19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.01.2023 15:53 | Son Güncelleme: 23.01.2023 16:37

ABD'li şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si personel sayısını azaltmayı bekliyor

ABD'de çalışanların yüzde 61'i bu yıl istifa etmeyi planlıyor ancak şirketler de küçülme hamlelerine devam edecek gibi duruyor. Bloomberg şirketlerin yüzde 20'sinin gelecek aylarda işten çıkarmalar yapacağını yazdı
ABD'li şirketlerin yaklaşık yüzde 20'si personel sayısını azaltmayı bekliyor

İş dünyası ekonomistleri arasında yapılan yeni bir anket, ABD iş piyasası koşullarının yumuşamaya başladığını, firmaların işgücü eksikliklerinin hafiflediğini ve işe alım beklentilerinin gerilediğini gösteriyor. Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin anketine katılanların yaklaşık üçte biri firmalarının herhangi bir işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya olmadığını söylerken, yüzde 20'si gelecek aylarda şirketlerinde istihdamın azalmasını bekliyor. 

MacroPolicy Perspectives LLC'nin kurucusu ve başkanı olan NABE Başkanı Julia Coronado yaptığı açıklamada, "2020'den bu yana ilk kez, daha fazla katılımcı önümüzdeki üç ay içinde firmalarında istihdam artışı yerine düşüş bekliyor.

Son yıllara kıyasla daha az sayıda katılımcı aynı dönemde firmalarının sermaye harcamalarının artmasını bekliyor" ifadelerini kullandı. Ankete katılanların sadece yüzde 12'si gelecek üç ay içinde personel sayısının artacağını düşünüyor. Bu oran, şirketlerinin son üç ay içinde istihdamı artırdığını söyleyenlerin yarısından daha az. 

Rakamlar, yüksek faiz oranlarının etkisi ekonominin geneline yayıldıkça daha fazla şirketin işçi çıkarmaya başlayacağı yönündeki endişeleri gözler önüne seriyor. Şirketlerin kar marjları şimdiden baskı altına girmiş durumda. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 40'ı şirketlerinin kar marjlarının son üç ayda azaldığını söylerken, bu oran temmuz ve ekim anketlerinde üçte birin altındaydı. Bununla birlikte, katılımcılar gelecekteki karlar konusunda biraz daha iyimser. Katılımcıların yarısından fazlası marjların gelecek üç ay içinde değişmeyeceğini, daha küçük bir kısmı ise düşeceğini bekliyor.