28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.06.2024 00:57 | Son Güncelleme: 26.06.2024 01:12

3 günde 430 milyar dolar eriyen Nvidia hisseleri yeniden sıçrama yaptı

Son 3 günde piyasa değerinden 430 milyar dolar kaybeden Nvidia hisseleri yeniden yükselişe geçti ve Salı günü yaklaşık yüzde 7 artış gösterdi
3 günde 430 milyar dolar eriyen Nvidia hisseleri yeniden sıçrama yaptı

Nvidia'nın hisseleri, 18 Haziran'daki 135,58 dolarlık kapanışından yaklaşık yüzde 13'lük bir kayıpla 126,09 dolara gerilemişti. Bu düşüş, 10 Haziran'da yürürlüğe giren 10'a 1 hisse bölünmesinin ardından hızlanan bir rallinin ardından gerçekleşti.

New York'taki Great Hill Capital'in başkanı Tom Hayes, "Bugünkü sıçrama, üç günde yüzde 15'lik bir düşüşün ardından gelen normal bir teknik sıçramadır; her gün dümdüz aşağı inmezsiniz" şeklinde konuştu. Hayes sözlerinin devamında "Bu harika bir şirket, harika bir CEO ve tam da yatırımcılar bölünmeye dahil olurken içeriden bir milyar dolar değerindeki hissenin dörtte üçünü satan kişiler var" diye ekledi.

Nvidia bir simge oldu

Nvidia'nın nefes kesen yükselişi ve yapay zeka uygulamalarını destekleyen çiplerin baskın sağlayıcısı olarak konumu, onu ABD hisse senetlerinde bu yıl yaşanan teknoloji odaklı patlamanın simgesi haline getirdi.

S&P Dow Jones Indices'e göre, geçtiğimiz hafta kısa süreliğine dünyanın en değerli şirketi haline gelen Nvidia'nın hisseleri bu yıl yüzde 154 artış gösterdi ve S&P 500'ün Pazartesi günkü kapanışı itibariyle yılbaşından bugüne getirisinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturdu. Endeks bu yıl yüzde 14,6 artış gösterdi.

Son satışlar, Nvidia'nın bu ayın başlarında yaklaşık 3,3 trilyon dolardan şu anda yaklaşık 3,1 trilyon dolar olan değerlemesine ilişkin bazı endişelerin hafiflemesine yardımcı oldu.

Olması gereken bir düzeltmeydi

Nvidia'nın en büyük holdinglerinden biri olan Plumb Funds'ın CEO'su ve portföy yöneticisi Tom Plumb, "Bu, atak yapmış ve çok fazla reklam almış bir şirket için normal bir düzeltme" dedi ve ekledi: "Gerçek işin yavaşladığına dair bir onay gelene kadar, tüm zamanların zirvesine ulaştığınızı düşünmüyorum"

Nvidia'daki yükseliş opsiyon piyasasında da kendini gösterdi, ancak hisse senedinin son fiyat düşüşü tüccarları daha temkinli hale getirmiş gibi görünüyor.

Açığa satıp 5 milyar dolar kazandılar

Veri analiz firması Ortex Technologies'e göre, hisse senedindeki düşüşler üzerine bahis oynayanlar, Nvidia hisselerinde açığa satış yaparak son üç seansta toplam 4,97 milyar dolar kazandı.

Bu arada, bireysel yatırımcıların davranışlarını izleyen Vanda Research'ün kıdemli başkan yardımcısı Mario Iachini, bireysel yatırımcıların son düşüşte muhtemelen hisse senedinde alıcı konumda olduklarını söyledi.