08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.07.2024 18:33 | Son Güncelleme: 07.07.2024 18:39

Altın zengini Çin geri çekildi, iki aydır altın alımı yapmıyor

Çin Merkez Bankası, mayıs ayının ardından haziran ayında da altın alımı yapmadı. Böylece banka 18 aylık alım serisinin ardından 2 ay boyunca altın alımı yapmamış oldu
Altın zengini Çin geri çekildi, iki aydır altın alımı yapmıyor

Çin Merkez Bankası (PBOC), altının rekor seviyeden gerilemesi nedeniyle haziran ayında da altın alımı yapmadı. Bugün açıklanan resmi verilere göre, Çin Merkez Bankası'nın elindeki külçe altın miktarı haziran sonunda değişmeyerek 72,80 milyon onsta sabit kaldı. Banka mayıs ayında da altın alımı yapmamıştı. Böylece nisan ayı sonunda kaydedilen 72,80 milyon onsluk altın miktarı 2 aydır korunmuş oldu.

PBOC, 2 aylık durgunluk sürecinin öncesinde altın fiyatlarının şimdiye kadarki en yüksek seviyesine çıkmasına yardımcı olan 18 aylık bir alım serisi yapmıştı.

Alım sürecek mi?

Bazı analistler, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin rezervlerini çeşitlendirmek ve para birimindeki değer kaybına karşı korunmak istemesi nedeniyle alımların devam edeceğine inanıyor. 

Ancak yükselen altın fiyatlarının alımları caydırmış olmasının da mümkün olduğu düşünülüyor. Mayıs ayında ons başına 2 bin 400 doların üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın fiyatları yatırımcıların ABD'nin bu yıl faiz indirimine gideceğine dair beklentilerini azaltmasıyla düşüşe geçti.

PBOC mayıs ayındaki alım duraklamasına ilişkin verileri yayınladığında, altın yaklaşık 3 yılın en büyük gün içi düşüşünü yaşamıştı.