24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.01.2023 10:20 | Son Güncelleme: 23.01.2023 11:19

ABD'li çalışanların çoğu bu yıl işlerinden ayrılmak istiyor

Profesyonel sosyal iş ağı LinkedIn'in son anketi büyük istifa dalgasının bitmediğini gösteriyor. ABD'de çalışanların yüzde 61'i bu yıl istifa etmeyi planlıyor. Uzmanlara göre çalışanlar işlerin geçici, kariyerlerin kalıcı olduğunu anladı
ABD'li çalışanların çoğu bu yıl işlerinden ayrılmak istiyor

ABD'de 2 binden fazla çalışanın katıldığı bir anket düzenleyen LinkedIn'e göre, yüksek profilli şirketlerdeki son büyük işten çıkarmalara ve küresel durgunluk korkularına rağmen, Amerikalı çalışanların yaklaşık yüzde 61'i 2023 yılında işten ayrılmayı düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre, Z kuşağının yaklaşık dörtte üçü ya da yüzde 72'si işten ayrılmayı düşünürken, Y kuşağının üçte ikisi ya da yüzde 66'sı da böyle bir hamle yapmayı düşünüyor. Buna karşılık, X kuşağının sadece yarısı ya da yüzde 55'i 2023 yılında işlerinden ayrılmak istiyor. Bu durum büyük istifanın henüz tam olarak bitmemiş olduğunu gösteriyor.

Kendilerine güvenleri var

LinkedIn'in halkla ilişkilerinden sorumlu başkan yardımcısı Catherine Fisher, ankete katılan profesyonellerin yüzde 95 gibi ezici bir çoğunluğunun 2023'teki kariyer beklentileri konusunda kendilerine güvendiklerini belirtti. Ankete katılanların yarısı işten çıkarılmaktan korksa da bu durum değişmiyor.

“İşlerin geçici, kariyerlerin kalıcı olduğunu anladılar”

Fisher, "Bu güven, zam isteyen ya da bir sonraki işini arayan insanların çoğunda kendini gösteriyor. Bunun nedeni işlerin gelip geçici olduğunu ancak kariyerlerinin kalıcı olduğunu anlamış olmaları" ifadelerini kullandı. Fisher ayrıca çalışanlara mevcut işlerine takılıp kalmak yerine kariyer inşa etmeye yönelik uzun oyuna odaklanmalarını tavsiye etti.

ABD piyasalarını fazla etkilemiyor

İşgücü İstatistikleri Bürosu'nun son verileri Kasım 2022'de 4,2 milyon çalışanın kendi isteğiyle işten ayrıldığını gösteriyor ki bu rakam Kasım 2021'deki 4,53 milyonluk rekor seviyeye yakın. Bussiness Insider'ın haberine göre, yüksek profilli teknoloji şirketlerinin işten çıkarma kaosuna rağmen, ABD işgücü piyasası, daha küçük firmaların işe almaya devam etmesiyle güçlü kalmaya devam ediyor.

Rakamlar çoğu şeyi anlatıyor

Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde milyonlarca çalışanın işinden ayrıldığı büyük istifa dalgası devam ediyor. İnsanların daha iyi koşullar ve maaşlar için işlerinden vazgeçtiği büyük istifa dalgasının ne kadar büyük olduğunu rakamlarla daha iyi anlatabilir. ABD Çalışma Bakanlığı, ülkede yalnızca kasım ayında 4,5 milyon çalışanın istifa ettiğini açıkladı. Bu rakam son 20 yılın zirvesiyken aynı zamanda ABD iş gücünün yüzde 2,9’luk kesiminin bir ayda işini bıraktığını gösteriyor. ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh, "Bence birçok kişi, daha iyi ücretlere ve olanaklara sahip yeni işler aramak için işten ayrılıyor" ifadesini kullanarak işlerini bırakan çalışanların ayrılma nedenine değinmiş oldu.

İnsanlar farkına vardı

Indeed’in yaptığı bir ankete göre istifa eden bin kişinin yüzde 92’si, pandemiyle beraber hayatın sevmedikleri bir işi yapmak için çok kısa olduğunu hissetmeye başladı. İktisatbank’ın 10 Ocak 2022 Günlük Piyasa ve Analiz Yorumunda da "Çalışanların ruh hali pandemi döneminde o kadar kötü etkilendi ki, insanlar nefes alıp biraz da soluklanmaya ihtiyacı olduklarını anladılar” ifadeleri kullanıldı.