01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.10.2023 20:33 | Son Güncelleme: 10.10.2023 20:35

ABD'de İran'ın Katar'a aktarılan döviz kaynaklarının dondurulması yönünde sesler yükseliyor

ABD'li bir grup Cumhuriyetçi Senatör, Tahran ile Washington arasındaki tutuklu takası kapsamında İran'ın serbest bırakılan yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz kaynağının yeniden dondurulması çağrısı yaptı
ABD'de İran'ın Katar'a aktarılan döviz kaynaklarının dondurulması yönünde sesler yükseliyor

ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçi Marsha Blackburn'ün liderliğinde 20 Senatör, ABD Başkanı Joe Biden'a hitaben kaleme aldıkları mektupta, eylülde Güney Kore hesaplarından serbest bırakılan ve Katar'daki bankalarda İran'a ait hesaplara aktarılan yaklaşık 6 milyar dolarlık döviz kaynağının yeniden dondurulmasını istedi.

İsrail'e desteklerini vurgulayan Senatörler, İran'ın "teröre en fazla destek veren devlet" olduğunu savunarak, Wall Street Journal gazetesinin "İran Devrim Muhafızları Ordusunun İsrail'e yönelik saldırıları planlamak için Hamas'la çalıştığı" iddiasına yer verdi.

Senatörler, söz konusu paranın "İran veya Hamas'ın İsrail'e karşı çabalarını ilerletmek için kullanabilecekleri" yönünde önemli bir risk olduğunu ileri sürerek, 6 milyar doların İran ekonomisine girmesinin "rejimin terörü desteklemek için daha fazla fon ayırmasına imkan tanıdığı" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığından İran'ın bu fonlarına erişimin kısıtlanmasını talep eden Senatörler, ayrıca Tahran'ın en ağır yaptırımlara tabi tutulması gerektiğini kaydetti. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy de dün Biden yönetimini söz konusu fonları yeniden dondurmaya çağırmıştı.

ABD-İran tutuklu takası

ABD ve İran, 10 Ağustos'ta ABD'de tutuklanan 5 İran vatandaşı ile İran'da tutuklu 5 ABD vatandaşının takası ve İran'ın Güney Kore'deki yaklaşık 6 milyar dolarlık bloke edilen petrol gelirine erişimi konusunda anlaşmıştı.

Katar ve Umman'ın aracılığında varılan anlaşma kapsamında söz konusu kişiler, 18 Eylül'de yaklaşık 6 milyar doların Katar'daki bankalarda İran'a ait 6 hesaba aktarılmasının ardından serbest bırakılmıştı. ABD yönetimi, Katar'ın kontrolündeki kaynaklar için yalnızca gıda ve ilaç gibi insani ihtiyaçlar için kullanılması şartı getirmişti.

Kaynak: AA