05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 09:33 | Son Güncelleme: 18.04.2023 10:09

ABD'de 2 bin yatırımcıya soruldu: 1 milyon dolar rahat bir emeklilik için yeterli değil

ABD'de iki bin yatırımcının katıldığı bir ankete göre rahat bir emeklilik için 1 milyon dolar yeterli değil. Uzmanlar bunun nedeninin giderek artan hayat pahalılığı ve enflasyona ayak uyduramayan maaşlar olduğunu söylüyor
ABD'de 2 bin yatırımcıya soruldu: 1 milyon dolar rahat bir emeklilik için yeterli değil

ABD'de hayat pahalılığı her geçen gün daha da artarken, Amerikalı çalışanlar rahat bir emeklilik için ne kadar birikim yapmaları gerektiğini yeniden düşünüyor. Ancak yatırımcılara göre bu miktar kenara koyabileceklerini düşündüklerinden çok daha fazla. Ortalama hane geliri 75 bin dolar olan 2 bin Amerikalı yatırımcının katıldığı Schroders 2023 ABD Emeklilik Anketi'ne göre, 45 yaş ve üzerindekiler bunun için 1,1 milyon dolar gerektiğini söyledi. Ankete katılan Y kuşağı hedeflerinin en az 1,3 milyon dolar olduğunu belirtti.

Sonuçlar diğer anketlere göre düşük

Schroders'ın sonuçları aslında birçok finans uzmanının tasarruf etmeyi önerdiğinden ve diğer anketlerde Amerikalıların emeklilikte rahat etmek için ihtiyaç duyduklarını söylediklerinden daha düşük. New York'taki bir finansal danışmanlık firması olan Edelman Financial Engines'in yakın tarihli bir raporuna göre, bazı Amerikalılar kendilerini varlıklı hissetmeleri için 3 milyon ila 5 milyon dolar gerektiğini söylüyor. Y kuşağı ve Z kuşağı yaşlandıkça ve hayat pahalılığı artmaya devam ettikçe bu rakam da muhtemelen artacaktır.

"Yüzde 30'u kendini varlıklı görüyor"

Edelman Financial Engines'in finansal planlama direktörü Isabel Barrow, "Eskiden bir milyoner iseniz, varlıklı olduğunuz kesin bir sonuçtu. Şimdi görüyoruz ki, gerçek bir milyoner olsanız bile, sadece yüzde 30'u kendini gerçekten varlıklı görüyor" dedi. 

Tasarruf hedefleri zorlaşıyor

Çalışanlar için emeklilik tasarruf hedeflerine ulaşmak giderek zorlaşıyor. Schroders'a göre, Y kuşağının sadece yüzde 29'u ve 45 yaş üzerindekilerin yüzde 21'i emeklilik tasarruflarında 1 milyon dolara ulaşmayı beklediklerini söylüyor. Aslında, yaşlı çalışanların yüzde 59'u ve Y kuşağının yüzde 49'u 500 bin dolardan daha az tasarruf edebileceğini tahmin ediyor. 

ToughNickel adlı bir sitede yayınlanan makaleye göre 1 milyon dolara New York'ta 1+1 Hudson Nehri ya da Times Meydanı manzararlı bir daire alabiliyordunuz. Apartman yerine bir spor arada almak isterseniz de yine o zamanki fiyatlara göre şeffaf kapıları, 789 beygir gücü ve 590 torku olan bir McLaren Senna satın alabilirdiniz.

Vanguard'a göre, 401 bin sahibi tam zamanlı Amerikalı çalışanlar, geçen yıl ortalama 35 bin 354 dolar biriktirdi. ABD'de emekli maaşı alan kesim nadir olduğundan çalışanlar geçmişte olduğundan daha fazla kendi başlarına tasarruf etmek zorunda kalıyor. Ayrıca hemen hemen her şey için, özellikle de konut, ulaşım ve eğitim gibi büyük bütçeli kalemler için önemli ölçüde yüksek fiyatlarla rekabet ediyorlar. Mali danışmanlar, daha fazla tasarruf edebilmek için bu harcamaları sınırlandırmaya çalışılması gerektiğini söylüyor ancak günümüzün yaşam maliyeti göz önüne alındığında bu zor olabilir.

"Hepsi daha pahalı hale geldi"

Barrow, "Arabalar, konut, gıda, benzin fiyatları, hepsi daha pahalı hale geldi. Her yıl çok büyük bir artış gibi görünmese de bunu birleştirdiğinizde oldukça önemli bir değişim oluyor. Bunların çok fazla düşmesi de pek olası değil. Bir kez yükseldiğinde, orada kalma eğilimindeler" dedi. 

Ücretlerin enflasyona ayak uyduramadığı bir ortamda, her şey biraz imkansız gibi gelebilir. Schroders anketine göre, Y kuşağının yüzde 85'i de dahil olmak üzere çalışanların büyük çoğunluğu her gün para konusunda endişelendiklerini söylüyor. Anket Z kuşağı çalışanları yer almıyordu. Barrow, "Zihnimizde milyonerlik statüsünün bir anlamı olduğuna dair bir ölçüt var. Öyle, ancak artık şapkanızı asmanız gereken hedef bu olmayabilir. Kendinizi varlıklı hissetmek ya da emekliliğe hazır olmak için, birçok insan için bu sayı çok daha yüksek olacaktır" diye konuştu.

1 milyon dolar gerçekten yeterli değil mi?

Bir milyon doların emeklilikte ne kadar dayanacağı yaşam tarzınıza ve temel yaşam giderlerinizi karşılamak için ne kadar gelire ihtiyacınız olduğuna bağlı. Harcamalarınızda dikkatli olursanız, 1 milyon dolarınız uzun yıllar dayanabilir. Ancak, lüks bir yaşam tarzınız varsa 1 milyon dolarınız o kadar uzun süre dayanmayabilir. 

ABD'de bir sigorta acentesinin yaptığı araştırmaya göre temel giderlerinizi karşılamak için yılda 40 bin dolara ihtiyacınız olacağını varsayarsak, enflasyon olmasaydı 1 milyon dolarınız 25 yıl dayanırdı. Ancak enflasyonun ülkede yılda ortalama yüzde 3 olması durumda 1 milyon dolarınız sadece 20 yıl dayanacaktır. Emeklilikte daha lüks bir yaşam tarzı sürmeyi planlıyorsanız, milyon dolarınız o kadar uzun süre dayanmayacaktır. Örneğin, dünyayı gezmeyi ve 5 yıldızlı otellerde kalmayı planlıyorsanız, 1 milyon dolarınız sadece on yıl dayanır.