18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 02.06.2023 10:39 | Son Güncelleme: 02.06.2023 10:53

Airbnb kısıtlamalara karşı New York Belediyesi'ne dava açtı

Kısa dönem kiralama ve konaklama hizmeti sunan dijital platformlardan Airbnb, kısa süreli ev ve oda kiralamalarını kısıtladığı gerekçesiyle New York Belediyesine dava açtı.
Airbnb kısıtlamalara karşı New York Belediyesi'ne dava açtı

Airbnb, New York Belediyesi'nin temmuzda yürürlüğe girecek olan tescil kararının aşırı ve baskıcı olduğu, kısa süreli kiralamalara kısıtlama getirdiği gerekçesiyle Manhattan'daki eyalet mahkemesinde dava açıldığını bildirdi.

Söz konusu uygulamasının kısa süreli kiralık ev arzını düşüreceğine işaret eden Airbnb, uygulamaya "Bu tescil kararının, bu tür özellikleri birlikte değerlendirildiğinde, New York Belediyesi'nin kısa süreli kiralamaları kentin dışına çıkarmak istediği gibi anlaşılıyor" diyerek tepti gösterdi. Airbnb, New York Belediyesinin uygulamasının değerlendirilebilir alternatifler de sunmadığını vurguladı.

"Kurallar yıllardır net"

Belediye Meclisi'nin kararı değerlendireceğini belirten New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın Sözcüsü Jonah Allon "Bu yönetim, bölge sakinleri için güvenliği ve toplum içinde yaşanabilirliği ve kalıcı konut stokunu korumaya, konaklama sektörümüzün toparlanmaya ve gelişmeye devam etmesini sağlamaya kararlıdır. Kısa süreli kiralamalara ilişkin kurallar, yıllardır net ve 2022 tescil kararı da Belediye Meclisi tarafından usulünce kabul edildi" dedi

Temmuzda yürürlüğe girecek

Airbnb, kısa süreli kiralama reklamlarını yasakladığı gerekçesiyle 2016'da New York Belediyesi aleyhinde dava açmış ve Belediyenin ilgili kararın uygulanmayacağını açıklaması üzerine davayı geri çekmişti.

İtalya'nın tarihi ve turistik kentlerinden Floransa da şehir merkezindeki konutların genellikle turistlere yönelik olan kısa süreli konaklama için ev kiralama uygulaması çerçevesinde değerlendirilmesini yasaklayan kararı alındı.

New York Belediyesinin temmuzda yürürlüğe girecek tescil kararı uyarınca ev sahiplerinin evde yaşayanları bildirmesi, imar planı ve tadilat yönetmeliklerine uymasını zorunlu tutuyor.