29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.03.2024 17:59 | Son Güncelleme: 30.03.2024 18:21

Altın tüm zamanların rekorunu kırdı: Seçim sonrası hedef neresi?

Ons altın hafta kapanışında 2250 dolar seviyesini görerek tüm zamanların rekor seviyesini yakalarken, kapanışını 2231 dolardan yaptı. Peki yerel seçimler sonrası yeni haftada altında nasıl bir seyir bekleniyor?
Altın tüm zamanların rekorunu kırdı: Seçim sonrası hedef neresi?

Altın piyasası yükseliş trendine kaldığı yerden devam ederken, hem Mart ayını hem de yılın ilk çeyreğini rekor seviyede kapattı. Ons altın fiyatları son olarak geçen haftaya göre yüzde 2,7 artışla 2 bin 241 dolardan işlem gördü. Altın aylık bazda yüzde 9, çeyrek bazda ise yüzde 8 artış gösterdi.

ABD enflasyonu altın için tehdit olmaktan çıktı

Bazı analistler altının yeni bir ivme kazandığını çünkü enflasyonun eskisinden daha az tehdit oluşturduğunu söyledi. Geçen hafta Fed, enflasyonun yüzde 2'lik hedefinin üzerinde seyrettiğini görmelerine rağmen bu yıl üç faiz indirimi beklediklerinin sinyalini verdi.

Barchart Kıdemli Piyasa Analisti Darin Newsom, altın rallisinin yatırımcıların Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başladığında enflasyonu kontrol altına alamayacağından endişe ettiklerinin bir işareti olduğunu söyledi.

Fed indirimlere başladığında altın daha da güçlenecek

Newsom ayrıca, altının jeopolitik riskten korunmak için iyi bir şekilde desteklendiğini düşündüğünü de söyledi ve şöyle devam etti:

"Jeopolitik korkular hala devam ediyor ve Kasım ayındaki ABD seçimlerine yaklaştıkça artmaya devam edecek. Fed faizleri düşürmeye başlarsa, tahvil getirileri düşecek ve bu da altını daha cazip bir güvenli liman haline getirecektir"

Artan devlet borçları doları zayıf düşürüyor

Aynı zamanda bazı analistler, ABD'nin devlet borçları yükselmeye devam ettikçe ABD dolarının altın piyasası üzerindeki hakimiyetini kaybetmekte olduğunu belirtiyor.

Avrupalı broker Mind Money'nin CEO'su Julia Khandoshko şu sözleri kaydediyor:

"Altın pahalı değil. Gerçek şu ki, hükümet küresel ekonomiyi dolarla doldurduğu için ABD doları ucuz"

Fed agresif para politikasının bir parçası olarak bilançosunu sıkılaştırıyor olsa da, bazı analistler ülkenin para arzının büyümeye devam ettiğini belirtiyor.

Altın basılan paralardan güç alıyor

Değerli metaller analisti ve The Mining Stock Journal'ın yaratıcısı David Kranzler sosyal medyada yaptığı bir yorumda Fed Parasal Tabanı'nın Mart 2023'ten bu yana yaklaşık yüzde 10 arttığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Altın bir noktada büyük bir para basma programının kokusunu alıyor. Aslında, düşük dereceli para basımı zaten gerçekleşti" dedi.

Altın rallisi henüz yolun başında

Forexlive'in Baş Döviz Stratejisti Adam Button, altını rekor seviyelere çıkaran şeyin ne olduğuna bakmaksızın, bunun rallinin yalnızca başlangıcı olmasını beklediğini söyledi.

Button, altının tarihi yükselişine rağmen, değerli metal sektörünün daha geniş pazarda göz ardı edilmeye devam ettiğini söyledi. Madencilik sektörünün, düşük seviyelerde olmasına rağmen, altın fiyatlarına kıyasla hala önemli ölçüde değerinin altında olduğunu da sözlerine ekledi.

Altın fiyatlarına 'düzeltme' gelebilir

Button altın konusunda yükselişte olmasına rağmen, yatırımcıların altın alımı öncesinde bir geri çekilme beklemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. Button, 2.150$'da bazı alıcıların ilgisini çekebilecek bir başlangıç desteği olduğuna dikkat çekti.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, altın piyasasının daha fazla yukarı yönlü potansiyele sahip olmasını beklediğini söyledi. Hansen, altın fiyatlarını yükselten şeyin momentumdan daha fazlası olduğunu da sözlerine ekledi.

Altın için iki kritik veri açıklanacak

Altın yeni hafta beraberinde yeni riskleri getirecek. Önümüzdeki hafta ekonomik takvim, Cuma günü açıklanacak Mart ayı tarım dışı istihdam raporu ile ABD işgücü piyasasına odaklanacak.

Ayrıca Stanford Üniversitesi'nde bir konuşma yapması beklenen Fed Başkanı Jerome Powell'ın ağzından çıkacak cümleler piyasa üzerinde belirleyici olabilir.

Faiz indirimleri ötelenebilir

Bazı analistler, daha güçlü istihdam rakamlarının inatçı enflasyonla birleştiğinde Fed'i yaklaşan gevşeme döngüsünün başlangıcını ertelemeye zorlayabileceğini söyledi.