17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.12.2023 16:02 | Son Güncelleme: 06.12.2023 16:38

2023'ün en değerli markaları açıklandı

Interbrand tarafından her yıl gerçekleştirilen Dünyanın En Değerli Markaları (Best Global Brands) araştırmasının 2023 sonuçları açıklandı. Teknoloji alanında Apple zirveyi kaptırmazken, McDonald's yemek, Toyota otomotiv alanında lider oldu
2023'ün en değerli markaları açıklandı

Interbrand'in her yıl gerçekleştirilen Dünyanın En Değerli Markaları (Best Global Brands) araştırmasının 2023 sonuçları açıklandı. Best Global Brands sıralamasında marka değerini yüzde 4 artışla 502 milyar dolara çıkaran Apple zirvedeki yerini korudu. Marka değerini yüzde 14 artıran Microsoft ikinci, Amazon üçüncü sıraya yerleşti. Teknoloji sektörünün damga vurduğu ilk 10’da yer alan diğer markalar, sırasıyla Google, Samsung, Toyota, Mercedes-Benz, Coca-Cola, Nike ve BMW oldu.

Listenin üçüncü sırasında yer alan Amazon, online alışverişte rakiplerine açık ara fark attı. 

Geçen yılki sırasını korumayı başardı

Tüm sektörleri içeren listede 100 marka arasında 6’ncı sırada yer alan Toyota, geçen yılki sıralamasını korumayı başarırken yüzde 8 artışla marka değerini geçen yılın da üzerine taşıdı. Interbrand’in değerlendirmesine göre Toyota’nın marka değeri, 59 milyar 757 milyon dolardan 64 milyar 504 milyon dolara yükseldi. Toyota, aynı zamanda ilk 10’a giren üç otomotiv markasından biri olarak endüstri liderliğini devam ettirdi.

Interbrand, markanın değerini belirlerken, ürün veya hizmetlerin finansal performansı, markanın satın alma kararlarında oynadığı rol, markanın rekabet gücü, sadakati teşvik etme ve böylece gelecekte sürdürülebilir talep sağlama yeteneği de dahil olmak üzere üç temel analizi kullandı. Listede yer alan diğer markalar ise şöyle: