13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2023 17:10 | Son Güncelleme: 21.08.2023 17:30

Yurt dışı üniversite maratonuna nasıl hazırlanmalı?

Yurt dışında önde gelen bir üniversitede eğitim görmek gençlerin hayallerini süslüyor ama bu hazırlık lisenin ilk yılından başlayan uzun süreli bir maraton. Famay Eğitim Genel Müdürü Fatma Demirtaş, “Süreç deneyim sahibi eğitmenlerle takip edilmeli” diyor
Yeşim Nur Mantaş
Yeşim Nur Mantaş [email protected]
Yurt dışı üniversite maratonuna nasıl hazırlanmalı?

Üniversite sınav sonuçları açıklandı gençler harıl harıl tercih telaşında. Eğitimini yurt dışında sürdürmek isteyenler için farklı bir telaş var. Onların hazırlıkları çok önceden başlıyor. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden birinde eğitim görmek isteyenler için süreç 9’uncu sınıftan itibaren başlıyor. Başvurular ise 12’inci sınıfın başından itibaren başlayıp ara döneme kadar devam ediyor. Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz, 20 yıllık deneyimi ile öğrencilere yardımcı olan Famay Eğitim Genel Müdürü Fatma Demirtaş, yurt dışında iyi bir üniversiteden kabul almak için öncelikle bölüm ve ülke seçimi yapmak gerektiğini söylüyor ve ekliyor, “Sonrasında önemli bir altyapı hazırlık süreci başlıyor. Başvuru için gerekli not ortalamaları, girilmesi gereken sınavlar, yaz okulları, sosyal sorumluluk projeleri, staj deneyimleri gibi çalışmalarla özgeçmişin olabildiğince dolu hale getirilmesi gerekiyor.” Bu uzun süreçle ilgili olarak Demirtaş sorularımızı yanıtladı.

Famay Eğitim Genel Müdürü Fatma Demirtaş

Yurtdışıda bir üniversiteye hazırlanmak uzun bir maraton. Öğrencileri nasıl bir hazırlık süreci bekliyor?

Bu süreci hedefleyen öğrenci iyi hazırlanmalı. Liselerinde elde ettikleri başarıların yanı sıra bir yandan da AP-IB-SAT-IELTS-TOEFL gibi sınavların hazırlıklarına devam etmeli. Öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından ayırt edilmesini sağlayan CV altyapısına 9. sınıftan itibaren başlanılmalı ve başvuru yapılan yıla kadar aktif şekilde içerik çalışması yapılmalı. Başvuru etabının teknik altyapısı anlamında herhangi bir sorunu bulunmadan sürecini üniversitelere iletmeli. Sürecin deneyim sahipleri kişiler tarafından kontrol edilmesi hem öğrenci yükünü hem de başvurunun doğru bir şekilde tamamlanması açısından önemli.

Yurtdışıda bir üniversiteye hazırlanmak uzun bir maraton. Öğrencileri nasıl bir hazırlık süreci bekliyor?

Bu süreci hedefleyen öğrenci iyi hazırlanmalı. Liselerinde elde ettikleri başarıların yanı sıra bir yandan da AP-IB-SAT-IELTS-TOEFL gibi sınavların hazırlıklarına devam etmeli. Öğrencilerin diğer öğrenciler tarafından ayırt edilmesini sağlayan CV altyapısına 9. sınıftan itibaren başlanılmalı ve başvuru yapılan yıla kadar aktif şekilde içerik çalışması yapılmalı. Başvuru etabının teknik altyapısı anlamında herhangi bir sorunu bulunmadan sürecini üniversitelere iletmeli. Sürecin deneyim sahipleri kişiler tarafından kontrol edilmesi hem öğrenci yükünü hem de başvurunun doğru bir şekilde tamamlanması açısından önemli.

Bu konuda çocuklarına yardımcı olmak için ailelere ne gibi görevler düşüyor?

Öğrenci akademik hazırlıklarını yaparken ailenin de finansal boyutlar açısından hazır olması gerekiyor.

Öğrenci ile sınavlara nasıl bir hazırlık yolu belirleniyor?

Eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce, yaz tatilinde sakin dönemde taze zihinle çalışılmalı. İyi bir çalışma takvimi çıkarıp yol kat etmek son derece faydalı. Böylece herhangi bir konu yetiştirme telaşına kapılmadan, iyi bir planlamayla konuları erkenden bitirip deneme çözerek ve/veya açık uçlu soruların çözümlerine yoğunlaşarak bu süreyi tekrarla geçirmek sınavlardaki başarı için kritik öneme sahip.

Yurtdışı öğrenime hazırlanmak için birlikte hazırlık yapılan eğitimcinin önemini anlatır mısınız?

Alanında uzman bir öğretmenin, öğrenciye rehberlik etmesinin ne denli önemli olduğunu defalarca tecrübe etmiş bir kurumuz. Gerçek başarı, doğru öğretmen ve öğrenci eşleşmesi, iyi takip ve akademik & psikolojik destekle ortaya çıkıyor. Öğrencilerimizin akademik başarılarına katkı sağlarken, hayatlarının en güzel yaşlarında, gençlik yıllarında mutlulukla ve keyifle güzel anılar biriktirerek kariyer planlarının ilk basamaklarını birlikte adımlamak müthiş bir motivasyon kaynağı.

Yukarda saydığınız bu sınavlar için İngilizceye yatırım yapmak ne kadar önemli?

Tüm bu sınavlar İngilizce olarak gerçekleşiyor. Dolayısıyla dil yeterliliği bu tarz sınavlara hazırlıkta büyük önem taşıyor. Bu nedenle İngilizceye yatırım yapmak, gramer kurallarını pekiştirmek ve sözcük hazinesini genişletmekle işe başlamak gerekiyor. Öğrencinin kendini tanıması ve beklentisini netleştirmesi çok önemli. Çalışmak için sahip olduğu zaman, gelişmek için ne kadar motive olduğu ve bunun yanında stres düzeyi gibi unsurlar da bütüncül olarak ele alınmalı.

Sınav modellerini tanıyalım

Advanced Placement (AP)

Günümüzde lisedeki öğrenimini daha ileriye taşımak ve üniversiteye kendini hazırlamak isteyen öğrenciler Advanced Placement (İleri Düzey Yerleştirme) programına ilgi göstermekte. Kısa ismiyle AP sistemi, dünyaca kabul görmüş seçkin bir eğitim sistemi. Eğitim dili İngilizce olan programın esas hedef kitlesi, üniversiteye hazırlanan lise öğrencileri. Türkiye!de de belirli okulların uygulamaya aldığı ve bu nedenle hem yurt içinde hem de yurt dışında saygın üniversitelere hazırlıkta öğrencilere fayda sağlayan bir eğitim modeli.

International Baccalaureate (IB)

International Baccalaureate, uluslararası geçerliliği olan bir diploma programı. Birçok ülkede geçerli olan bu diploma türü öğrencilerin yurt dışında eğitim hayatlarına devam etmelerinde kolaylık sağlamakta. IB müfredatı okul dışı takip edilebilecek bir program değil. Öğrencilerin bu diplomayı alabilmeleri için okudukları okullarda bu müfredat işleniyor olmalı.

English Language Testing System (IELTS)

IELTS, yurt dışında eğitim almak ya da İngilizcenin iş hayatında yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde çalışmak isteyenlerin İngilizcelerinin yeterliliğini ve bu dildeki becerilerini belgeledikleri bir sınav. Açılımı International English Language Testing System olan IELTS, British Council tarafından düzenleniyor ve Birleşik Krallık ile Avustralya ortak idaresinde bulunuyor. IELTS, dinleme-okuma-yazma-konuşma olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.

Scholastic Aptitude Test (SAT)

SAT, Scholastic Aptitude Test, College Board tarafından düzenlenen, çoktan seçmeli bir sınav. ABD'de ve Avrupa ülkelerindeki yetkin üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrenciler için değerli bir adım. SAT'nin amacı, lise son sınıf veya liseden mezun olmuş öğrencilerin lise eğitimi süresince öğrendikleri bilgi ve donanımları hangi seviyede ve nasıl kullanabildiklerini ölçmek. Ayrıca akademik başarıyı ortaya çıkaran eleştirel düşünme ve analiz yeteneği de test ediyor. Sınav aynı zamanda uluslararası geçerliliğe sahip bir lisans giriş sınavı.