydi"

Kesim’in ardından sözü alan İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Azra Aylin Kul TEV ile olan ilişkisinin daha doğmadan başladığını vurguladı.

İTÜ Endüstri Mühendisliği öğrencisi Azra Aylin Kul

Kul, “Annem de dedemin Koç grubunda demir döküm fabrikasında çalışması dolayısıyla TEV’e ulaşma imkanı buldu ve TEV’in 1984 yılında üstün başarı bursiyerlerinden biri oldu. Bu sebeple, TEV’le olan ilişkimiz daha ben doğmadan başladı diyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Sağlık alanında ihtiyaçlara cevap vermek için elimden geleni yapacağım"

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Tuğrul Berke Mendeş de "Beyin araştırmaları üzerine çalışmak istiyorum. Anneannemin ve dedemin Alzheimer süreçlerine tanık olmak beni bu konuda motive etti. Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarını kutluyorum. Ülkemizin sağlık alanındaki ihtiyaçlarına cevap vermek adına elimden geleni yapacağım. 6 Şubat depremlerinde keşke herhangi bir eğitim alsaydım da birilerine yardım edebilseydim diye düşündüm, artık o eğitimi alıyorum” dedi.

"Bu bursa layık olmak beni motive etti"

TEV bursiyeri bir tıp öğrencisinin ardından  mezun bursiyer, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 2016 mezunu Dr. Elif Atacan söz aldı ve “Tıp fakültesi boyunca bu bursa layık olmak beni hep motive etti. Ayrıca bu burs sayesinde yeni bir dil öğrendim, üniversitede seyahat ettim. Bugün bir hekim olarak ben de çok sayıda kişinin hayatına dokunuyorum ve her gün bu verilen olanaklarla ne kadar şanslı olduğumu hissediyorum. Birinin elimden tutmasına ihtiyacım vardı, TEV’e elimden tuttuğu için teşekkür ederim” diye konuştu.

"Ne yaptıysak Atatürk’ün gölgesinde yaptık"

Toplantıda son olarak, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Hukuk bölümlerinde çift anadal öğrencisi Seray Çakır söz aldı.

Koç Üniversitesi öğrencisi Seray Çakır 

Çakır, "Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi hayatımın en büyük ‘iyi ki’si. Konservatuvar çalışma alanları, basketbol oynayan öğrenciler, felsefe kulübünden yükselen tartışmalarla burası bir nevi eğitim köyü, ilim cenneti, ideal bir gerçek dünya. Ben de buradan Türkiye ve dünya çapında felsefe olimpiyatı ödülü sahibi, satranç kız takımı kurucusu, matematik olimpiyatları yarışçısı, Fransızca tiyatro oyuncusu, sayısız etkinliğin organizatörü olarak ayrıldım. Öte yandan, bugün burada bir cumhuriyet kadını olarak konuşabiliyorsam bu Atatürk’ün sayesinde, yani gölgesindedir. Ne yaptıysak onun gölgesinde yaptık ve daima onun izninde olacağız” dedi.

Kimler başvurabiliyor?

TEV Üstün Başarı Bursu’na, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda ilk 5 bine giren; Genel Yetenek Testi, Genç Liderler Yetkinlik Testi, kompozisyon, video sınavı ve öğretim üyeleri mülakatlarında başarılı olan gençler başvuru yapabiliyor. Ayrıca, aynı koşulları sağlayan ve hazırlık sınıfından 1. sınıfa ve 2. sınıfa geçen öğrenciler de programa başvurabiliyor. Öğrencilerin başvuruda bulunabilmesi için hazırlık sınıfını başarıyla geçmeleri, 1. sınıfı da en az 3,50 not ortalaması ile tamamlamış olmaları gerekiyor. Sanat alanında ise piyano, arp, gitar, yaylı çalgılar, üflemeli ve vurmalı çalgılar ile plastik sanatlar alanlarından 2. sınıfa geçmiş ve en az 3,20 ortalamaya sahip öğrenciler burs başvurusunda bulunabiliyor. Sanat bursiyerlerinin seçimi, Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar öğretim üyeleri ile konunun uzmanı ressamların katılımıyla gerçekleştirilen bir değerlendirme ile yapılıyor.