03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.04.2024 08:00 | Son Güncelleme: 11.04.2024 08:06

AB'nin silahlanma çabaları savunma sanayi hisselerini artırdı

Avrupalı liderlerin askeri harcamaları artırma çağrılarının ardından savunma sanayisi yatırımcıları bu yıl 30 milyar dolarlık kazanç elde etti. Bloomberg'e göre yatırımcılar bu hızlı artışlar nedeniyle tedirgin. Analistler rallinin devam edebilmesi için jeopolitik netliğin önemli olduğunu vurguluyor
AB'nin silahlanma çabaları savunma sanayi hisselerini artırdı

Savunma şirketlerinin hisseleri Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından sıçrama yaptı. İsrail-Hamas çatışması başladıktan sonra hisseler tekrar yükseldi. Şimdi Avrupa'nın askeri harcamaları artırma misyonunun yol açtığı bir başka yükseliş hisseler konusunda soru işaretleri yaratıyor. Aralarında Rheinmetall AG, BAE Systems Plc ve Saab AB'nin de bulunduğu Avrupa'nın halka açık en büyük yedi askeri teçhizat üreticisi rekor hisse fiyatları karşısında yatırımcıların cesaretlerini kaybetmesiyle düşüşe geçti. Buna rağmen 2024'te borsa değerlerine toplam 30 milyar dolar kadar eklediler. Bu ilerleme Avrupa için yeni jeopolitik gerçekliği yansıtıyor.

Yatırımcılar, ülkeler askeri kapasitelerini yeniden yapılandırdıkça siparişlerin de hızla gelmesini bekliyor. Ancak bazı analistler şüpheci ve Avrupalı liderler bölünmüş durumda. Kaynaklar, Almanya'nın 7,6 milyar $ değerinde teçhizat siparişi vererek silahlı kuvvetlerini revize etmeye devam ettiğini söyledi.

"Savunma sanayi kuyruk rüzgarından faydalanacak"

Goldman Sachs, Avrupa savunma hisseleri için değerlemelerin şu anda "muhtemelen yukarı yönlü riskten çok aşağı yönlü risk sunduğunu" söyledi. ABD başkan adayı Donald Trump, ittifakın savunma harcamaları gereksinimlerini karşılamayan NATO ortaklarını terk etme tehditleriyle Avrupa'nın yeniden silahlanma çabasını körükledi. BAE Systems hisselerine sahip olan Plurimi Wealth LLP'nin baş yatırım yetkilisi Patrick Armstrong, "NATO'daki Avrupa ülkeleri, üzerinde anlaşmaya varılan savunma harcaması seviyelerine doğru hareket etmeye zorlanıyor. Savunma sanayi önümüzdeki yıllarda yapısal bir kuyruk rüzgarından faydalanacaktır" dedi.

Aralarında Ross Law'ın da bulunduğu Morgan Stanley analistleri, "Avrupa'da mali alanın sınırlı olmasının, daha yüksek savunma harcaması söyleminin bütçe gerçekliğiyle örtüşmediği anlamına geldiğini" yazdı. Ross ve meslektaşları, savunma şirketlerinin hisse senetlerinin yükselmeye devam etmesi için kazanç artışlarına ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Somut kanıtlar ve jeopolitik netlik önemli

Rallinin devam etmesi için harcamalara dair somut kanıtlar ve jeopolitik netliğin artması gerekebilir. Geçen hafta Rheinmetall için fiyat hedefini yükselten B Metzler Seel Sohn & Co AG analisti Alexander Neuberger'e göre bu gerçekleşecek. Neuberger "Batı dünyasının, ülkenin savaşı kaybetmesini önlemek için Ukrayna'yı desteklemeye niyetli olduğunu varsayarsak, mümkün olan en kısa sürede hızlandırılmış mühimmat sevkiyatından başka alternatif yok" dedi.