05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.06.2023 19:42 | Son Güncelleme: 23.06.2023 19:57

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan faiz artırımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Paris'te düzenlenen bir konferansta konuştu. Yellen resesyon ihtimalinin azaldığını ancak ABD'nin enflasyonu kontrol altına alması için tüketici harcamalarında yavaşlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi
ABD Hazine Bakanı Yellen'dan faiz artırımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklama

Hazine Bakanı Janet Yellen, Bloomberg'e yaptığı açıklamada ABD'nin resesyona girme riskinin azaldığını düşündüğünü söyledi. Yellen tüketici harcamalarındaki yavaşlamanın enflasyonu kontrol altına alma kampanyasını tamamlamak için ödenmesi gereken bir bedel olabileceğini de öne sürüyor.

Yellen'dan faiz artırımı mesajı

Resesyon ihtimali konusunda Yellen, "Bu ihtimal azaldı, çünkü işgücü piyasasının dayanıklılığına bakıyorum ve enflasyon düşüyor" dedi. Yellen ayrıca "Bunun bir risk olmadığını söylemeyeceğim, çünkü Fed politikayı sıkılaştırıyor" diyerek Fed'in Mart 2022'den bu yana 10 kez faiz artırımına gittiğine ve potansiyel olarak daha fazlasının geleceğine dikkat çekti.

Yellen'in ABD ekonomisine ilişkin son değerlendirmesi, istihdam artışlarının tüm ekonomistlerin tahminlerini aştığını gösteren Mayıs ayı istihdam raporunun ardından geldi. Geçen ayki konut inşaatı ve perakende satışlar da Fed'in agresif parasal sıkılaştırması karşısında şaşırtıcı bir direnç gösterdi.

Harcamalarda yavaşlama

Yellen tüketimle ilgili olarak "enflasyonu kontrol altına almak için muhtemelen harcamalarda bir miktar yavaşlama görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu ve gıda ile enerjiyi dışarıda bırakan çekirdek fiyat artışları ölçütünün oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Geçen hafta açıklanan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayı çekirdek enflasyon oranının 12 ay öncesine göre yüzde 5.3 arttığını gösterdi. Bu artışın bir kısmında, TÜFE'ye gecikmeli olarak dahil edilen konut maliyetlerinde geçen yıl yaşanan artış etkili oldu.