08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.05.2024 22:49 | Son Güncelleme: 29.05.2024 23:02

Altın fiyatları geri çekiliyor, gümüş son 11 yılın zirvesine dokundu

Altın fiyatları, düşüş eğilimli dış piyasalar ve şahin tondaki son 'Fed konuşması' ile baskı altında, ancak gümüşte durum farklı. Öyle ki gümüş yükselişini altına rağmen sürdürürken son 11 yılın zirvesini gördü
Altın fiyatları geri çekiliyor, gümüş son 11 yılın zirvesine dokundu

Çarşamba gün ortası ABD işlemlerinde altın fiyatları sert bir şekilde düşerken gümüş fiyatları sınırlı yükseldi. Değerli metal piyasaları Salı günü Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin ABD para politikasına ilişkin şahin eğilimli yorumlarının aşağı yönlü etkisini hissediyor.

Kashkari, ABD faiz oranlarının gerektiği sürece sabit tutulacağını ve hatta gerekirse artırılacağını söyledi.  Öte yandan ABD dolar endeksi güçlü bir şekilde yükseliyor, ham petrol fiyatları zayıflıyor ve ABD Hazine getirileri artıyor. Ons altın akşam saatlerinde 14,90 dolar düşüşle 2.341,60 dolardan işlem gördü. Temmuz gümüşü en son 0,093 dolar artışla 32,22 dolardan işlem gördü.

Gümüş fiyatları 11 yılın zirvesini gördü

Gümüş fiyatları Salı günü keskin bir yükseliş gösterdi ve son 11 yılın en yüksek seviyesini zorladı. Kinesis'ten Frank Watson gümüş fiyatlarına ilişkin şu sözleri kaydetti:

"Gümüşün değerli ve endüstriyel bir metal olarak ikili rolü, makul derecede güçlü ekonomik büyüme ve yüksek enflasyonun mevcut ortamından da yararlandığı anlamına geliyor, bu da değerli metalleri artan maliyetlere karşı bir koruma olarak güçlendiriyor, aynı zamanda bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarının düşürüleceğine dair piyasa beklentileri, faiz getirmeyen varlıkları tutmanın fırsat maliyetini azaltacak"

Cuma günü açıklanacak olan ve yakından takip edilen PCE enflasyon endekslerini de içeren kişisel gelir ve harcamalar raporu küresel piyasaların radarında.

Çin  bakır, çinko ve gümüş stokluyor

Diğer yandan, Çin para otoritelerinin güçlü dolara karşı müdahaleden kaçınmasıyla Çin yuanı ABD doları karşısında geçen Kasım ayından bu yana en zayıf seviyesinde.

Broker SP Angel bu sabah bir e-posta gönderisinde şunları söyledi:

"Benzer şekilde Japon yeni de Tayland bahtı ve Endonezya rupisi ile birlikte son yılların en düşük seviyelerinde. Çin'in, zayıflayan Çin para biriminin uzun vadeli etkilerini azaltmak için hem bakır ve çinko gibi baz metalleri hem de gümüş ve altın gibi değerli metalleri artırıyor olabileceğini düşünüyoruz"

Bugünün önemli dış piyasaları ABD dolar endeksinin güçlü bir şekilde düştüğünü görüyor. Nymex ham petrol fiyatları zayıf seyrediyor ve varil başına 79,50 dolar civarında işlem görüyor. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi son dönemde yükselişte ve şu anda yüzde 4,612 seviyesinde.