25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.05.2023 19:52 | Son Güncelleme: 03.05.2023 20:06

ABD'nin en yüksek CEO maaşı enflasyonu geride bıraktı

Yeni bir araştırmaya göre, ABD'nin en üst düzey CEO'larına ödenen ortalama ücret geçen yıl %7,7 artarak 22,3 milyon dolara yükselirken, hisse senedi primleri de bu grubun enflasyonun önünde kalmasına yardımcı oldu
ABD'nin en yüksek CEO maaşı enflasyonu geride bıraktı

Araştırma şirketi Equilar tarafından Çarşamba günü açıklanan çalışmaya göre, büyük ücret artışları alanlar arasında Jefferies Financial Group ve Prologis CEO'ları da bulunuyor.

Çalışmada, 31 Mart itibariyle tazminat bildiren 1 milyar dolar veya daha fazla geliri olan ABD'deki halka açık şirketlerdeki en yüksek ücretli 100 CEO incelendi. Geçen yıl yapılan benzer bir inceleme, 2021 yılı için CEO'ların ücretlerinde yüzde 31'lik bir artış olduğunu göstermişti.

Yaygın olarak kullanılan bir enflasyon ölçütü olan ABD tüketici fiyat endeksi 31 Aralık'ta sona eren 12 aylık dönemde yüzde 6,5 artarak bir önceki yılın aynı dönemindeki yüzde 7 seviyesine geriledi.

Sıkı işgücü piyasalarına rağmen CEO'ların ücretleri 2022 yılında ABD'li çalışanlardan daha hızlı arttı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, ABD özel sektör çalışanlarının ortalama haftalık kazançları Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artışla 1132 dolar oldu. 

CEO ücretlerindeki artışlar, Fed'in faiz artırımlarının ekonomik büyümeyi yavaşlatması nedeniyle S&P 500'ün toplam getirisinin negatif yüzde 18 olduğu bir yılda gerçekleşti. CEO ücretleri incelenen şirketlerin toplam getirisi negatif yüzde 11 oldu.

CEO'ları tutmak için prim

CEO'ların ücret kazanımlarını artıran bir başka önemli nokta da ABD'de yönetici ücretlerinin en önemli parçası haline gelen ancak çalışanlar için o kadar da önemli olmayan hisse senedi primleri. CEO'ların hisse senedi primlerinin medyan değeri 2022 yılı için yüzde 20 artışla 13,8 milyon dolara yükseldi. Equilar araştırma direktörü Courtney Yu, bu ödüllerin çoğunun geçen yılın başında verildiğini ve şirketlerin üst düzey liderlerini yerlerinde tutmak istediklerini söyledi.

En büyük ücret artışlarından biri Jefferies CEO'su Richard Handler'a gitti; geçen yıl aldığı 56,9 milyon dolar, 2021'deki toplam ücretinin neredeyse iki katıydı.

Jefferies'in vekaletnamesine göre ödemenin 25 milyon dolarlık kısmı, bir defaya mahsus olmak üzere kısıtlı hisse senedi olan "liderlik devamlılığı hibesini" yansıtıyor. Şirketin 29 Mart'taki hissedarlar toplantısında kullanılan oyların sadece yüzde 59 gibi küçük bir çoğunluğu bu ödemeyi destekledi.

Jefferies'den bir temsilci ücretle ilgili bir soru üzerine, daha önce şirketin hissedarlardan gelen geri bildirimlere cevaben aldığı önlemlere ilişkin açıklamasına atıfta bulundu.

Bir başka büyük kazanç da lojistik gayrimenkul şirketi Prologis'in CEO'su Hamid Moghadam'a gitti. 48,2 milyon dolarlık toplam tazminatı geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 93 daha fazlaydı ve bunun başlıca nedeni hisse senedi primleriydi.

1 dolar maaş

Bir Prologis sözcüsü, geçen yılki primlerin, işlerinin bir bölümünün performansının üç yıllık hedefleri nasıl aştığını ve yatırımcılar için nasıl değer yarattığını yansıttığını söyledi. Kurucu Moghadam yıllardır sadece 1 dolar maaş alıyor. Sözcü, "CEO'muzun tazminatı yüzde 100 performansa dayalıdır ve öyle olmaya devam edecektir" dedi.