05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2023 21:17 | Son Güncelleme: 02.06.2023 21:33

ABD Eski Hazine Bakanı Summers: Fed Temmuz'da faiz artışına gitmeli

Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, Fed'in bu ay kredileri sıkılaştırmaktan vazgeçmesi halinde Temmuz ayında faiz oranlarını yarım puan artırmaya açık olması gerektiğini söyledi
ABD Eski Hazine Bakanı Summers: Fed Temmuz'da faiz artışına gitmeli

Harvard Üniversitesi profesörü Cuma günü Bloomberg Television'dan David Westin ile yaptığı söyleşide, "Yine ekonominin aşırı ısınması risklerinin Fed'in dikkat etmesi gereken birincil riskler olduğu bir durumdayız" dedi.

Fed faizi sabit tutma eğiliminde

Bloomberg'in haberine göre Merkez Bankası Başkanı Philip Jefferson 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, politika yapıcılara ekonomik görünümü değerlendirmeleri için daha fazla zaman tanımak amacıyla merkez bankasının 13-14 Haziran'daki toplantısında faiz oranlarını sabit tutma eğiliminde olduğunun sinyalini verdi.

Summers, bu ay faiz artırımına gidilip gidilmeyeceğinin belirsiz olduğunu ancak merkez bankasının faiz artırımına gitmesinin daha düşük riskli bir strateji olacağını söyledi.

Ekonomi sıcak kalırsa Temmuz'da artış gerekir

Summers, "Haziran ayında faizleri artırmazlarsa, ekonominin sıcak kalmaya devam etmesi ve enflasyon rakamlarının güçlü olması halinde Temmuz ayında faizleri 50 baz puan artırmaları gerekebileceği ihtimaline açık olmaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Cuma günü açıklanan Mayıs ayı istihdam rakamlarının dengede "güçlü" olduğunu söyledi.

İşsizlik oranı Nisan ayındaki yüzde 3,4 seviyesinden yüzde 3,7'ye yükselirken, Summers'a göre işsizlik rakamlarının elde edildiği hane halkı anketinden elde edilen veriler, özellikle okulların tatil olduğu Mayıs ayında belirleyici olabilir. 

Eski Hazine şefi "Hala sıkı ve sıcak bir işgücü piyasamız var" diyerek ekonomideki sıcaklığın sürdüğüne dikkat çekti.

Maaş artışları hafife alınıyor

Summers, ekonomistlerin 14 aydır maaş artışlarının gücünü hafife aldığına dikkat çekerek, bunun para politikasının ekonomi üzerindeki etkisini abarttıklarını gösterdiğini söyledi.

Merkez Bankası son 14 ayda faiz oranlarını 5 puan artırarak gecelik bankalararası federal fon oranı için yüzde 5 ila yüzde 5,25 hedef aralığına yükseltti.

Resesyon gelecek yıla sarkabilir

Summers, Fed'in ekonomide yumuşak inişi başarabileceğine dair şüphelerini bir kez daha dile getirirken, bir resesyonun gelecek yıla kadar ertelenebileceğini öne sürdü.

"Fed'in enflasyonu dizginlemek için yeterince çaba göstereceğini düşünüyorum" diyen Summers, "Bu da 2024 yılında oldukça yumuşak bir ekonomi anlamına gelecek" sözlerini kaydetti.

İleriye dönük olarak Summers, hafta başında Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nde ülkenin mali durumunun vahim görünümüne ilişkin yaptığı yorumları yineledi ve durumun Kongre Bütçe Ofisi'nin tasvir ettiğinden daha da kötü olduğunu savundu.