19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 19.03.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

95 milyar dolarlık İrlandalı kardeşler

10 yıl önce online ödeme şirketi Stripe’ı kurdular. Elon Musk ilk yatırımcılarıydı. Pandemide e-ticaret patlayınca şirketin değeri 95 milyar doları buldu
95 milyar dolarlık İrlandalı kardeşler

2010’da İrlandalı kardeşler Patrick ve John Collison, Stripe adlı teknoloji şirketini kurduklarında yaşları 19 ve 21’di. Ondan 2 yıl önce 2008’de, eBay kullanıcılarına yönelik Auctomatic adlı yazılımlarını Limerick adlı şirkete 3 milyon Euro’ya satmışlar ve daha pub’a girecek yaşa bile gelmeden milyoner olmuşlardı. Collison kardeşlerin 11 yıl önce kurduğu dijital ödeme sistemi şirketi Stripe ise bugün tüm dünya yatırımcılarının dilinde. Şirket aldığı son 600 milyon dolarlık yatırımı tam 95 milyar dolarlık şirket değeri üzerinden gerçekleştirdi. AXA, Sequoia Capital, Allianz, Fidelity gibi dev yatırımı kuruluşları halen 30 ve 32 yaşlarında olan Collison kardeşlerin yeni ortakları oldu.

200 bin yeni müşteri

Stripe bundan önceki yatırımını 2019’da almış ve yine 600 milyon dolarlık yeni finansman sağlamıştı. Bu işlemde şirket değeri 35 milyar dolar olarak belirlenmişti. Böylece 1 yılı çok az aşan bir sürede Stripe’ın değeri neredeyse 3’e katlandı. Dünyadaki tüm alışkanlıkları kökünden değiştiren pandemi, Stripe’a da yaramış görünüyor. Şirket son 1 yıl içinde 200 binden fazla yeni e ticaret müşterisi edindi. Şirketin müşterileri arasında Zoom, Salesforce ve Atlassian gibi yazılım şirketleri ile Shopify ve Deliveroo gibi e-ticaret şirketlerinin yanı sıra Uber ve Instagram da var. Stripe 600 milyon dolarlık finansmanı Avrupa’daki büyümesini sürdürmek için kullanmayı planlıyor. Bu kapsamda Dublin ofisine önümüzdeki 5 yıl içinde bin yeni eleman alacak. Şirket Brezilya, Hindistan ve Endonezya gibi yüksek nüfuslu ülkelere de açılmayı hedefliyor.

Geliri 9 milyar dolar

Peki Stripe da Fintech sektöründeki balonlardan biri mi? Rakamlar tam tersini söylüyor. Stripe’ın geçen yıl 300 milyar doların üzerinde ödemeye aracılık ettiği belirtiliyor. ABD’de bu tip platformlar üzerinden yapılan para transferlerinde yüzde 2.7 ile 2.9 arasında komisyon alınıyor. Ayrıca kartla yapılan ödemelerde işlem başına 30 cent ücret alınıyor. Bu hesaba göre Stripe’ın 2020 yılı gelirleri 9 milyar doların üzerinde. 95 milyar dolarlık değere göre Stripe’a yıllık gelirinin 11 katı değer biçiliyor. Bu oran PayPal, Square ve Adyen’in değer/gelir rasyolarından epeyce daha düşük. Stripe girişim sermayedarları tarafından desteklenen ve halka açık olmayan dünyanın en değerli üçüncü şirketi konumunda. İlk ikide TikTok’un sahibi ByteDance ile Alibaba’ya ait fintech şirketi Ant Group yer alıyor. Stripe’ın erken dönem hissedarları arasında Elon Musk ile Pay Pal’ın kurucularından ünlü yatırımcı Peter Thiel de bulunuyor.