13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 19:02 | Son Güncelleme: 16.08.2023 19:15

Altın fiyatları üzerinde baskı artıyor fiyatlar geri çekiliyor

ABD'de konut başlangıçları, temmuzda yüzde 3,9 artışla 1 milyon 452 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu veriler doğrultusunda ABD ekonomisine ilişkin iyileşen hissiyatın güvenli liman akışlarını etkilemesiyle altın fiyatlarında baskı oluştu
Altın fiyatları üzerinde baskı artıyor fiyatlar geri çekiliyor

Altın piyasası, ABD konut piyasasında inşaat rakamlarının istikrar kazanmaya başlamasıyla seansın en düşük seviyelerinde tutunuyor. Ticaret Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD'de konut başlangıçlarının geçen ay yüzde 3,9 oranında azalarak mevsimsellikten arındırılmış yıllık 1,45 milyon adede gerilediğini belirtti. Veriler kabaca beklentiler doğrultusunda geldi. Aynı zamanda, Haziran ayı verileri daha önce bildirilen 1,40 milyon birimden 1,398 milyon birime revize edildi.

Raporda, konut inşaatının geçen yılki düşük seviyelere kıyasla yüzde 5,9 arttığı belirtildi.

Altın baskı altında

Altın piyasası, ABD ekonomisine ilişkin iyileşen hissiyatın güvenli liman akışlarını etkilemesiyle yatırımcının ilgisini çekmekte zorlanıyor. Aralık vadeli altın kontratları son olarak ons başına 1.933,50 dolardan işlem gördü ve gün içinde neredeyse hiç değişmedi.

Konut inşaatı istikrar kazanıyor gibi görünse de, son veriler konut piyasasının henüz tamamen düzlüğe çıkmadığına işaret ediyor. İnşaat izinleri temmuzda aylık bazda yüzde 0,1 artışla 1 milyon 442 bine çıktı. Piyasa beklentilerinin altında kalan inşaat izinlerinin bu dönemde 1 milyon 463 bin olması öngörülüyordu. İnşaat izinleri, haziranda yüzde 3,7 azalışla 1 milyon 441 bin seviyesinde gerçekleşmişti.

ABD'de inşaat izinleri temmuzda yıllık bazda ise yüzde 13 azaldı.

Ekonomistler, artan faiz oranları ve inatçı bir şekilde yüksek seyreden konut fiyatları nedeniyle en çok etkilenen sektör olan ABD konut piyasasını yakından takip ediyor.