19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 21:28 | Son Güncelleme: 21.08.2024 21:34

Altın fiyatları Fed tutanaklarında faiz indirimi sinyalinin verilmesiyle yükselişe geçti

Fed tutanaklarında faiz indirimine vurgu yapılması Jackson Hole sempozyumu öncesinde haber akışını takip eden piyasaları harekete geçirdi. Altın sınırlı da olsa yükseliş kaydetti
Altın fiyatları Fed tutanaklarında faiz indirimi sinyalinin verilmesiyle yükselişe geçti

Altın piyasası günün en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor ve Fed'in Temmuz ayı para politikası toplantısının tutanaklarının yatırımcılara bir miktar yol göstermesiyle sınırlı bir yükseliş ivmesi görüyor.

Faiz indirimi sinyali

Fed geçen ay faiz oranlarını değiştirmezken, tutanaklar faiz indirimi için bir miktar destek olduğunu gösterdi. Tutanaklarda, “Tüm katılımcılar federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 5,25 ila 5,50 arasında tutulmasını destekledi, ancak birkaçı enflasyondaki son gelişmelerin ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığın 25 baz puan düşürülmesi için makul bir durum sağladığını veya böyle bir kararı destekleyebileceklerini gözlemledi” denildi.

Ancak daha geniş bir bakış açısıyla ekonomistler, tutanakların merkez bankasının gelecek ay faiz oranlarını düşürmesi için zemin hazırlamaya devam ettiğini söyledi.

Tutanaklarda ayrıca “Katılımcılar, gelen verilerin enflasyonun Komite'nin hedefine doğru ilerlediğine dair güvenlerini artırdığını düşünüyor. Büyük çoğunluk, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde, bir sonraki toplantıda politikanın gevşetilmesinin muhtemelen uygun olacağını gözlemledi” denildi.

Ekonomistler tutanakların yeni bir 'şey' söylemediğini savunuyor

Tutanaklar Eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi beklentilerini desteklese de, ekonomistler tutanakların genel görünüme yeni bir şey katmadığını belirtiyor.

Forexlive.com'un döviz stratejisi müdürü Adam Button, “Burada büyük bir sürpriz yok, ancak bu Fed'in Eylül ayında indirim yapma yolunda ilerlediğine dair bir resim çiziyor” dedi.

Piyasalar halihazırda gelecek ay yüzde 100 faiz indirimi ihtimali görüyor ve 50 baz puanlık bir indirime ise yüzde 30 ihtimal veriyor.

Tutanaklara ilk tepki olarak altın piyasası kayıplarını telafi etmeyi başardı ancak nötr bölgede işlem görüyor. Aralık vadeli altın kontratları son olarak günlük yüzde 0,06 artışla ons başına 2.552,30 dolardan işlem gördü.